– Kaip suprantu, vokų pakėlimo operacijos šiuo metu itin populiarios...

– Taip, tiesa, jų poreikis didelis ir ne tik valstybinėse įstaigose, bet ir privačiose. Ypač jaučiasi pagyvėjimas po išėjusių straipsnių šia tema – žmonės gal mažiau prisibijo. Aišku, kiekviena operacija turi savas rizikas, būna, kad kartais reikia ir įvertinti, ar konkrečiam pacientui tikrai reikalinga tokio tipo operacija. Moterys – didžiausios šios operacijos gerbėjos, kadangi, ne paslaptis, visos norime gražių, išraiškingų vokų. Kai atsiveria žvilgsnis, žmogus iškart atrodo jaunatviškesnis. Taip pat pacientai teigia, kad ir dirbti jiems lengviau, nebesijaučia sunkumas ant vokų, kai kurie jau iškart po operacijos tai pastebi.

– Papasakokite plačiau apie pačią operaciją.

– Konsultacijų metu visuomet susirenku pacientų anamnezę: čia svarbu išsiaiškinti kiekvieno jų kraujotakos ypatumus, nes tai gali turėti įtakos didesniam mėlynių atsiradimui. Pacientams paaiškinu, kad po operacijos gali atsirasti tam tikros rizikos, susidaryti randukai, bet dažniausiai jau operacijos metu formuojame specialią duobutę, kad kai pjūvis apgis, atsiradęs randukas į ją įkristų ir viską optiškai paslėptų. Kai sugyja vokai, tas randukas sugula į voko raukšlę ir tampa nebepastebimas. Būna situacijų, kad pjūvio vietos visgi gyja ganėtinai ilgai, ilgai laikosi ir patinimas. Jei buvo pašalintas tik odos perteklius, gis vienaip, jei pašalintos ir riebalinės išvaržos, gis jau ilgiau. Jeigu operuojant matome, kad raukšlės akių šonuose ypač ryškios, būna, kad jas šaliname, tuomet ta suformuota siūlė gali būti šiek tiek ilgesnė. Po tokių operacijų pacientės juokauja: „Atrodau kaip Kleopatra“ (Šypsosi).

Užkritusių viršutinių akių vokų operacija


– O kaip gijimas?

– Siūlės bėgant laikui gyja, išnyksta, bet siekiant greitesnio gijimo, reikia naudoti priešrandines priemones. Tiesa, būna kad nuo jų oda šiek tiek sureaguoja, parausta. Daug galutinio rezultato priklauso ir nuo paciento. Jei jis daug anksčiau grįžta į darbus, tikėtina, ir gijimas bus lėtesnis, sunkesnis – padidėja randų, tinimo tikimybės. Praėjus mėnesiui siūles galima maskuoti vaistinėse parduodamomis priemonėmis. Reabilitacija individuali, bet standartiškai trunka dvi savaites. Po 7 arba 14 dienų šalinamos siūlės. Dažniausiai mėnesį po operacijos nerekomenduojami apsilankymai pas kosmetologą, reiktų vengti baseinų, pirčių, saunų. Tačiau pasitaiko ir atvejų, kai operuotas vokas gyja greitai, tad pacientas išsako norą greičiau sugrįžti į darbą, kai kuriais atvejais netgi po savaitės. Kartais tai leidžiu, bet perspėju tokių norų turinčius būtinai gauti mano sutikimą, kadangi operavęs chirurgas turi žinoti apie greitesnį paciento išėjimą į viešumą, kad reikalui esant, žinotų jo anamnezę ir galėtų tinkamai padėti prasidėjus komplikacijoms.

– Dažnas, ko gero, baiminasi po operacijos susidarysiančių mėlynių…

– Jei pacientas yra linkęs į mėlynių susidarymą, po patirtų traumų, pavyzdžiui, ilgai kraujuoja, svarbu perspėti gydytoją, kad operacijos metu, taip pat ir pooperaciniu periodu būtų derinamas specialus gydymas. Vyrams statistiškai dažniau būna pakritę vokai nei moteris, tačiau visgi pastebiu, jog dailiosios lyties atstovės drąsesnės, todėl ir kreipiasi dažniau.

Verta žinoti

Kaina nuo 600 iki 1200 Eur (jei nekompensuoja teritorinės ligonių kasos).