A. Skaisgirytė, teigia, kad reikia tikėtis, jog Seimo etikos sargai bent jau apsvarstys konservatoriaus elgesį.

„Iš tikrųjų Žygimanto Pavilionio užsipuolimai ne tik prezidento patarėjų atžvilgiu, bet pastaruoju metu ir užsienio reikalų ministro atžvilgiu, kelia daug klausimų. Užsienio reikalų komiteto pirmininkas tikrai neturėtų vykdyti savo atskiros užsienio politikos, nes neturi tam jokių konstitucinių įgaliojimų. Reikia tikėtis, kad Etikos ir procedūrų komisija bent jau apsvarstys jo elgesį. O kokį priims nutarimą – tai jau komisijos, žinoma, reikalas“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Skaisgirytė ir patikino, kad tikrai neturi asmeninių nuoskaudų dėl Ž. Pavilionio.

Prezidento vyriausioji patarėja sureagavo ir į Ž. Pavilionio ketvirtadienį reikštą kritiką, kad jo klausimai A. Skaisgirytei tapo vieši.

„Mūsų manymu, kai nėra viešumo, tai atsiranda gera terpė paskaloms, apkaltoms, gandams. Tai iškreipia tikrovę ir mūsų suvokimą. Kuo daugiau viešumo, tuo geriau. Ir žiniasklaida gali suvaidinti labai svarbų vaidmenį“, – teigė ji.

Įvertino trinčių su valdančiaisiais priežastis

Galiausiai A. Skaisgirytė pakomentavo, kodėl neatslūgsta įtampos tarp pagrindinių už Lietuvos užsienio politiką atsakingų institucijų. Patarėjos manymu, viena iš subjektyvių priežasčių – tai valdančiųjų konservatorių keltas atstovavimo Europos Vadovų Tarybai (EVT) klausimas.

„Reikia pasakyti turbūt pagrindinį dalyką, kai atėjo į valdžią nauja Vyriausybė, ji labai aiškiai norėjo šiek tiek pertvarkyti nusistovėjusią užsienio politikos tvarką, kuri buvo. Turiu omenyje labai nevykusį epizodą su bandymu atimti iš prezidento jo atstovavimą Europos Vadovų Taryboje. Tai uždavė blogą toną. Iš tikrųjų, kaip pasitikėti pareigūnais, kurie nenori, kad prezidentas atstovautų Lietuvai. Tai subjektyvūs faktoriai, į kuriuos galbūt būtų galima nekreipti dėmesio“, – teigė ji.

„Objektyvūs faktoriai yra tai, kad Lietuvoje užsienio politiką formuoja prezidentas ir įgyvendina kartu su Vyriausybe. Tą jis ir daro“, – apibendrino A. Skaisgirytė.

ELTA primena, kad Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ž. Pavilionis ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija gavo Prezidentūros raštą, kuriame akcentuojamas netinkamas bendravimas su prezidento vyriausiąja patarėja Asta Skaisgiryte.

Kaip tvirtinama Prezidento kanceliarijos vadovės Agilos Barzdienės pasirašytame rašte, klausimų kelia ne tik Ž. Pavilionio viešai skleidžiama „išgalvota informacija“ apie A. Skaisgirytę, bet ir Prezidentūrą pasiekiantys parlamentaro pasirašyti raštai. Juose, kaip teigia Prezidentūra, konservatorius įsakmiai, be jokio teisinio pagrindo reikalauja A. Skaisgirytę atsakyti į dešimtis klausimų ar vykdyti įvairias pateiktas užduotis.

Kanceliarijos teigimu, tokia Ž. Pavilionio veikla primena psichologinį spaudimą vyriausiajai patarėjai ir kelia rimtą susirūpinimą dėl to, ar Seimo narys nelaužo duotos Seimo nario priesaikos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)