„Kai nuspręsiu, tada ir informuosiu“, – Vyriausybės valandos metu Seime sakė premjerė.

I. Šimonytė teigė nežinanti tokios informacijos, kad nuo Lietuvos dėl tęsiamo „Belaruskalij“ trąšų tranzito nusisuktų partneriai.

„Lietuvos pozicija Baltarusijos atžvilgiu visą laiką buvo griežta. Kuomet ES svarstė dėl visų Baltarusijoje gaminamų trąšų sankcionavimo, Lietuva palaikė šį sprendimą ir tik kitų valstybių narių siūlymų visos trąšos pakete neliko“, – atsakydama Seimo nariui Dainiui Gaižauskui sakė premjerė.

„Noriu pabrėžti, kad JAV sankcijos, kurios yra pirminės ir taikomos JAV subjektų atžvilgiu, Lietuvoje tiesiogiai negalioja ir todėl mes turime svarstyti ne sankcijų taikymo klausimą, kaip daug kam atrodo, o sutarties galiojimo klausimą. Tai visiškai kitas klausimas.

Mes tikrai rasime sprendimus dėl sutarties galiojimo nutraukimo taip, kad Lietuvos Respublikai dėl to kiltų mažiausios finansinės žalos rizika“, – akcentavo I. Šimonytė.

„Labai vertinu, kad ministrai, nepaisant to, kaip jūs ką interpretuojate, kas jums atrodytų ir kokia yra jūsų nuomonė apie situaciją, vis dėlto savo politinę atsakomybę vertina aukščiau nei kažkokią ministrinę poziciją“, – komentavo Vyriausybės vadovė.

Jos teigimu, G. Landsbergis, pranešęs, jog yra pasiruošęs atsistatydinti, prisiėmė politinę atsakomybę.

„Ar tam tikrai yra pagrindas, aš tai vertinsiu“, – sakė I. Šimonytė.

Po to, komentarų žiniasklaidai metu, premjerė patvirtino gavusi ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio pranešimą apie tai, kad jis yra taip pat pasirengęs trauktis.

Marius Skuodis

„Mano nuomone, tai nebūtinai ką nors keistų, bet mes čia kalbame ne apie teisinius sprendimus ar juridines situacijas, bet apie politikų šios situacijos vertinimą. Aš tai vertinsiu kaip politiką“, – paaiškino ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė teigė, kad apie priimtą sprendimą praneš kitos savaitės pradžioje.

„Kalbam ne apie porą valandų, rytoj aš išvyksiu į Moldovą. Ir manau, kad ką nuspręsiu, informuosiu kitos savaitės pradžioje“, – sakė premjerė.

Armonaitė: reikia, kad nebūtų taip, jog žmonės atsistatydina, o trąšos toliau važiuoja

Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė taip pat patvirtino turinti M. Skuodžio patikinimą, jog jis yra pasiruošęs trauktis.

Aušrinė Armonaitė

„M. Skuodis šiuo metu yra ministrų taryboje. Jis stengsis ir grįš anksčiau nei planavo, t.y. šiandien. Jis taip pat yra mane informavęs, kaip ir premjerę, jos yra pasiruošęs trauktis iš pareigų“, – sakė politikė.

A. Armonaitė akcentavo, kad situacija yra neeilinė.

„Mes politinės atsakomybės akivaizdoje turime nepamiršti, kad sprendimus taip pat reikia priimti, kad nebūtų taip, jog atsistatydina žmonės, o trąšos toliau važiuoja. Vyriausybėje spręsime ir klausimus dėl trąšų“, – komentavo ministrė.

„Mes turime dar bendrai koalicijoje pasitarti. Aš suprantu šios situacijos sudėtingumą. Manau, kad nei vienas nesilaikome įsikibęs tų postų, bet svarbu, kad sprendimai, dėl kurių visi pasiryžę prisiimti tą atsakomybę, irgi būtų priimti“, – dėstė A. Armonaitė.

Landsbergis: esu pasiruošęs trauktis

„Vakar premjerei pasakiau, kad esu pasiruošęs trauktis ir laukiu jos apsisprendimo“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ministras.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

„Aš suprantu reputacinę žalą Lietuvai“, – teigė jis.

G. Landsbergis teigė kol kas nesulaukęs signalų dėl traukimosi iš prezidentūros.

„Matau, bet tai yra premjerės Vyriausybė“, – į klausimą, ar mato šimtaprocentinį poreikį trauktis, atsakė ministras.

„Aš kalbu apie tai, kad esu pasiruošęs. Matyt, reikia jos įvertinimo. To laukčiau šiandien“, – sakė G. Landsbergis.

Jis patikino, jog apie tai informavo tiek frakcijos, tiek ir valdančiosios koalicijos kolegas.

Trąšų tranzitas vykdomas toliau

Trečiadienį įsigaliojus amerikiečių sankcijoms „Belaruskalij“, per Lietuvą toliau vyksta šios įmonės gaminamų trąšų tranzitas.

„Lietuvos geležinkeliai“ pranešė, kad lapkritį „Belaruskalij“ atliko avansinį mokėjimą bendrovei už paslaugas, o šių lėšų gali pakakti pervežimams gruodį ir daliai sausio.

Valstybės valdoma įmonė tvirtino, kad apie avansinį mokėjimą buvo informuotos Susisiekimo ir Užsienio reikalų ministerijos.

G. Landsbergis tvirtino, kad „Lietuvos geležinkeliai“ informavo tik apie avansinį apmokėjimą rugsėjį už paslaugas spalį.

„Situacija, kuri įvyko po to, apie ją nebuvo informuota“, – teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Apie tolesnius mokėjimus, kurie vyko, nebuvo pranešta“, – pridūrė jis.

„LTG Cargo“ vidutiniškai gabeno per 10 mln. tonų „Belaruskalij“ krovinių per metus už maždaug 60 mln. eurų. 

JAV Iždo departamentas sankcijas „Belaruskalij“ įvedė rugpjūtį ir iki gruodžio 8-osios verslui davė laiko užbaigti sandorius.

Praėjusį ketvirtadienį JAV išplėstose sankcijose atsidūrė ir „Belaruskalij“ produkcijos eksportuotoja „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK). Sandoriai su ja turi būti baigti iki kitų metų balandžio 1-osios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)