Jameso Crumbley ir jo žmonos Jennifer, įtariamo šaulio Ethano Crumbley tėvų, buvimo vieta nebuvo žinoma, todėl Ouklando apygardos teisėsauga paskelbė jų paiešką.

Tačiau policija sutuoktinius rado viename pramonės pastate Detroite, maždaug už 65 km nuo šaudynių vietos Oksfordo mieste. Poros automobilis buvo aptiktas maždaug už kvartalo nuo vietos, kur jiedu buvo rasti, televizijai CNN sakė Detroito policijos atstovas Rudy Harperis.

Sutuoktinių Crumbley advokatės Shannon Smith ir Mariell Lehman anksčiau sakė naujienų agentūrai AFP, kad Ethano tėvai vakare po šaudynių išvyko iš miesto „dėl savo saugumo“ ir kad vėliau jie sugrįš bei pasiduos policijai.

Tačiau vietos teisėsaugos pareigūnai CNN sakė, kad tėvai penktadienį Oksforde pasiėmė iš bankomato 4 000 dolerių ir išjungė savo mobiliuosius telefonus, todėl jų dingimas tapo dar mįslingesnis.

Ouklando apygardos prokurorė Karen McDonald priėmė retą sprendimą ir paskelbė, kad kiekvienas iš tėvų kaltinamas dėl keturių netyčinės žmogžudystės atvejų.

„Šiais kaltinimais siekiama patraukti atsakomybėn asmenis, prisidėjusius prie šios tragedijos, taip pat pasiųsti žinią, kad ginklų savininkai yra atsakingi“, – per spaudos konferenciją sakė K. McDonald.

„Šaulys yra asmuo, įžengęs į vidurinę mokyklą ir paspaudęs nuleistuką, bet esama ir kitų asmenų, prisidėjusių prie lapkričio 30-osios įvykių“, – pabrėžė ji.

Paskelbus sutuoktinių Crumbley paiešką JAV teismo maršalų tarnyba penktadienį paskelbė 10 tūkst. dolerių atlygį už informaciją, galinčią padėti sulaikyti kurį nors iš įtariamojo tėvų. Apygardos šerifas Michaelas Bouchardas sakė, kad pora „negali pabėgti nuo savo vaidmens šioje tragedijoje“.

Pasak tyrėjų, Jamesas Crumbley praėjusią savaitę legaliai įsigijo pusiau automatinį pistoletą, kurį antradienį panaudojo jo sūnus.

Keturi 14–17 metų mokiniai žuvo per šaudymą Oksfordo vidurinėje mokykloje į šiaurę nuo Detroito, o septyni žmonės buvo sužeisti, tarp jų – mokytojas. Trys iš jų tebėra ligoninėse, jų būklė stabili.

E. Crumbley kaip suaugusiajam buvo pareikšti kaltinimai nužudymu, pasikėsinimu nužudyti ir terorizmu.

Pasak ekspertų, JAV tėvai retai sulaukia kaltinimų, susijusių su šaudynėmis mokyklose, kuriose dalyvauja jų vaikai, nors dauguma nepilnamečių ginklus gauna iš tėvų ar giminaičių namų.