Būstų paklausos sostinėje augimą NT specialistai pastebėjo kone iškart po pirmosios pandemijos bangos. Nuo tada imtos fiksuoti praktiškai rekordinės objektų kainos, augantys pardavimai tiek pirminėje, tiek antrinėje rinkoje. Nors drastiškiausi kainų šuoliai fiksuoti prestižiniuose Vilniaus rajonuose, toliau nuo miesto centro esantys ekonominiai būstai taip pat neišvengė pabrangimo.

R. Pleteras pranešime spaudai sako, kad netipišką situaciją rinkoje šiemet lėmė kelios pagrindinės ekonominio pobūdžio aplinkybės: išaugusi infliacija valstybėje, pakilęs vidutinis darbo užmokestis ir padidėjęs žmonių, norinčių stabilių investicijų ir dėl to atsigręžusių į NT, skaičius.

„Viena vertus, išaugę pardavimai išpūtė kainas. Kita vertus, jie taip pat lėmė lankstesnį pasiūlos pritaikymą prie klientų poreikių. Vis daugiau pirkėjų supranta, kad verta atkreipti dėmesį ne tik į centrinę sostinės dalį, kuri, sakykime atvirai, ir taip jau yra praktiškai pergrūsta. Žmonės ima vertinti ir suprasti naujai besikuriančių gyvenviečių privalumus toliau nuo centro esančiuose sostinės rajonuose. Vilniaus gyvenamųjų rajonų infrastruktūros šiuo metu dinamiškai gerėja, tad ieškantiems kokybės, atitinkančios kainą – tai vis dar puiki alternatyva net ir šiuo įtemptu laikotarpiu“, – teigia specialistas.

Nekilnojamas turtas

Kalbėdamas apie rinkos pokyčius per 2021 metus jis primena, jog NT kainos pakilo vidutiniškai apie 20 proc. Brango tiek senas, tiek naujas būstas. Kalbant apie pastarąjį – dauguma būstų buvo parduota „iš brėžinių“, nes paklausa tokia didžiulė, jog žmonės skuba ir čiumpa viską: ir pastatytus, ir dar tik suplanuotus būstus.

„Ober-Haus“ atlikta 2021 metų trečiojo ketvirčio rinkos analizė rodo, kad naujos statybos butų segmentas 2021 metais parodė savo anksčiau dar nematytą potencialą.

Per 2021 metų pirmąjį ketvirtį Vilniuje tiesiogiai iš plėtotojų buvo nupirkta ir rezervuota 2343 naujos statybos butai jau pastatytuose ir statomuose daugiabučiuose, 2021 metų antrąjį ketvirtį – 2008 butai, o 2021 metų trečiąjį ketvirtį – 1369 butai. Šiemetinis devynių mėnesių rezultatas išties išskirtinis: naujų butų parduota ir rezervuota net 76 proc. daugiau nei per tą patį 2020 metų ir 34 proc. daugiau nei per tą patį 2019 metų laikotarpį. Tačiau „Ober-Haus“ rinkos tyrimų Baltijos šalims vadovas R. Reginio teigimu, palyginus, kiek pirminėje rinkoje parduota ir pastatyta butų, matyti, jog šiemet NT rinka pasižymi didžiausiu disbalansu.

„Inreal“ grupės duomenimis, spalis ir lapkritis nebuvo toks aktyvus. Lapkričio mėnesį naujų būstų rinkos rezultatai bent jau sostinėje, kur NT rinka yra didžiausia ir aktyviausia, atitinka paskutinių 6 mėnesių vidurkį (456).

„Tad galima sakyti, kad pardavimai lapkritį pasiekė centrinį „švytuoklės“ tašką“, – sako „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Keičiasi gyventojų poreikiai

R. Pleteras pastebi ir kitą tendenciją: vis daugiau gyventojų perka būstą su pilna apdaila.

„Šiais metais išryškėjo paklausa būstų su pilna apdaila, kas nuo veiklos pradžios Lietuvoje buvo mūsų strateginis sprendimas. Dabar jau akivaizdu, jog klientams tai ne tik patogiau, bet ir naudinga finansiškai: įrenginėdami būstus vystytojai gali patys pasiūlyti apdailą tokiomis kainomis, kurių individualiai žmogus nerastų“, – teigia R. Pleteras.

Nekilnojamas turtas

Jo teigimu, taip išsprendžiamas vienos paskolos būstui ir kartu apdailai klausimas, nes bankas iškart finansuoja galutinai įrengto būsto kainą. „Šie metai taip pat išryškino dar vieną būstų su pilna apdaila pranašumą. Pandemija lėmė prekių ir žaliavų stygių įvairiose grandinėse visame pasaulyje. Tai reiškia, jog tenka kur kas ilgiau laukti tiek darbo jėgos, tiek ir medžiagų, jei namai įsirenginėjami savarankiškai. O juk į naujus namus dauguma iš mūsų norime įsikelti ir pilnavertiškai juose gyventi kuo greičiau“, - aiškina NT ekspertas.

Kalbėdamas apie ateinančius metus ir R. Pleteras prognozuoja, jog ji ir toliau išliks aktyvi. „Nepaisant nuo kitų metų įsigaliosiančio didesnio įnašo reikalavimo antrajam būstui, paklausa dar tikrai nėra patenkinta iki galo, norinčių investuoti į NT netrūksta. Vadinasi, sandorių skaičius mažėti neturėtų,“ – prognozuoja „Bonava Lietuva“ vadovas.

R. Reginis, savo ruožtu, pabrėžė, kad nėra gerų žinių ir dėl NT kainų neturi. Jo teigimu, jos gali kilti dar iki 10 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)