Seimas po svarstymo antradienį pritarė tokioms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms: už balsavo 75 parlamentarai, prieš buvo 6, susilaikė 20.

„Nuosava laboratorija verslui yra didžiuliai kaštai ir, aišku, ypač jeigu tai yra smulkus verslas, tai gali tokia tyrimų laboratorija kainuoti ir keliolika, ir keliasdešimt tūkstančių eurų“, – teigė Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė.

Jeigu per paskutinį balsavimą Seimas pataisoms pritars, alkoholio gamintojai galės neturėti nuosavos kokybės tyrimų laboratorijos – užtektų sudaryti sutartis su kitais tyrėjais.

Šis palengvinimas galiotų ir stambiems, ir smulkiems gamintojams – licencijas siūloma išduoti visoms įmonėms, nepriklausomai nuo gamybos apimčių, kaip buvo iki šiol.

Dabar licencijos gaminti alkoholį išduodamos, kai įmonė turi savo laboratoriją arba neturi, bet gamina nedaug alkoholinių gėrimų ir juos tiria kitose laboratorijose.

Anksčiau BNS kalbinti rinkos ekspertai įspėjo, kad tokie Seimo narių siekiai palengvinti verslui sąlygas didins alkoholio prieinamumą. Abejojama ir tuo, ar nesuprastės jo kokybė.

Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo tarybos pirmininkė, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian įsitikinusi, kad neturint savo laboratorijos patiems gamintojams kontroliuoti kokybę gali būti sunkiau.

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentė Nijolė Goštautaitė Midttun sako, neteisinga gerinti sąlygas verslui, kurio produktai sukelia ligas, priklausomybę. Ji prognozuoja išaugsiantį alkoholio prieinamumas, nes augtų gamybos apimtys, daugėtų alkoholio gamintojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)