Kokį maistą reikėtų valgyti esant Helicobacter pylori bakterijai?

Jei norite šią bakteriją pamaitinti, kad ji daugintųsi, tada reikia valgyti kuo daugiau produktų, kurie skatina rūgštis. Tai yra riebų, aštrų, pilną prieskonių, keptą maistą. Jei norite, kad ji mirtų badu – nes Helicobacter pylori valgo chlorą, kurio yra druskos rūgštyje, dėl to ji skatina skrandžio rūgščių išsiskyrimą, tada valgome tokį maistą, kuris mažina rūgštingumą. Tokiu atveju galime tikėtis, kad šios bakterijos populiacija sumažės ir nepadarys didelės įtakos jūsų sveikatai. Bet kuriuo atveju – tikėtis, kad jūs ją numarinsite badu – mažai tikėtina. Bet ir specialiai ją naikinti, jei neturite skrandžio problemų ar opų, irgi abejotina nauda.

Helicobacter pylori

Šaltuoju metų laiku dažniau norisi į tualetą, nors skysčių vartoju nedaug. Ar gali būti kas nors su šlapimo pūsle?

Sušalimas tikrai gali būti papildomas pūslės dirginimas, dėl to gali atsirasti didesnis noras šlapintis. Tai gali būti ir psichologinis dalykas, kaip, pavyzdžiui, ilgai besivartant lovoje sugalvojate, kad galbūt norėsite nusišlapinti, o tada tikrai užsinorite. Tačiau nuėjus į tualetą išspaudžiate vos kelis lašus. Tačiau taip, šaltis yra vienas iš pagrindinių dirgiklių, kuris paskatina norą šlapintis.

Labai nenoriu gerti vandens, nors žinau, kad reikia. Kokia gali būti priežastis?

Galbūt priežastis yra ta, kad jūsų netroškina, ir jūs geriate tiek vandens, kiek reikia. Žmogui per dieną reikia 30 ml skysčių vienam kūno kilogramui. Skaičiuojame visus skysčius, kuriuos gaunate per dieną, išskyrus espresso ir alkoholį. Tačiau vaisiai, daržovės, sriuba ir kiti patiekalai, kur yra skysčių, yra įskaičiuojami. Jei vis dėlto negaunate pakankamai skysčių su produktais, turite išgerti papildomai vandens.

Valerijus Morozovas

Galbūt galėtumėte papasakoti, kaip kokybiškai išsimiegoti bei sėkmingai pailsėti?

Taip, būtinai tai padarysiu kuo greičiau, laukite naujų tekstų. Jei trumpai, tai yra toks dalykas kaip miego higiena. Pats paprasčiausias dalykas, kaip galite sau padėti, jei norite išsimiegoti, tai yra nustoti nervintis ir pradėti daugiau judėti. Kuo mažiau gaminsite adrenalino jausdamas stresą ir kuo daugiau jo sunaudosite fizinio krūvio metu, tuo geriau bus jūsų miegui.

Nuolat kankina raugėjimas oru ir pilvo pūtimas. Kodėl?

Tikriausiai kalbame tiesiog apie nevirškinimą. Iš vienos pusės, nieko sudėtingo, iš kitos – pacientai, išgirdę tokią diagnozę, lieka nepatenkinti ir nelaimingi, nes niekas jiems nesurado Helicobacter pylori, arba žaizdos, arba dar kokio nors, pageidautina, labai paprastai pašalinamo dalyko. Greičiausiai jums sutrikusi žarnyno motorika ir tai, kas turi eiti žemyn – kyla į viršų, o kiti produktai sukelia puvimo procesus. Reikėtų peržiūrėti savo mitybą, padidinti fizinį krūvį. Kartais gerųjų bakterijų vartojimas duoda trumpalaikį efektą. O į klausimą, ar tai gali būti kokios nors ligos priežastis, atsakytų gydytojas, kuris atliks tyrimus.

Ar refliuksą įmanoma išsigydyti, ar jis lieka visam gyvenimui ir bet kada gali paūmėti?

Taip, refliuksas ne kaip įaugęs nagas, kurį galima pašalinti ir pamiršti. Tai yra normalus „neužsidarymas“ jūsų rauko nuo stemplės į skrandį. Jis gali bet kada grįžti, jei vėl pradėsite valgyti, gerti ne tai, ką reikia, arba per daug nervinsitės. Tai yra funkcinis sutrikimas, galime turėti genetinį polinkį ar stemplės anatomiją, kuri irgi prie to prisideda, bet didžiąją dalį priežasčių sudaro mūsų elgesys – mityba, fizinis aktyvumas, nusiraminimas, streso lygis ir taip toliau. Jei pasieksite balansą, refliuksas dings ilgam. Jei bus disbalansas, refliuksas vėl grįš.

Kokių vitaminų mums dažniausiai trūksta, ar verta atlikti bendrą visų vitaminų tyrimą?

Visiems mums trūksta vitamino D. Turbūt su juo viskas ir baigiasi, jei nekankinate savęs su veganiška ar labai griežta vegetariška dieta, tikriausiai ir vitamino B12 jums netrūksta. Ar verta atlikti visų vitaminų tyrimus? Jei norite padaryti apyvartą laboratorijai arba įsitikinti, kad viskas jums gerai, galite atlikti. Jei norite sužinoti, kur gali būti kokios nors sveikatos problemos, reikėtų ne vitaminus tirti, bet specialistus kreiptis ir ieškoti priežasčių. Dažniausiai jos būna ne dėl vitaminų trūkumo, bet dėl kitų priežasčių. Pavyzdžiui, dėl nemeilės sau ir dėl nesveiko gyvenimo būdo.

Kosulys

Kaip ilgai normalu kosėti? Buvau peršalęs, peršalimas praėjo, o kosulys vis dar ne.

Viskas priklauso nuo to, kiek jus erzina kosulys. Manoma, kad 2-3 savaites po peršalimo pakosčiojimas, jei jis vis lengvesnis, yra normalus procesas. Jei jis daro įtaką jūsų gyvenimui ir nenorite su juo susitaikyti, kosulys nenormalu jau po kelių dienų ir galima imtis priemonių vienaip ar kitaip jį mažinti. Kai kosulys trunka virš 6-8 savaičių, jau kalbame apie lėtinį kosulį ir ieškome priežasčių. Tokiu atveju tikrai reikia kreiptis į gydytojus ir atlikti bent plaučių rentgeno nuotrauką.

Daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus galite rasti čia: Gydytojas Morozovas atsako.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)