Tailando išvykome 2020 metų vasario paskutinėmis dienomis, prieš šaliai visiškai užveriant sienas. O kelionę atgal pradėjome planuoti dar tuomet, kai šalis tik pradėjo atsiverti turistams. Išvykome čia ilgesniam laikui, neturėdami tikslaus plano, kur keliausime toliau.

Tailandas – nauji namai pusei metų

Su vyru esame kelionių mylėtojai. Seniai svajojome ne tik pakeliauti, bet ir pagyventi Azijoje. O dabartinė situacija sudarė tam puikiais sąlygas. Sustabdėme dalį darbų ir išvykome. Atrodo, kad visada spėsime įgyvendinti svajones, spėsime pakeliauti, gal vėliau išvažiuosime. Bet tuomet pagalvojome, o kodėl laukti? Reikia džiaugtis galimybėmis ir pildyti svajones dabar. Ar gailėjomės nors akimirką? Tikrai ne. Visi lūkesčiai išsipildė su kaupu. Džiaugiamės amžina saule, skaniu maistu, nuostabia gamta ir draugiškiausių tajų draugija. O vaikas tobulėja, mokosi ir auga tiesiog akyse.

Atvykimo sąlygos, skrydžių bilietai ir kur patogiausia skristi

Norint atvykti į Tailandą šiuo metu turite būti pasiskiepiję nuo COVID-19, kitaip reikės karantinuotis 10 dienų. Taip pat reikia turėti draudimą, kurio suma ne mažesnė nei 50.000 eurų ir dengia su COVID-19 susijusias gydymo išlaidas. Prieš išvykstant reikia atlikti COVID-19 PGR testą. Atvykus yra privaloma rezervuoti ne mažiau nei 7 naktis „SHA plus extra“ sertifikatą turinčiame viešbutyje. Į šį viešbutį jus privalo nuvežti specializuotas taksi. Viešbutyje turite laukti, kol gausite neigiamą PGR testo atsakymą, kurį turėsite atlikti atvykimo dieną.

Neseniai Tailandas sugriežtino atvykimo taisykles. Nebeliko „Test & Go“ programos, o atvykti galima tik į Sandbox programoje dalyvaujančias vietoves. Patogiausia šiuo metu skristi į Puketo salą.

Labai patogius skrydžius iš Lietuvos turi „Finnair“ avialinijos per Helsinkį, taip taip „Turkish airlines“ avialinijomis per Stambulą. Iš Varšuvos patogius skrydžius vykdo „Qatar“ ar „Emirates“ avialinijos.

Kas pasikeitė Tailande po karantino?

Didžiausias skirtumas, kurį galime pastebėti ir kuris savaime suprantamas – tai itin sumažėjęs turistų skaičius. Dėl šios priežasties, šiuo metu keliauti Tailande idealu. Anksčiau populiariose Tailando vietose būdavo sunku praeiti pro žmones, o šiuo metu kai kur galite būti vieni. Blogiausiu atveju teks prasilenkti su keletu turistų. Tai ypač jaučiasi paplūdimiuose. Daugelyje paplūdimių, ypač nuošalesnių – dažniausiai būsite tik jūs. Didelis privalumas tai, kad populiariose turistų vietose dėl jų nebuvimo susitvarkė paplūdimiai. Vietiniai patys sako, kad tokių švarių paplūdimių seniai neteko matyti.

Apmaudu matyti uždarytus, apgriuvusius didelius viešbučius. Dalis parduotuvių, kavinių sugriuvusios taip, kad greičiausiai jau ir nebus atidarytos. Visur tokiose vietose atvirai mėtosi kalnai šiukšlių. Žmonės labai išsiilgę turistų, todėl labai draugiški.

Kokios kainos Tailande po karantino?

Viena iš priežasčių, kodėl į Tailandą dabar vykti idealus metas – tai sumažėjusios kainos. Visų pirma tiek tarptautinių, tiek vietinių skrydžių. Be problemų kelionę atgal rasite už 500 eurų, o paieškoję ir dar šimtu eurų pigiau. Mes bilietus pirkome spalio mėnesį, tuo metu asmeniui jis kainavo tik 220 eurų į vieną pusę. Vietiniais skrydžiais galite skraidyti tikrai nebrangiai – yra bilietų ir po 9 eurus. Pavyzdžiui, į Bankoką iš Puketo galite nuskristi už 20 eurų.

Vis dėl to, didžiausias kainų skirtumas jaučiamas apgyvendinimo sektoriuje. Fantastišką vilą su nuosavu baseinu mėnesiui galite išsinuomoti už 800 eurų, o vadinamųjų „bungalow“ – namelių nuoma mėnesiui prasideda nuo 200/300 eurų. Kainos šiek tiek didesnės Puketo saloje, kur yra daugiausiai turistų, tačiau jos žymiai mažesnės kitose Tailando vietovėse. Mes šiuolaikišką namelį Koh Samui saloje su svetaine, miegamuoju, virtuve itin gražioje vietoje, kokosų plantacijoje, nuomojamės už 320 eurų mėnesiui.

Maisto kainos parduotuvėse, kavinėse mūsų nuomone nepasikeitusios. Galbūt šiek tiek sumažėjusios ekskursijų kainos. O privačiame sektoriuje (taksi, laivelių nuoma) žmonės labiau linkę derėtis.

Rekomendacijos besiruošiantiems vykti į Tailandą

Kadangi šiuo metu atvykus privaloma apsistoti 7 arba 8 naktis (priklausomai nuo atvykimo laiko į Tailandą) vienoje vietoje, rekomenduojame daugiau nakvynių ir nerezervuoti naudojantis internetinėmis rezervavimo sistemomis. Atvykę čia per 7 dienas pamatysite ar jums patinka būtent jūsų kurortinis miestelis, o gal apkeliavę regioną rasite vietą, kur norite apsistoti labiau.

Be to, pigiau nakvynę rasite vietoje, o ir pasirinkimas tikrai bus didesnis, nes ne visi naudojasi booking.com, agoda.com ar airbnb.com sistemomis. Taip pat gyvai apžiūrėsite vietą, nes ne visada nuotraukos atitinka realybę. Nakvynės skelbimai tiesiog iškabinti visur, taip pat labai daug skelbimų rasite „Facebook“ grupėse. Mes taip radome visas savo nakvynės vietas. Kaina gali skirtis vos ne 30 proc. mažiau nei užsakant per internetines rezervavimo sistemas.

Planuojantiems važinėtis motoroleriu, aktualu prieš kelionę „Regitroje“ pasidaryti tarptautines teises. Kainuoja jos šiek tiek daugiau nei 10 eurų. Tiek policijos reidų, kiek teko matyti Pukete per mėnesį, neteko matyti Tailande per du metus. Policija tikrina tarptautines teises ir baudžia visus, kurie be šalmų. Aišku, ir be kaukių. Nors anksčiau Tailande važinėdavome be šalmų, tik vaikui visuomet uždėdavome, šį kartą Pukete be jų nepavyko net iki parduotuvės nuvažiuoti. Policijos tikrai būdavo daug ir visur. Koh Samui per mėnesį neteko matyti nė vieno policijos reido, todėl matyt, ši informacija labiau aktuali besiruošiantiems vykti į Puketą.

Jei aktualu turėti internetą visur ir visada, pasiimkite papildomą telefoną, kurį panaudosite kaip modemą visai šeimai. SIM kortelės su neribotu internetu labai pigios. Mėnesiui galite rasti ir už 400 batų (apie 12 eurų). Vietoje, kur pirksite kortelę, duokite telefoną, jums viską sutvarkys.
Būtinai parsisiųskite programėlę „Grab“. Ji mūsų „Bolt“ atitikmuo Azijoje. Galėsite užsisakyti ne tik maisto, bet ir žymiai pigiau pasinaudoti pavėžėjų paslaugomis. Galbūt net 30 proc. pigiau nei taksi gatvėje.

Mūsų didžiausias patarimas – keliaukite į masažo salonus. Šiuo metu jie sumažinę kainas, tad tradicinį tailandietišką masažą gerame salone jums padarys vos už 7 eurus.

Praktiški patarimai keliaujant į Tailandą su vaikais

Ypač sezono metu saulė labai kaitri, todėl būtinai su savimi turėkite ne tik saulės kremų, bet ir rūbelius vaikams su SPF apsauga. Net jei ir diena nėra saulėta, patikėkite, nudegti ir jūs, ir vaikai galite tikrai stipriai.

Tailande vaistinių labai daug – jose be vargo rasite kremų nuo saulės ir po saulės, daugelį mums įprastų vaistų. Dažniausiai mums įprasti receptiniai vaistai čia parduodami be recepto.
Tiek vaistinėse, tiek parduotuvėse gausus sauskelnių pasirinkimas, tiek tarptautinių, tiek vietinių prekių ženklų. Taip pat ir su pieno mišinukais. Įvairių košių, tyrelių, geriamų pienukų pasirinkimas tikrai didelis. Jei keliaujate ilgesniam laikui tikrai neapsikraukite sauskelnėmis – kainos panašios kaip Lietuvoje. Mes didžiausią pasirinkimą ir daugiausiai europietiškų prekių radome „Tesco Lotus“ parduotuvėje.

Vežimėlis ar nešynė?! Kol Motiejus sėdėjo vežimėlyje, jį visuomet imdavome su savimi. Kodėl? Nes kurortuose tikrai puikiai pravažiuosite, gal nepatogumų kils tik džiunglėse. Vaikui patogu miegoti pietų miego, pailsėti kur po palme. Įvertinkite, kad nešynėje vaikui tikrai karšta, kaip ir jums pačiai. Aišku, ji labai pasitarnauja važiuojant motoroleriu.

Prekybos centruose, suvenyrų parduotuvėse gausu vaikiškų žaislų, vandens čiužinių ar liemenių. Už kelis eurus galite nupirkti smėlio žaislų, nereikės vežtis iš Lietuvos, o vėliau juos puikiai perleisite vietiniams vaikams ar kitiems mažiesiems turistams.

Tailande iki 3 metų vaikams nemokamas transportas bei ekskursijos. Tad tikrai jaučiasi keliaujant su vaiku iki 3 metų. Nuo 4 metų jau kainuoja papildomai. Dažniausiai kaina panaši, kaip ir suaugusiems. Šiuo metu užsisakant ekskursijas daugelyje vietų jau prašo skiepų sertifikato ir paso, tad dėl amžiaus jau „nepavyks“ nekaltai pameluoti.

Tajai be galo myli vaikus, visuomet pakalbins, pavaišins, nusišypsos. Ir tai jie daro nuoširdžiai, o ne tikėdamiesi arbatpinigių. Vaikai visuomet pasidalins žaislais, vyresni žaidžiant paglobos.

Mums niekada nekilo problemų dėl maisto keliaujant. Drąsiai pasiimkite su savimi košių, bet kuriame viešbutyje ar kavinėje jums paprašius jas išvirs ar užpils karštu vandeniu. Jei meniu nėra jūsų vaikui tinkamo maisto paprašykite, tikrai kažką paruoš. Atneš ryžių, iškeps ar išvirs vištienos. Svarbiausiai visuomet užsakant maistą paminėkite „no spicy“, nes kartais ir vaikui jie gali paruošti maistą pagal juos „minimaliai“ aštrų. Gatvėse visuomet rasite šviežių vaisių, drąsiai juos pirkite. Į vaisių kokteilius jie pila kažkokį saldiklį, todėl prieš ruošiant paminėkite „no sugar“. Kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje yra mikrobangų krosnelės, jose galite paprašyti pašildyti pirktus produktus (dešreles, bandeles, košytę). Apie maistą vaikams Tailande paruošime atskirą straipsnį, būtinai juo pasidalinsime.

Jei planuojate važiuoti motoroleriu, nusipirkite šalmą Lietuvoje ir vežkitės su savimi. Dažnai nuomos punktuose jie neturi mažiems vaikams skirtų šalmų, duoda visiems vaikams tokius „universalius“. Nesvarbu ar trimetis, ar šešiametis.

Jei keliaujate pirmą kartą ar su mažesniu vaiku, rinkitės labiau turistams pritaikytus kurortus ir salas. Juose rasite ir tarptautines ligonines, ir mums įprastas parduotuves.
Nenustebkite, kad einant į tam tikrus prekybos centrus net ir trimečiams ar keturmečiams paprašys uždėti veido kaukę. Bet jų čia galite nusipirkti vietoje tokių lengvučių, vaikams labai malonių. Lietuvoje neteko tokių matyti. Net ir Motiejus be problemų jas dėjosi.
Jei yra poreikis Tailande atlikti COVID 19 testą (atvykstant ar išvykstant) vaikams jis atliekamas tik iš burnos. Kaip aiškino oro uosto darbuotojos – to užtenka.

Su motoroleriu nuvažiavome jau daugiau nei 2000 kilometrų, aplankėme penkias salas ir ruošiame savo rekomendacijas, ką aplankyti Puketo ir Koh Samui salose. O visą informaciją apie keliones su vaikais galite rasti mūsų Facebook puslapyje Kelionės su vaikais po pasaulį. Čia rasite patarimus, idėjas, rekomendacijas ir įdomiausias keliaujančių tėvų su vaikais istorijas. O jei turite klausimų apie keliones su vaikais – klauskite šimtus tėvų vienijančioje grupėje Kelionės su vaikais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)