Bendrame pareiškime ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis ir už prekybą atsakingas eurokomisaras Valdis Dombrovskis tvirtino, kad bendrija atrems Pekino spaudimą, o Lietuvos ir Kinijos santykiai turės įtakos ir ES ryšiams su šia valstybe.

Į šiuos Europos Komisijos vadovus anksčiau šią savaitę kreipėsi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, prašydamas Briuselį įsikišti sprendžiant Lietuvos ir Kinijos prekybos nesklandumus.

„Palaikome glaudų ryšį su Lietuvos vyriausybe ir laiku renkame informaciją per ES delegaciją Pekine. Taip pat kreipiamės į Kinijos tarnybas, kad skubiai išsiaiškintume padėtį“, – pareiškime teigė J. Borrelis ir V. Dombrovskis.

Pasak jų, ES pasiruošusi atremti visų rūšių politinį spaudimą ir prievartos priemones, taikomas prieš bet kurią valstybę narę.

Politikai tvirtino, kad Kinijos dvišalių santykių su atskiromis ES valstybėmis narėmis raida „daro poveikį bendriems ES ir Kinijos ryšiams“.

„Jeigu gauta informacija pasitvirtintų, ES taip pat vertintų, ar Kinijos veiksmai atitinka jos įsipareigojimus Pasaulio prekybos organizacijai“, – teigė jie.

Praėjusią savaitę Lietuvos pramonininkų konfederacija pranešė, kad Lietuva buvo išbraukta iš Kinijos muitinės sistemų, todėl šalies įmonėms nepavyko eksportuoti savo prekių.

Tačiau antradienį konfederacija nurodė, kad trikdžiai su Kinijos muitine išsisprendė, tik neaišku, ar ilgam.

Kinija pastaruoju metu reiškė protestus dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, salos atstovybės atidarymo Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)