P. Drahi surengė preliminarias diskusijas su potencialiais patarėjais dėl „Sotheby’s“ listingavimo JAV jau ateinančiais metais, teigė žmonės, pageidavę likti anonimais, nes ši informacija yra privati.

„Sotheby’s“, galintis pasigirti beveik 300 metų istorija, yra vieni didžiausių aukcionų namų pasaulyje, prekiaujantys vaizduojamuoju menu, kolekciniais daiktais ir nekilnojamuoju turtu. Pandemijos metu suaktyvėjus internetiniams pardavimams, „Sotheby’s“ nusprendė pereiti prie skaitmeninių pasiūlymų, įskaitant NFT. Bendrovė konkuruoja su „Christie’s“, priklausančia prancūzų milijardieriui Francois Pinault.

P. Drahi pribloškė meno pasaulį, 2019 m. įsigijęs „Sotheby’s“ už 3,7 mlrd. dolerių, įskaitant skolas. Šis sandoris nutraukė tris dešimtmečius trukusį aukciono kaip viešosios įmonės valdymą. Įtraukimas į biržos sąrašus sugrąžintų į akcijų rinką vieną garsiausių aukcionų ir suteiktų investuotojams galimybę pažvelgti į meno pasaulio virtuvę tuo metu, kai augantis turtas padeda mušti vis naujus rekordus.

Pasak žmonių, derybos tebėra pirminėje stadijoje, o galimo pasiūlymo detalės gali keistis priklausomai nuo investuotojo apetito.

„Sotheby’s“ atstovas teigė, kad kompanija „yra sutelkusi dėmesį į verslo valdymą užbaigiant šiuos istorinius metus“, tačiau atsisakė komentuoti plačiau.

Patrick Drahi

P. Drahi – įgudęs verslininkas, visoje Europoje ir JAV pastatęs telekomunikacijų imperiją. Maroke gimęs prancūzas įsitvirtino pirkdamas ir parduodamas nedideles Prancūzijos kabelinės televizijos bendroves, o vėliau leidosi į įsiskolinusių įmonių supirkimo siautulį, kuris pavertė jo kuklią televizijos ir telefonų grupę viena didžiausių pasaulyje žiniasklaidos ir telekomunikacijų kompanijų.

Jaunesni vartotojai

Gruodžio viduryje jis padidino savo akcijų paketą „BT Group Plc“ iki 18 proc., siekdamas sustiprinti įtaką JK telekomunikacijų milžinės ateičiai. Nors P. Drahi sakė, kad nepateiks „BT“ perėmimo pasiūlymo, jo pamažu didinamos kontrolės metodas gali išstumti kitų privataus kapitalo firmų ar konkuruojančių operatorių interesus.

Jo sprendimas patyrinėti „Sotheby’s“ galimybes buvo priimtas aukciono namams rekordiniais metais. Remiantis gruodžio viduryje paskelbtais skaičiais, 2021 m. viešieji pardavimai siekė 6 mlrd. dolerių. Privatūs pardavimai, tarpininkaujant neoficialiai, sudarė dar 1,3 mlrd. dolerių.

Lapkričio mėnesį „Sotheby’s“ surinko 1,3 mlrd. dolerių per savo vadinamuosius „Marquee Sales“ – seriją prestižinių internetinių ir „gyvai“ rengiamų aukcionų. Jau vien tik karštai lauktas nekilnojamojo turto vystytojo Harry Macklowe surinktų meno kūrinių pardavimas atnešė 676 mln. dolerių.

Aukcionas vis daugiau reikšmės teikia netradiciniams pajamų šaltiniams. Balandžio mėnesį „Sotheby’s“ tarpininkavo parduodant reperio Kanye Westo „Nike Air Yeezy 1“ sportbačius už 1,8 mln. dolerių. Maža to, šiemet jis įžengė į NFT rinką ir bendradarbiavo su internetine prekyviete „Nifty Gateway“ parduodant skaitmeninio menininko, žinomo Pak pseudonimu, kūrinį už 16,8 mln. dolerių.

„Sotheby’s“ ir kiti aukcionų namai tam tikra prasme tapo technologijų platformomis, – sakė „Applicat-Prazan“ galerijos savininkas ir buvęs „Christie’s“ generalinis direktorius Prancūzijoje Franckas Prazanas. – Socialinės distancijos paisantys pardavimai taip pat atvėrė naują rinką jaunesniems vartotojams, kurių negąsdina naujosios technologijos.“

Perėmęs „Sotheby’s“ valdymą, P. Drahi paskyrė savo sūnų Nathaną padėti prižiūrėti kompanijos veiklą Azijoje.