Klaida nr. 1 – nepamatuotai brangūs pirkiniai

Nuomojatės brangų butą miesto centre, bet jaučiate, kad sumokėję nuomą turite susiveržti diržus? O gal pasiėmėte paskolą naujesniam automobiliui, bet kredito mokėjimas jau tampa kasdieniu iššūkiu paskirstyti pinigus kitoms reikalingoms reikmėms?

Brangų pirkinį lydintis stresas sufleruoja, kad šiam pirkiniui, dar nebuvote pasiruošęs. Tad prieš priimdami finansiškai įpareigojantį sprendimą visada pagalvokite, kaip pasikeis piniginiai reikalai, įsigijus brangų daiktą. Jei matote, kad buto nuoma tampa našta, ieškokite pigesnio varianto ir galvokite, kaip galite padidinti savo pajamas, kad greitu metu turėtumėte galimybę leisti sau tai, ko iš tiesų norite.

Na, o jei sprendimas jau priimtas ir pasiėmėte savo galimybių neatitinkančią paskolą, išeitis vis vien yra – pasidomėkite refinansavimo paslauga. „Refinansavimas suteikia galimybę iš bet kurios finansų įstaigos perkelti į kitą finansų įstaigą vieną ar daugiau turimų įsipareigojimų – kreditus, lizingus, kredito korteles ar linijas. Tokiu būdu galite sumažinti mėnesio įmokas ir taip bent šiek tiek pasilengvinti finansinę situaciją“, - apie išeitį sutaupyti pasakoja „Paskolų klubo“ klientų skyriaus aptarnavimo vadovė Edita Makarevičė.

Klaida nr. 2 – tikslų neužsibrėžimas

Planuoti savo finansus, o ypač taupyti tampa kur kas sunkiau, kai tam neturime konkretaus tikslo. Tačiau net jeigu ir neapibrėžtai įsivardinate sau, kad norite didesnio atlyginimo, didesnio būsto, naujo automobilio ar iškeliauti atostogų, šį tikslą turite paversti skaitine išraiška. Išsigryninę, kokios pinigų sumos reikia Jūsų tikslui pasiekti, galėsite įsivertinti savo pajamas ir apsiskaičiuoti, kiek laiko Jums prireiks šiai sumai sutaupyti.

Jei matote, kad terminas jūsų netenkina, apgalvokite išeitis, kokiais būdais galite pagreitinti reikiamos sumos sukaupimą? Galbūt tam reikia didesnio atlyginimo? Tuomet, kaip jį galiu užsitarnauti? Įgyti naujų įgūdžių, prisiimti daugiau atsakomybių, o galbūt ieškoti papildomų pajamų šaltinių? Paversdami savo poreikius tikslais ir juos įsivertindami skaičiais, galėsite lengviau planuoti savo veiksmų eigą ir nuosekliai gerinti savo finansinę situaciją.

Anot E. Makarevičės, kai kuriais atvejais paskola gali būti viena iš tinkamiausių priemonių siekiant susikurti tvirtą finansinio stabilumo pagrindą. „Žmonės dažnai atidėlioja savo planus, nes esamuoju laiku neturi tam reikalingų lėšų. Kaip minėta aukščiau, šiai situacijai gali padėti ieškojimas, kaip daugiau užsidirbti, tačiau nereikėtų nustumti į šoną ir galimybės pasiskolinti – kai tai daroma tikslingai ir apgalvotai, paskola netampa finansine našta, o anaiptol – pagalba greičiau atsistoti ant kojų. „Imant paskolą reikmėms, kurios tampa efektyvia investicija į save kaip, pavyzdžiui, keliant kvalifikaciją, vėliau galima ne tik iš to geriau uždirbti, bet ir nesunkiai atiduoti tam pasiimtą paskolą“, - teigia „Paskolų klubo“ atstovė.

Klaida nr. 3 – savo finansinės situacijos nežinojimas

Dažnai neblogą finansinę situaciją turintys asmenys pernelyg didelės kontrolės savo pinigams neskiria ir vadovaujasi mąstymu – „turiu, vadinasi galiu išleisti“ arba „brangesnį pirkinį sau leisiu tada, kai gausiu algą“. Iš tiesų, pasak E. Makarevičės, elgtis pagal dabartiniu momentu esančią finansinę padėtį yra neprotinga. Jeigu šiuo metu atrodo, kad turite pakankamai pinigų, nereiškia, kad reikia juos kažkur išleisti.

Rekomenduojama tiksliai žinoti, kiek uždirbate, kiek ir kur tuos pinigus išleidžiate, kiek taupote, kokias kaupimo ar investavimo sąskaitas esate atsidarę, kiek ir kokių turite finansinių įsipareigojimų. Tik aiškiai žinodami bendrą visumą, galėsite suprasti, kokia iš tiesų yra finansinė situacija ir kuriose vietose turėtumėte pasitempti.

Klaida nr. 4 – išlaidavimas ne pagal galimybes

Pirmą klaidą įvardinome kaip išlaidavimą per dideliems pirkiniams. Ketvirtoji, vėlgi išlaidavimas ne pagal galimybes, tačiau šioje vietoje turime omenyje smulkius pirkinius, kurie dažnai atrodo nereikšmingi ir finansinės situacijos ryškiai nekeičiantys. Tačiau anaiptol, paskaičiavę kokios sumos susidaro iš nedidelių, ne visada reikalingų pirkinių, nustebtumėte, kiek galėtumėte sutaupyti per mėnesį.

Neleidžiate sau įsigyti, pavyzdžiui, kokybiškesnės avalynės, tačiau per savaitę bent porą kartų perkate kavą išsinešimui? O galbūt susiruošiate į darbą per vėlai ir vietoj naudojimosi viešuoju transportu, dažnai kviečiate taksi? Greičiausiai susitvarkę su savo ne pirmo būtinumo įpročiais, kurie šiuo metu yra ne jūsų finansinei situacijai, per mėnesį sutaupytumėte mažiausiai 50 eurų, kuriuos galėtumėte panaudoti tikrai gyvenimo kokybę pagerinantiems pirkiniams.

„Prie šios klaidos sprendimo būdų vėlgi galima paminėti refinansavimą – ypač jei skubotai paėmėte kad ir nedidelę vartojimo paskolą, nepasigilinę į finansų įstaigos taikomus mokesčius, kuriuos beje, reikėtų atidžiai išsinagrinėti keliose kreditą siūlančiose bendrovėse. Kai kurios įstaigos taiko didelį sutarties sudarymo mokestį, na, o mes tokio neturime. Taip pat atkreipkite dėmesį, kokios sąlygos nurodomos tarpininkavimo mokesčiui. Vienur prašoma susimokėti iš anksto, o pavyzdžiui, „Paskolų klube“ tarpininkavimo mokestis apskaičiuojamas kiekvienam asmeniškai pagal kreditingumo reitingą ir mokamas tik grąžinant paskolą. Tad visada pirmiausia įsivertinkite, ar jūsų planai yra būtini, o tuomet kruopščiai atsirinkite kuo finansiškai palankesnį jums variantą“, - pasakoja pašnekovė.

Užsakymo nr.: PT_88891693