Daug ką pasakantis epizodas, įvykęs lapkričio pabaigoje. Politikė iš valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei „basų mamų“ lyderė ateina į televizijos laidą ir aiškiai pasako, kad vienam iš 60-ies pasiskiepijusių vaikų nutinka sunkūs šalutiniai poveikiai ir net, suprask, neįgalumas. Atrodo protingai ir šneka ramiai, ne taip, kaip viena liūdnai pagarsėjusi lietuvių kalbos mokytoja. Pakankamai intelektualiai ginčijasi ir sako, jog po laidos atsiųs nuorodą į tyrimą. Na, negi gali taip akiplėšiškai meluoti? Juk atsiųs nuorodą į tyrimą, verta suklusti, suabejoti tomis vakcinomis. Po laidos paaiškėja, kad tame tyrime tokios informacijos nėra. O neįgalumas apskritai nė vienam to tyrimo dalyviui neatsirado (straipsnyje minimų tyrimų skaičiai, publikacijos bei duomenys redakcijai žinomi, – Red.).

Žmonės pasižiūri laidą. Kiek jų sužinos tai, kad pasakymas apie vieną iš 60-ies buvo neteisingas? Kiek tikrins, ar taip tikrai yra? O kiek iš jų tiesiog suabejos COVID-19 vakcinomis, kuriomis bent viena doze paskiepyta jau apie 58 proc. žmonijos, tam panaudota apie 8,8 milijardų dozių ir, pavyzdžiui Jungtinėje Karalystėje, tik po 0,000032 proc. vakcinacijos atvejų konstatuota mirtis, tačiau ir jų absoliuti dauguma nieko bendro su vakcina neturi?

Kas belieka, kai faktai ne tavo pusėje, o nesiskiepijančių rinkėjų daug? Ogi mokytis akiplėšiško melo ir neraudonuoti, kad jiems įtiktum. Tikra populistų politikų puota maro metu. Ir kas iš to, kad kažkas tai galiausiai paneigs. Viešiems žmonėms nuobaudų nėra, meluoti yra žodžio laisvė, per laidas patikrinti faktų greitai neįmanoma. O ir žmonėms nebeįdomu. Jie jau abejoja. Jie jau bijo. Jie jau priima sau nenaudingus sprendimus. Jie jau atkalba ir kitus. Jie jau skleidžia tai internete. Tada tiesiog abejojantieji visa tai skaito ir galvoja – na, jeigu tiek daug tokių balsų, gal iš tikrųjų kažkas blogai? Ratas apsisuka ir galite vėl pradėti skaityti nuo „jie jau abejoja“.

O čia – tik druskos dalelytė. Kiek dar tos druskos pripilta ir pilama kasdien ant žmonijos žaizdų socialiniuose tinkluose bei įvairiuose su protu bei sąžine mažai ką bendro turinčiuose šaltiniuose? Kai pasakomas melas ir juo patikėjusieji sukelia riziką sau? Pavyzdžiai:

1. Liūdnos reputacijos ir neretai Rusiją pagiriantis „Respublikos“ internetinis laikraštis, šių metų pradžioje parašęs, kad Izraelyje daugiau žmonių mirė nuo vakcinų nei būtų mirę nuo koronaviruso. Pasakyta, jog remtasi Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, kas yra išties akiplėšiškas melas, prisidengiant patikimos institucijos vardu.

2. Žinomi sveikuoliai, teigiantys, jog reikia ne skiepų, o stiprinti imunitetą. Lyg bendras imunitetas ir bendri antikūnai apsaugotų nuo koronaviruso taip, kaip vakcina. Skiepų reikia, nes mūsų organizmas nepažįsta viruso bei specifinių antikūnų galima gauti tik per specifines vakcinas. Jei nuo koronaviruso padėtų bendras imunitetas, kurti vakcinas nebūtų prasmės.

3. Interneto komentarai, kuriuose nuolat teigiama, jog vakcinos tiesiog eksperimentinės ir vyksta bandymai su žmonija, nors dar prieš jų paleidimą jos buvo testuotos su dešimtimis tūkstančių žmonių. O stebėjimai toliau vykdomi ne dėl to, kad vakcinos prastos, o dėl to, kad tai yra standartinė praktika.

4. Sąmokslo teoretikai, teigiantys, kad vakcinos sukurtos greitai, todėl nėra patikimos. Kitos vakcinos juk buvo kuriamos metų metais. Taip paprastai ir įtikinamai skamba. O iš tikrųjų yra kitaip. Pirma, vakcinų platforma jau buvo sukurta prieš daug metų dėl ankstesnio mokslininkų įdirbio su kitomis vakcinomis. Antra, pasaulinė pandemija sukūrė prielaidas beprecedenčiam pasauliniam mokslo bei farmacijos bendradarbiavimui. Trečia, kuriamų vakcinų dokumentacija dėl pandemijos diktuotos skubos buvo nuolat peržiūrima iškart pasirodžius naujiems duomenims, vietoj to, kad būtų pradedami vertinti tik galutiniai duomenys ir sugaišta daug laiko. Visgi taip, labiau intriguoja ir įtikina paprastos ir klaidingos teorijos, neva buvo praleisti saugumo testai ir neva norima suskiepyti dėl farmacijos pelnų ar depopuliacijos.

Panašiai buvo su pirmosiomis vakcinomis, kurių kūrėjams buvo grasinama dėl jų tariamo noro išgalabyti pusę žmonijos. Tačiau jų kūriniai galiausiai išgelbėjo milijonus gyvybių ir išnaikino ilgai neįveiktas ligas. Šiuo metu vakcinos yra išrastos ir saugo net nuo 29-ių ligų. Deja, nenustebčiau, jei po viso šio COVID-19 vakcinų gaivalo žmonės nustos skiepyti savo naujagimius senosiomis vakcinomis. Tada galbūt skųsis, kad jų atžalų neįleidžia į darželius su kitais vaikais, nors tiesiog bus norima išvengti seniai užgniaužtų ligų – tokių, kaip tymai. Lietuvoje prieš keletą metų jau buvo įvykęs jų protrūkis – dėl sumažėjusio visuotinio skiepijimo mąsto. Taip, kartais asmeninė teisė pasirinkti kertasi su kitų kolektyvine teise į sveikatą. Taip, tai nėra smagu girdėti, bet tikrovei mūsų jausmai nerūpi. Atsiprašau už tai.

Ir, žinot, blogiausia ne COVID-19. Aš tiesiog neįsivaizduoju, kas bus su rimtesnėmis bėdomis nei koronavirusas. Koronavirusas, palyginus su ateities bėdomis, yra niekis, kad ir kaip keistai tai skambėtų. Dėl klimato krizės irgi egzistuoja keli procentai pačių mokslininkų (ką jau kalbėti apie kitus veikėjus), kurie ją neigia. Ar manote, kad atsiradus suvaržymams taršiems automobiliams, pabrangus taršiam maistui ar apskritai esant nepatogumų dėl žaliųjų priemonių, neatsiras pagunda patikėti populiarumo siekiančiais ekspertais ir sąmokslo teoretikais, teigiančiais apie didįjį perkrovimą ar papirktus mokslininkus? Dar ir kaip atsiras. Ir jei pandemija galiausiai praeis – su skiepais ar be jų, su didesniais ar mažesniais nuostoliais – kai kurių krizių neįveiksime, tikėdami skirtingomis realybėmis ar visatomis. Neįveiksime, kalbėdami apie mano teisę pasirinkti ir fašistines diktatūras, prieš kurias reikia kovoti ginklu...

Grįžtant prie temos, aišku viena. Vakcinos – didžiausias medicinos laimėjimas. Dėl vakcinų, vaistų ir kitų medicinos laimėjimų žmonių gyvenimo trukmė išaugo įspūdingai. Koronaviruso vakcinos tiesiog suteikia imunitetą, kuris yra lygiai toks pat, koks atsiranda ir po ligos. Vakcinos nesuterš jūsų organizmo ir nemodifikuos jūsų DNR. Jos neatneš fizinių ar protinių pasikeitimų. (Retorinis klausimas. Kaip ryškiai, jei paskutinis teiginys būtų teisingas, nukristų profesionalaus sporto lygis? Ar, pavyzdžiui, Eurolygos, kurioje mažytis pasikeitimas tampa labai matomas varžybose, krepšininkai tylėtų? Ar žiūrovai nepastebėtų, kad kažkas pasikeitė lyginant su ankstesniais sezonais? Galiausiai, kur masiškai paskiepytų sportininkų mirtys, neįgalumas, sveikatos problemos?)

Visgi, prašau, nekaltinkime žmonių, kurie tuo netiki. Kad ir kaip sunku bebūtų. Ant jų pykdami ir pravardžiuodami tik stumiame juos į alternatyvias paslaugas siūlančių ir/arba juos tiesiog išklausančių bei jų nuomonę pastiprinančių žmonių glėbį. Kiek iš tų vakcinuotų piliečių šlykščiai kalba apie vengiančiuosius skiepytis, jaučiasi nemirtingi ir apšviesti? Negana to, kad taip nieko neįtikinsime, tai dar ir būsime neetiški bei nehumaniški. Dar daugiau: žinoma, kaip veikia placebas, ir kaip kai kuriems paniškai bijantiems skiepytis po vakcinos iš tikrųjų sukyla neigiama psichosomatinė reakcija, atsiranda negera nuojauta ar prastesnis asmeninis sveikatos vertinimas. Kas galimai rečiau pasitaiko savo noru tai padariusiems ir nebijantiems skiepytis žmonėms.

Ir aš nenorėjau įžeisti jokių asmenų, kurie dėl skleidžiamos informacijos įvairovės nebesupranta, kas tiesa, o kas melas. Tai nėra gėdinga. Įvairiausio tipo informacijoje mes tiesiog skęstame. Ne visi turėjo galimybių ar laiko sužinoti, kas yra loginės argumentavimo klaidos ar kaip tikrinama informacija bei dabar tiesiog mano, jog visos nuomonės yra vienodos (ar net lygiavertės faktams) ir tiki daug lengviau suprantamomis teorijomis apie pasaulį. Tik atsitiktinumas ir/arba palankios gyvenimo aplinkybės lemia, kad kai kurie sužino apie įrankius, padedančius kritiškai mąstyti ir abejoti. Kai žinau, kad žmonės dirba (dažnai ir nemėgstamą darbą) ir neturi pakankamai laiko kažkuo domėtis, o tiek sovietinėje (kurioje mokėsi nemaža dalis lietuvių), tiek lietuviškoje švietimo sistemose spragų – nors vežimu vežk, man net keista, jog Lietuva dar neblogai laikosi. Laikosi ir pasaulis.

O viešus asmenis, kurie meluoja tokiais svarbiais klausimais, mano nuomone, reikia bausti. Nes dabar populiaru neigti net akivaizdžius faktus. Deja, tokios melagienos plinta daug greičiau nei tiesa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės