Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas teigia, kad jaunimas nenori rinktis mokytojo profesijos.

„Jeigu jaunimas nepradės rinktis mokytojo profesijos, neateis dirbti į mokyklas, tai turbūt penkeri metai ir sulauksime tos dienos, kai nebebus, kam mokyti mokinių“, – sako jis.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius teigia, kad visos savivaldybės regeneruojasi netolygiai. Regeneravimasis, anot jo, atskleidžia, kokią dalį sudaro jauni mokytojai, o kokią – vyresni.

„Pavyzdžiui, Neringos savivaldybėje mokytojai, kuriems daugiau nei 50 metų sudaro 26 proc., Vilniaus rajone – 41 proc. visų mokytojų, tuo tarpu net aštuoniose savivaldybėse mokytojai, kuriems daugiau nei 50 metų, sudaro daugiau nei 70 proc. visų mokytojų, tai Zarasų, Skuodo, Rokiškio, Birštono, Molėtų, Panevėžio miesto, Ukmergės ir Anykščių savivaldybės“, – įvardija R. Skaudžius.

Pasak švietimo, mokslo ir sporto viceministro, daugiausia vyresnio amžiaus mokytojų yra tarp matematiką, fiziką, biologiją, istoriją ir lietuvių kalbą dėstančių pedagogų. Taip pat, anot jo, tik 17 proc. mokytojų turi magistro laipsnį.

„Mes galvojame inicijuoti nacionalines kvalifikacijos kėlimo programas, susietas su kreditais, kad mokytojai galėtų rinktis kreditus universitetuose ir tokiu būdu tobulėti, kartu turėtų galimybę siekti magistro laipsnio“, – vieną iš planų įvardija R. Skaudžius.

Metams vienam pedagogui skiriama 80 Eur kvalifikacijai kelti, viceministras sako, kad mokytojai išnaudoja tik 20–30 eurų iš šios sumos.

Pedagogai labiau susirūpinę ne kvalifikacijos kėlimu, o savo atlygio didinimu. Nors per porą pastarųjų metų ant popieriaus jų alga kilo 400 eurų, tačiau ji vis tiek išlieka nedidelė.

„Atlyginimas už pilną krūvį svyruoja nuo 700 su trupučiu į rankas, kai dirbti ateina jaunas mokytojas, iki maždaug 1200 Eur į rankas mokytojui ekspertui su dideliu darbo stažu“, – įvardija E. Milešinas.

Egidijus Milešinas

Lyginant su kitomis profesijomis pedagogų darbo savaitė trumpesnė – 36 valandos, o ne 40. Tačiau net ir turint trumpesnę darbo dieną, pasak Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininko, dažnas mokytojas neturi vadinamojo pilno etato krūvio.

„Jeigu tau sudarytos sąlygos dirbti tik pusę etato, jau minėjau, kad jauni mokytojai, dirbdami pilnu etatu, uždirba apie 700 Eur su trupučiu, tai tavo atlyginimas, grubiai tariant, bus apie 400 Eur. Su tokiomis sąlygomis niekas neateis dirbti į mokyklas. Tas 400 Eur atlyginimas visiškai nemotyvuoja“, – įžvalgomis dalijasi E. Milešinas.

Nuo šių metų pradžios mokytojų atlyginimai pakils dešimčia procentų. Pedagogų algų didėjimui skirta apie 200 milijonų eurų. Eiliniam pradedančiajam mokytojui alga kils septyniasdešimčia eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)