Sausas mokslas

Visų pirma reikia atskirti, ar angina yra virusinė ar bakterinė. O kaip tai reiktų padaryti? Jei kosulys ir sloga yra ligos pakeleivis, žmogui akis į akį teko susidurti su virusu. Ir kaip pabrėžia Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas otorinolaringologas Vytautas Junčys apie operaciją tokiu atveju nereiktų galvoti. Išoperavus tonziles virusai vis tiek bandys prasibrauti į organizmą.
Sunkioji matematika prasideda kai žmogų kamuoja bakterinė angina, o tonzilės gomuryje atrodo kaip teniso kamuoliukai.

„Vertindami, ar žmogus dažnai serga angina ir ar reikia operacijos, skaičiuojame tonzilitų indeksą. Vaikams dažniausiai taikome tokią sistemą: padauginame, kiek metų iš eilės pacientas serga ir kiek kartų per metus pasitaiko ši liga. Jei indeksas viršija aštuonis, galvojame apie operaciją. Jei tai suaugęs žmogus, žiūrime, ar jis serga dažniau nei septynis kartus per metus, penkis kartus per dvejus metus arba yra trys epizodai trejus metus iš eilės“, – apie skaičiavimus pasakoja gydytojas otorinolaringologas Vytautas Junčys.

Karalius streptokokas

Daugiausiai žalos organizmui gali pridaryti „karališkųjų“ bakterijų atstovas streptokokas, kuris ir sukelia anginą. Kaip pasakoja gydytojas, bakterijos aplink tonziles formuoja plėvelę, kuri apsaugo net nuo antibiotikų. Tad viduje gyvenantis streptokokas laisvai gali viešpatauti žmogaus organizme. „Ilgalaikėje perspektyvoje ši bakterija į kraujotaką paleidžia toksinus, kurie gali pakenkti sąnariams ar širdies vožtuvams. Operacija šiuo atveju – vienintelė išeitis“, – pasakoja V.Junčys.

Ir kaip yra žmonių, kurie vieną kartą prasirgę norėtų išsioperuoti tonziles, taip pasitaiko ir tų, kuriems streptokoko karalystės šalinimas ne prie širdies. Pagrindinis tokių pacientų argumentas, kaip nurodo gydytojas, yra alergijos baimė.

„Vienas danų mokslininkų darbas tyrė dvi žmonių grupes. Vieniems buvo išoperuotos tonzilės, kitiems ne. Jų išvadoje parašyta, kad pašalinus tonziles buvo pastebėtas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų dažnesnis susirgimas alerginėmis ir reumatinėmis ligomis.

Ir šį argumentą dažnai naudoja pacientai, kurie nenori, kad jiems būtų atlikta operacija. Tačiau jie nepaskaito diskusijos skilties, kur nurodomi tyrimo neaiškumai. Mokslininkai ten nurodo, kad tonzilės žmonėms buvo šalinamos ne be reikalo. O toje grupėje, kur jos nebuvo šalinamos, tam indikacijų ir nebuvo. Taigi yra tikimybė, kad organizme užsibuvęs lėtinės infekcijos židinys gali suaktyvinti imunitetą ir sukelti alergines reakcijas ateityje“, – įspėja gydytojas.

Tonzilės

Žiedo brolija

Imunitetas yra kaip tas žiedas „Žiedų valdove“, kurį saugo visa žiedo brolija. Kaip vaizdžiai apibūdina V.Junčys, tai tonzilės nėra vienas karžygys lauke. Nereikia bijoti operacijos, jei situacija prastėja. Imunitetą kuo puikiausiai apgins kiti žiedo brolijos nariai. Tik jie mediciniškai vadinami šiek tiek kitaip.

„Limfoidinio audinio struktūrų yra septynios. Tad egzistuoja ne tik dvi gerklės tonzilės, jos yra tik valdejerio žiedo dalis. Juk yra ir liežuvio šaknyje tonzilės, o ir mūsų seilėse bei burnos gleivinėje yra imunitetas“, – apie karžygius, kurie kovotų su Sauronu pasakoja gydytojas ir užsimena, kad tonzilės iš esmė reikalingos iki aštuonerių dešimties metų, kada formuojasi imunitetas.

Ir nors tonzilės nėra labiausiai reikalingas brolijos narys, jų operuoti, kada panorėjus negalima. „Kiekviena chirurginė operacija turi savo komplikacijas. Dalis žmonių galvoja, kad tonzilių šalinimas – kaip kosmetologinė paslauga. Pacientas nežino, kad, pavyzdžiui, vyresniame amžiuje yra didesnė nukraujavimo rizika, žaizdos sunkiau gyja“, – įspėja otorinolaringologas.

Verta žinoti

Anginos (ūminio tonzilito) komplikacijos:

  • lėtinė tonzilito formos išsivystymas;
  • ūmus inkstų uždegimas,
  • kraujo užkrėtimas;
  • meningitas;
  • sinusitas.