„Delfi“ skaitytoja Herta papasakojo apie nemalonumus, kuriuos jos mama patyrė švenčių laikotarpiu.

„Noriu su jumis pasidalinti savo liūdna istorija ir tuo pačiu supažindinti žmones, gyvenančius Lietuvoje, ir emigrantus, gyvenančius visame pasaulyje, su tuo, ką turėtumėt žinoti prieš siųsdami dovanas į Lietuvą. Aš gyvenu JAV jau 15 metų ir per didžiąsias šventes visada siunčiu mamytei, sūnui ir anūkui dovanėlių. Niekada nebuvo jokių problemų, visada siuntos ateidavo laiku ar truputį vėliau, bet pasiekdavo adresatus ir visi būdavom laimingi. Paskui, Kūčių vakarą, su mamyte per skaipą atidarinėdavom kartu dovanėles.

Įvertinusi šiandieninį pandeminį laikotarpį siuntinį išsiunčiau lapkričio 23 dieną. Pagalvojusi, kad mėnesio tikrai turėtų užtekti, kad siuntinys būtų pristatytas per Kalėdas. Taip, siuntinys pasiekė Lietuvos paštą gruodžio 5 dieną. Nuostabu, – džiaugiausi aš, – mamytė gaus siuntinuką laiku. Mama gyvena Kaune.

Laukiam savaitę, kitą – nieko nėra... Nei siuntinio, nei pranešimų. Paprašiau mamos susisiekti su Vilniaus paštu ir pasiteirauti, kodėl neateina siuntinys. O jie sako: „Jūsų siuntinys yra paruoštas išsiuntimui atgal į Ameriką.“

Išsižiojau. O Dieve, kas nutiko? Mamai 85 metai, ji turi be galo daug ligų, regėjimo likę tik 20 proc... Visa drebanti, verkdama paskambino man, sako: „Vaikeli, viskas, siuntinį grąžina.“
Išsižiojau. Bandžiau prašyti, maldauti, bet man atsakė, kad neužpildėme deklaracijos, todėl siuntinio negausime. Dabar jau abi išsižiojome – kur, kada, kokia deklaracija? Mum pakartoja: „Siuntėme du pranešimus ir jūs neužpildėt deklaracijos.“

Jie neatsiuntė jokio pranešimo – šitai žinojom, nes mamos kaimynė jos paštą tikrina kiekvieną dieną. Moteris iš pašto pasakė susitvarkyti pašto dėžutę – tada kitą kart ateis ir pranešimas. O dabar, jeigu mama nori siuntinio, tegu pildo deklaraciją kompiuteriu. Tikrai šitaip bendrauja pašto darbuotojai? Mama gyvena name, kuriame yra rakinamos lauko durys ir pastatytos naujos pašto dėžutės.

Gerai. Suradome kaimynę, kuri padėtų senutei užpildyti deklaraciją. Na, ką dukra galėtų atsiųsti mamai? Na, rūbų, saldainių, batų, kavos... Mama nieko nežinojo, ką jai įdėjau dovanų, nes tai buvo kalėdinės dovanėlės – smulkmenėlės, kurios turėjo pradžiuginti ir padaryti jai šventę. Kaimynei padedant ji užpildė deklaraciją gruodžio 20 dieną ir tikėjomes, kad gal gal dar suspės Kūčių vakarui. Bet kaip nebuvo, taip nebuvo...

Gruodžio 30 dieną vėl paskambinome ir paklausėme, kur tas siuntinys yra? Atsakė: „Nesurašėt, kas tam siuntiny yra. Jis patikrintas, deklaracija neteisinga, būsite apmokestinti už neteisingai užpildytus deklaracijos dokumentus.“ Tikrai plyšta širdis rašant ir plyšta širdis, kad šitokia tvarka mūsų pašte. Tikrai gyvenime nesiųsiu daugiau nieko, nes vietoje džiaugsmo mes patyrėme stresą, nusivilimą ir liūdesį. Labai norėčiau, kad žmonės susipažintų su tokiomis situacijomis ir būtų labai atsargūs“, – rašė Herta.

----
Lietuvos pašto atstovė Monika Pulokė paaiškino, kad siuntas iš trečiųjų šalių visi privalo deklaruoti per 14 dienų.

„Nuoširdžiai apgailestaujame dėl kilusių nepatogumų. Deja, siuntų iš trečiųjų šalių deklaravimą reglamentuojančiuose įstatymuose nėra numatytos išimtys – visi gavėjai, sulaukę siuntos ne iš ES valstybės, per 14 dienų nuo siuntos atvykimo į Lietuvą, privalo ją deklaruoti. Apie pasikeitusią tvarką periodiškai komunikavome nuo liepos mėnesio, ypač tai akcentavome ir artėjant didžiosioms metų šventėms.

Tokiais atvejais kaip šis, kai gavėjas nežino, kas yra siunčiama ar jam nepavyksta pačiam pateikti reikiamos informacijos, rekomenduojame susisiekti su siuntėju ir išsiaiškinti, kas yra siuntoje, kokia daikto vertė, jeigu yra galimybė – paprašyti pagalbos pateikti informaciją deklaravimo procesui pradėti. Visada kviečiame susisiekti ir su mūsų konsultantais – jei tik galės, jie mielai padės ir atsakys į rūpimus klausimus“, – sakė M. Pulokė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)