Palminių, arba arekinių, šeimai (Arecaceae, Palmae, Palmaceae) priklauso apie 240 genčių ir 3400 rūšių. Dauguma palmių yra kilusios iš tropikų ir subtropikų. Nenuostabu, kad daugumai jų patinka augti žiemos soduose. Tačiau daug ne tokių pretenzingų palmių jau seniai yra patekusios į kambarinę sodininkystę ir yra tapusios populiariais dekoratyviniais augalais, rašo supersadovnik.ru.

Palmės gamtoje ir interjere

Natūraliomis sąlygomis palmės išauga labai didelės. Patalpose dauguma palmių rūšių auga lėtai ir retai pasiekia tokį aukštį, kuris neleistų jų auginti namuose.

Tačiau palmės labai efektingai puošia interjerą, sukurdamos žaliuojančios oazės įspūdį. Tai ypač galioja didelėms patalpoms, kuriose mažesni vazonai su nedideliais augalais tiesiog „pasimeta“ erdvėje. Svarbiausia nebandyti auginti namuose palmių, kurių lapai gali pasiekti 18 metrų ilgį ir 2 metrų plotį. Tai būdinga toms palmėms, kurių lapai primena paukščio plunksną (toks yra datulinis finikas, riešutinė kokospalmė. hovėja, palmikės ir kt.). Vėduoklinių palmių lapai būna daug trumpesni, tačiau kai kurių rūšių lapų plotis gali siekti iki 5 metrų (vėduoklinėms palmėms priskiriamos, pavyzdžiui, paprastoji nykštukė, šiurkštuolė, livistona ir kt.)

Sąlygos, tinkamos palmėms auginti

Šviesa

Šviesiame kambaryje gerai jausis bet kuri palmė. Geriausia, jei ten tvyros ryški išsklaidyta saulės šviesa, nes daugeliui palmių rūšių reikia priedangos nuo tiesioginių saulės spindulių. Tokią priedangą puikiai suteiks tiulio užuolaida ant lango.

Tamsiame kambario kampe palmė gana greitai nuvys.

Oro temperatūra

Optimali oro temperatūra nustatoma pagal konkrečios rūšies kilmę – ar palmė yra kilusi iš atogrąžų, ar subtropikų.

Atogrąžų palmės mėgsta gana aukštą temperatūrą net ir žiemą.

Subtropinės palmės žiemą geriau jaučiasi šiek tiek vėsesnėse patalpose.

Visos palmės neperneša šaltų skersvėjų ir skausmingai kenčia, jei atšąla dirvožemis. Dėl šios priežasties vazonų su palmėmis geriau nestatykite ant šaltų grindų ar ant šaltos palangės, net jei jos ten itin gražiai žiūrisi.

Palmių laistymas

Palmės, net istoriškai kilusios iš sausringų vietovių, mėgsta drėgmę. Todėl vasarą jas laistyti reikia gausiai ir dosniai. Žiemą taip pat nepatartina leisti substratui džiūti ilgesnį laiką. Tačiau svarbu, kad žemė vazone liktų šiek tiek drėgna, o ne permirkusi.

Vandens kiekis žiemą tiesiogiai priklauso nuo kambario temperatūros: kuo vėsiau, tuo rečiau ir mažiau reikia laistyti palmę.

Vasarą ir žiemą šildomoje patalpoje palmėms nepatrukdys apipurškimas: dėl sauso oro palmių lapai gali prarasti savo vaizdą. Apipurkšti lapus reikėtų tik šiltu vandeniu ir geriau iš abiejų pusių.

Palmių persodinimas

Jaunas palmes iki trejų metų reikia kasmet persodinti. Vyresnės nei trejų metų palmės paprastai persodinamos kartą per trejus ar ketverius metus. Tais metais, kai jos nepersodinamos, galima pakeisti viršutinį dirvožemio sluoksnį. Palmės nemėgsta persodinimo, todėl šį darbą reikia atlikti kuo atidžiau, kad kuo mažiau būtų pažeistos šaknys. Tinkamą vazoną galite pasirinkti išanalizavę šaknų sistemą: jei šaknys priaugusios arčiau sienelių, jums reikės didesnio skersmens indo; jei lenda žemyn, tuomet reikės gilesnio vazono.

Palmės blogai auga substratuose, neturinčiuose maistinių medžiagų. Vietoje grunto galite naudoti tiek pirktinius, specialiai palmėms skirtus mišinius, tiek paruoštus savo rankomis. Jų sudėtis turėtų būti maždaug tokia: 2 dalys molingo – velėninio dirvožemio, 2 dalys lapų humuso, 1 dalis durpių, 1 dalis perpuvusio mėšlo, 1 dalis smėlio ir šiek tiek medžio anglies. Būtina sąlyga – storas drenažo sluoksnis. Pirmąsias dvi savaites po persodinimo palmes laistyti reikia labai saikingai, kad pažeistos šaknys nesupūtų.

Trąšos

Kadangi palmėms reikia daug maistinių medžiagų, patenkinti visus jų poreikius vien tik reguliariu persodinimu nepavyks. Trąšos tokiems stambiems augalams yra tiesiog būtinos. Tręšti palmes reikia visą vegetacijos laikotarpį, išskyrus ramybės periodą žiemos metu, kai augalas nustoja aktyviai augti. Jei palmė vasarą būna gryname ore, tręšti reikėtų kas 7 – 10 dienų. Kambarines palmes pakanka patręšti kartą per dvi savaites. Nepamirškite, kad visos trąšos į vazoną pilamos tik esant drėgnam gruntui, todėl pirmiausia augalą reikia palaistyti švariu vandeniu.

Palmių higiena

Turint galvoje palmių dydį, rūpintis jų higiena nėra lengva. Nusinešti į vonią ir nuprausti pavyks tikrai ne kiekvieną augalą, todėl, norint apsaugoti palmę nuo tripsų, amarų ir kitų kenkėjų, retkarčiais reikia nušluostyti palmės lapus drėgna kempine. Galite naudoti ne tik švarų vandenį, bet ir ramunėlių nuovirą ar žaliojo kalio muilo tirpalą. Jei tirpalas silpnos koncentracijos, tuomet galite nenuplauti jo nuo lapų.

Palmių dauginimas

Palmės dauginamos sėklomis. Palmių sėklos gana greitai praranda daigumą, be to, daugelį jų prieš sėją reikia specialiai paruošti (skarifikuoti arba mirkyti), o sudygsta jos tik šildant žemę. Daigų gali tekti laukti 2 – 4 mėnesius. Taigi, jei įmanoma, geriau pirkite jau ūgtelėjusį medelį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją