Teisėjas Anthony Kelly staiga nutraukė kelias dienas trukusius teisinius ginčus dėl sportininko vakcinacijos nuo COVID-19 statuso: šalies vyriausybės sprendimas panaikinti N. Džokovičiaus vizą paskelbtas negaliojančiu.

Teismo sprendimu pati Australijos vyriausybė apmokės N. Džokovičiaus teisines išlaidas, jam nedelsiant bus grąžinti visi asmeniniai daiktai, o pats tenisininkas – laisvas vykdyti tolesnius savo planus šalyje.

Kad byla gali pakrypti palankia N. Džokovičiui linkme, tapo aišku teisėjui pirmadienį klausant abiejų pusių advokatų argumentų.

„Ką dar turėjo padaryti šis žmogus, kad patektų į Australiją?“, – proceso metu viešai stebėjosi teisėjas, suabejojęs ir Australijos pasienio pareigūnų etiškumu bei nustatytų darbo taisyklių laikymusi.

Anot N. Džokovičiaus advokatų, pasienio kontrolės pareigūnai elgėsi nemadangiai, demonstravo savo viršenybę, spaudė sportininką, o galų gale nesuteikė tenisininkui pakankamai laiko atsakyti į iškilusius klausimus ir panaikino vizą per greitai.

Būtent pastarasis argumentas ir buvo esminis, nulėmęs galutinį teisėjo verdiktą – prieš pareigūnams priimant sprendimą dėl vizos panaikinimo, N. Džokovičiui nebuvo suteikta pakankamai laiko atsakymams į iškilusius klausimus pateikti.

Paskelbtą verdiktą džiugiai sutiko daugiau nei šimtas gatvėje greta teismo rūmų N. Džokovičiui palaikymą reiškusių asmenų.

Tiesa, vyriausybės advokatas įspėjo, kad Australija vis dar gali pasinaudoti specialiais įgaliojimais ir įsakyti išsiųsti teniso žvaigždę iš šalies. Tokiu atveju N. Džokovičiui būtų uždrausta varžytis šioje šalyje trejus metus.

Primename, kad N. Džokovičius praėjusį trečiadienį atskrido į šalį, tikėdamasis išsaugoti savo Australijos atvirojo teniso čempionato nugalėtojo vardą ir siekdamas 21 kartą laimėti Didžiojo kirčio turnyrą.

Tačiau vietoj čempionui deramo sutikimo naktį jis buvo apklaustas oro uoste, jo viza buvo panaikinta, o pats sportininkas buvo perkeltas į migrantų sulaikymo vietą Melburne.

Tuome pasieniečiai priėjo išvadą, jog nuo COVID-19 nepasiskiepijęs tenisininkas nepateikė pakankamai įrodymų, kad dėl sveikatos priežasčių būtų atleistas nuo tokios prievolės.

34 metų tenisininkas tikino, esą vos prieš kelias savaites persirgo koronavirusu, tad papildomai skiepytis neprivalėjo.

Jo advokatų pateiktuose dokumentuose teigta, kad pirmoji pasaulio teniso raketė COVID-19 susirgo gruodžio 16 d., bet praėjus dviem savaitėms jokių šiai ligai būdingų simptomų nebejautė.

Taip pat nurodyta, kad ruošdamasis „Australia Open“ teniso turnyrui N. Džokovičius sulaukė net dviejų raštiškų Australijos valdžios atstovų patikinimų, kad po ligos jam papildomai pasiskiepyti nereikia ir jis gali atvykti į Australiją.

Pažymėtina, kad daugumai užsieniečių tebedraudžiama atvykti į Australiją, o turintys tokią galimybę privalo būti visiškai paskiepyti nuo COVID-19 ar būti atleisti nuo tokios prievolės dėl sveikatos priežasčių

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)