Mokslininkai įrodė, kad šis įprotis turi sudėtingesnes priežastis, negu įprastas nerimo sutrikimas. Be to, visi asmenys, kurie kramto nagus, turi vieną bendrą bruožą!

Šiek tiek faktų

Nagų kramtymas nėra pats saugiausias užsiėmimas, jei po tokios veiklos lieka atviros ir nedezinfekuotos žaizdelės – į jas lengvai gali patekti infekcija. Vienas britas netgi mirė nuo tokio užkrato!

Kramtyti nagus nėra toks jau retas įprotis: savo nagus graužia 20 – 30 proc. žmonių, ir dauguma jų yra moterys.

Nerimas iš tikrųjų gali išprovokuoti šį įprotį, tačiau egzistuoja ir kita priežastis – menka savivertė. Nepasitikintis savimi žmogus nervinasi, o tai verčia jį kramtyti nagus. Panašu į uždarą ratą, ar ne?

Mokslininkai teigia, kad šis procesas ramina, tačiau priežastys, kodėl atsiranda toks įprotis, gali būti labai įvairios: kai kas mėgdžioja tėvų, brolių ar seserų elgesį, kai kam šis įprotis gali būti įgimtas arba įgytas, dar treti tai daro tiesiog iš nuobodulio.

Įdomus faktas

Pasirodo, kad tikri perfekcionistai nagus graužia dažniau nei kiti! Esmė ta, kad juos gali nuliūdinti bet kas – nesėkmė, barnis su partneriu ar kažkas, kas vyksta ne pagal planą.

Perfekcionistai mėgaujasi nuolatinio judėjimo pojūčiu, todėl renginių stoka kelia jiems nusivylimą ir jiems norisi graužti nagus.

Ką jiems reikėtų daryti? Atsakymas labai paprastas – pasistengti atsipalaiduoti ir mėgautis gyvenimu. Žinoma, pasakyti tai lengviau, negu padaryti – kad ir kaip atsipalaiduotume ar giliai įkvėptume, kažkas iš mūsų aplinkos vis tiek kels stresą. Taip funkcionuoja gyvenimas. Tačiau tai nereiškia, kad turime pasiduoti.

Egzistuoja daugybė metodų, kurie padeda atpalaiduoti kūną ir išsaugo proto ramybę. „YouTube“ turinio kūrėja Ingrid Nelson savo vaizdo įraše pasakoja apie kai kuriuos iš jų – pavyzdžiui, kaip svarbu kartais išjungti visus elektroninius įrenginius (išmaniuosius telefonus bei kompiuterius), pamedituoti ar išgerti puodelį raminančios arbatos. Peržiūrėkite šį vaizdo įrašą – gali būti, kad jis padės jums rasti kovos su stresu priemonę.

Perfekcionistai visada ras priežasčių nusiminti ir panorėti, kad pasaulis būtų dar šiek tiek geresnis. Kodėl? Nes jis buvo sukurtas netobulas. Tačiau tikimės, kad šis straipsnis ir vaizdo įrašas suteiks jums įrankių, kurie padės lengviau su tuo susidoroti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)