Jau prieš SEL koncertą, šį kartą vykusį „Žalgirio“ arenoje, organizatoriai skelbė, kad arena turėtų būti sausakimša. Tai, kviesdamas į koncertą, kartojo ir pats Egidijus Dragūnas.

„Visus kviečiu šeštadienio vakarą praleisti ne prie stalo, o didžiausiame metų vakarėlyje su tūkstančiais gerai nusiteikusių draugų.

Mane šiandien informavo, kad šiais metais mūsų koncertas „Žalgirio“ arenoje bus rekordinis, tiek žmonių nesilankė jokiame čia vykusiame renginyje ar sporto rungtynėse. Tai įkvepia ir skatina dar labiau tobulėti“, – prieš koncertą sakė E. Dragūnas.

Nors organizatoriai žinojo, kad arena bus sausakimša, panašu, jog saugumo tinkamai užtikrinti nepavyko. Iš pasidalintų vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose buvo beveik neįmanoma pamatyti žiūrovų, dėvinčių kaukes. Tiesa, įėjimas buvo galimas tik su galimybių pasais. Visgi, pasak specialistų, net ir su galimybių pasais išlieka rizika, kad žmogus bus užsikrėtęs.

Koncertas be kaukių itin smarkiai papiktino visuomenę. Viešojoje erdvėje apie šį koncertą griežtą nuomonę pasakė ir žinoma laidų vedėja Rūta Mikelkevičiūtė, ir „Basų mamų“ lyderė Vitalija Jankauskaitė, apmaudą liejo ir kiti gyventojai.

„Aš net nesu mačiusi grupės, kur mokosi mano vaikas. Tėvai į mokyklą neįleidžiami. Ir viskas atrodė logiška, bet va po tokių vaizdų, tai liūdna“, – feisbuke komentavo moteris.

„Į vaikų šventę 10-20 tėvų, kurie gyvena su tais vaikais, negali ateiti pažiūrėti savo atžalų pasirodymų, bet į koncertą tūkstantinė minia gali, ir jau nesvarbu, turi GP ar ne. Tai kažkaip labai nesąžiningai, kas leidžiama, o kas ne“, – rašė kita komentatorė.

Nusivylimo socialinių tinklų komentaruose neslėpė ir gydytojai: „Jie pasilinksmino 1-2 val, o mes toliau mėnesius arsim“.

Tyrimą dėl koncerte pažeistų pandemijos reikalavimų pradėjo ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, ir policija.

Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė „Delfi“ informavo, jog tą vakarą, kai vyko koncertas, pranešimų apie tai, kad nesilaikoma nustatytų reikalavimų, gauta nebuvo.

„Tai buvo pranešimai apie nustatytus įvairius viešosios tvarkos pažeidimus, vagystes. O tie pranešimai, kur gyventojai konkrečiai pranešė apie tai, kad koncerte nedėvimos kaukės, nesilaikoma atstumų ir apskritai nesilaikoma nustatytų reikalavimų, tokių pranešimų gavome vakar 2 ir šiandien 1. Visi šie pranešimai buvo gauti per e.policija sistemą. Mūsų pareigūnai, kurie dirba toje teritorijoje, pradėjo informacijos, aplinkybių patikslinimą. Po to bus sprendžiamas šis klausimas pagal tai, kokia medžiaga bus surinkta“, – sakė O. Vaitkevičienė.

Kiek vėliau policija papildė, kad papildomai pirmadienį gauti dar 2 pranešimai. Tad iš viso sulaukta 5 pranešimų dėl pandemijos taisyklių nesilaikymo šiame koncerte.

Vaizdai iš koncerto

Profesorius Čaplinkas: jei žmonės nesupras, kodėl reikia laikytis taisyklių, jų nesilaikys

Tokių nesaugių renginių nepateisina ir ekspertai. Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovo, profesoriaus Sauliaus Čaplinsko, jei ir toliau bus tokių atvejų, žmonės nebesilaikys jokių taisyklių.

„Čia, mano supratimu, nereikia turėti jokio medicininio išsilavinimo, nesimokyti apie virusus, kad suprastum, jog jei tęsis tokie nelogiškumai, žmonės nebesiklausys jokių logiškų rekomendacijų, kurių verta laikytis. Kodėl taip įvyko – galbūt žmonės, rengiantys tuos nurodymus, yra per daug atitrūkę nuo realybės ir gyvena vien savo kabinete ar darbe. Kiekvienas žmogus supranta, kad tai visiškai neturi logikos.

Yra aiški auksinė taisyklė – jei žmogus nesupras, kodėl reikia laikytis tam tikrų taisyklių, jis jų nesilaikys“, – sakė prof. S. Čaplinskas.

Profesorius pastebėjo, kad jei galimybių pasą žmonės supranta klaidingai ir tikisi, kad jį turėdami yra visiškai apsaugoti nuo viruso, tai gali pridaryti daugiau žalos nei naudos.

Saulius Čaplinskas

„Galimybių pasas ir medicina neturi nieko bendro, tai paprasčiausiai priimtas organizacinis sprendimas, kaip sumažinti viruso plitimo galimybę, ypač keliaujant, važiuojant iš vienos vietovės į kitą. Kai atsirado delta, tapo aišku, kad ir pasiskiepiję žmonės gali užsikrėsti. Taip pat aišku, kad kiekvieno žmogaus imunitetas formuojasi individualiai, priklausomai nuo žmogaus savybių, priklausomai nuo to, kiek ir kokio viruso jis gavo. Nereiškia, kad pasiskiepijęs žmogus negali užsikrėsti ir viruso perduoti kitam. Medikai šito niekada nesakė.

Renginių uždrausti nereikia, tačiau privaloma prieš juos pasiruošti

Pasak profesoriaus, renginių draudimo nebereikia, tačiau privaloma juose užtikrinti maksimalų saugumą.

Kaip teigė prof. S. Čaplinskas, kad toks renginys būtų padarytas maksimaliai saugus, reikia kelių dalykų. Pirma, prieš renginį visiems turėtų būti atlikti greitieji testai. Antra, visi turėtų būti pasiskiepiję. Trečia, dėvėti kaukes. Ketvirta, maksimaliai užtikrinti ventiliaciją. Renginio metu turėtų būti bent kelis kartus priminta, kaip teisingai dėvėti kaukę.

„Labai sunku pasakyti, ar po šio renginio bus koks nors didesnis protrūkis. Priklauso nuo to, kiek ten buvo žmonių, kurie aktyviai platino virusą ir kiek šalia jų buvo kitų žmonių. Taip virusas gali pereiti iš vieno į kitą socialinį burbulą. Tačiau suprantamas tėvelių pasipiktinimas, kai jie mato tokį renginį, o nueiti į vaikų darželio Kalėdinį renginį, kur renkasi tik 20 tėvų ir galima dėvėti kaukes, nebuvo leidžiama“, – sakė profesorius.

Pašnekovo teigimu, visiems reikia išmokti gyventi naujoje realybėje kartu su virusu.

„O tam tikri griežti ribojimai, kaip pabrėžė ir Premjerė, turi būti labai pamatuoti, nustatytas tam tikras laikas ir tikslas, ko norime pasiekti tais ribojimais. Žinoma, norime vėl išlošti laiko, kad neužlūžtų sveikatos sistema. Bet reikia išmokti taip gyventi, kad galėtų vykti dideli renginiai. Juk esmė nėra renginio maste, ar bus 2 000, ar 200 žmonių. Jei tie 200 žmonių elgsis neatsakingai, virusas taip pat paplis. Jei tie 2 000 elgsis atsakingai, dėvės kaukes, galima maksimaliai apsisaugoti. Tai nereiškia, kad jie negali užsikrėsti, bet tikimybė bus daug mažesnė“, – kalbėjo prof. S. Čaplinskas.

Vaizdai iš koncerto

Itin svarbu, kad žmonės suprastų, kam reikia saugotis ir teisingai dėvėti kaukes. Jei to nebus, pasak profesoriaus, nei gąsdinimai, nei kitokia komunikacija nebepadės.

„Jei žmogus nesupras, kodėl jam reikia saugotis, tai kodėl mes galvojame, kad jis kažkaip atsakingai elgsis? Einant į parduotuvę girdžiu tą pačią seną giesmę, kad neikite su kitais šeimos nariais, dezinfekuokite rankas, laikykitės atstumų. Tai jau nebeveikia. Reikia nuolat kartoti, ar teisingai uždėta tavo kaukė. Prekybos centruose daugybė žmonių vaikšto neteisingai dėvėdami kaukes. Jei čia žmogus nesupranta, kam reikia teisingai dėvėti kaukę, kodėl tikimės, kad kitur supras?“, – retoriškai klausė profesorius.

Ragina sugriežtinti galimybių paso išdavimo taisykles

Gydytojas infektologas, Vilniaus universiteto profesorius Arvydas Ambrozaitis sakė, kad sunku pasakyti, ar po tokių renginių be kaukių kils nauji protrūkiai. Visgi, grėsmė tikrai išlieka, ypač plintant omikron atmainai, kuria užsikrėsti galima daug greičiau.

„Neturėtų būti tokių renginių, turėtų žmonės būti su kaukėmis, dar geriau, jei būtų su respiratoriais. Būtinai reikia tikrinti galimybių pasus, taip pat ir asmens dokumentus, nes Lietuvoje nemažai žmonių naudojasi svetimais galimybių pasais. Manau, kad tokie renginiai yra labai negerai.

Nors sirgimų nėra labai daug, bet dabar svarbiausia, kad nebūtų užpildytos ligoninės. Sunku pasakyti, ar po tokių didelių koncertų bus protrūkis, ar ne. Tačiau omikron atmainos atvejų daugėja, ji plinta lengviau“, – sakė prof. A. Ambrozaitis.

Arvydas Ambrozaitis

Profesoriaus teigimu, galimybių paso, su kuriuo galima patekti į didelius renginius ar kitus susibūrimus, taisyklės per švelnios.

„Manau, kad galimybių paso išdavimą reikėtų sugriežtinti ir jį išduoti tik tiems, kurie persirgo arba pasiskiepijo. Kad jokie antikūnų testai, jokie testai, jų atlikimas nesuteiktų galimybių paso. Vakarų šalyse reikalavimai yra daug griežtesni nei Lietuvoje. Matyt, kad ir mums teks pereiti prie griežtesnių reikalavimų. Išduoti galimybių pasą žmogui, kuris nei skiepijosi, nei sirgo, bet atliko testą ar turi antikūnų, yra per daug liberalu ir rizikinga. Tai yra pataikavimas tiems žmonėms, kurie nenori skiepytis. Tai neprincipinga ir kelianti grėsmę pozicija“, – kalbėjo prof. A. Ambrozaitis.

Visgi, pasak pašnekovo, svarbiausia dabar yra ne sergamumo padidėjimas, o ligoninių užimtumas. Kaip pasakojo profesorius, yra nustatyta riba, kurią pasiekus intensyvios terapijos skyriai nebepajėgtų atlikti savo darbo ir tektų rūšiuoti žmones – ar jį palikti mirti, ar prijungti aparatą.

Būtent dėl to reikia saugotis ir skiepytis, kad nebūtų apkrautos ligoninės ir būtų galima suteikti paslaugas ir kitomis ligomis sergantiems pacientams.

„Taip, ribojimuose tikrai yra nelogiškumų. Tačiau pirmiausia rūpinkimės savimi, apsisaugokime patys, kiek įmanoma, o ne žiūrėkime į kitus. Valdžia visada daro klaidų. Bet mes būkime solidarūs, saugokimės, kiek galima“, – ragino profesorius.

Kaip „Delfi“ sakė Egidijus Dragūnas, organizatoriai už visus atsakyti negali.

„Aišku, kad gerų emocijų daugiau. Žmonės patenkinti. Noriu pasakyti tiek, kad valstybė leido rengti renginius ir visi viską puikiai supranta. Buvo užtikrintos visos reikiamos sąlygos, visi 15 tūkst. žmonių įleisti su galimybių pasais, tikrinama temperatūra. Taip pat tarp kėdžių buvo tarpai. Viskas čia truputėlį perspausta. Taip, jie nusiėmė kaukes, bet aš negaliu atsakyti už visus“, – sakė Selas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (261)