V. Blinkevičiūtė politines aktualijas komentavo šeštadienį, LSDP tarybos posėdžio metu.

„Pandemija, migracija, didžiulė infliacija, rekordiškai augančios kainos – tų iššūkių valstybei ir žmonėms yra labai daug. Kai yra tokio masto iššūkiai, visi turime susitelkti, (...) bet ką matome valdžios viršūnėse, tai nuolatinį nesusikalbėjimą, neįsiklausimą ir labai dažnai – negirdėjimą“, – LSDP tarybos posėdžio metu sakė politikė.

Ji kritikavo kitų metų ruošiamą valstybės biudžetą.

„Staiga kažkodėl nei iš šio nei iš to paaiškėja, kad reikia automobilio mokesčio. Neva, taršos mokesčio. Daug apie tai diskutavome – joks tai ne taršos mokestis. Tai paprasčiausiai turto mokestis“, – piktinosi V. Blinkevičiūtė.

Socialdemokratai, pasak jos, nepritars automobilių mokesčiui.

„Šis mokestis pirmiausia kris ant tų, kurie gauna mažiausias pajamas“, – tvirtino LSPD pirmininkė.

Kiek vėliau surengtoje spaudos konferencijoje socdemų lyderė paaiškino, kad kreipiasi į aukščiausius šalies vadovus, prašydama nedelsiant stabdyti planus dėl ligoninių pertvarkos.

„Mes manome, kad tai atitolins sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą Lietuvos žmonėms. Be to, tai padarys neigiamą įtaką ir medikuo bendruomenei, nes gydytojų trūkumas ir taip yra regionuose ir ta problema gali būti dar sunkiau sprendžiama“, – sakė V. Blinkevičiūtė.

Ji atkreipė dėmesį, kad pertvarkoms prieštarauja ir savivalda.

„Mes įvertinome biudžeto projektą ir konstatavome, kad jo palaikyti negalėsime, todėl, kad tai nėra galimybių biudžetas. Atvirkščiai – jis yra sąstingio biudžetas“, – taip pat sakė politikė, pakartojusi, kad taip pat nepalaiko planuojamo automobilių mokesčio.

„Tai neapmąstyta ir neapgalvota. Manome, kad gyventi vien tik iš paskolų neišeina – skolinimosi limitai kiekvieną kartą didėja, valstybės įsiskolinimas auga, deficitas taip pat, tačiau neieškoma būdų, kad būtų daugiau surenkama lėšų vieniems ar kitiems sprendimams. Nesimato, kad būtų kompleksinis priėjimas prie bendros mokesčių sistemos“, – sakė ji.

LSDP tarybos posėdžio metu parengė kreipimąsi į valdančiuosius, reikalaudami gyventojams pateikti išsamų ir konkretų sveikatos sistemos pertvarką numatantį dokumentą viešosioms konsultacijoms bei patvirtino rezoliuciją dėl kitų metų valstybės biudžeto. Plačiau skaitykite čia.

Teigia, kad Dulkys nesusitvarko su pareigomis

V. Blinkevičiūtė kritikavo ir valdžios planus dėl sveikatos priežiūros įstaigų pertvarkos, kurią valdžia, anot jos, stumia net neišanalizuodami.

„Mes buvome pasikvietę į frakciją sveikatos apsaugos ministrą Dulkį ir čia galiu pritarti Algirdui Sysui, kuris sakė, kad klausėsi valandą ir nesuprato, ar yra atsakymas Vandai iš Eišiškių. Iš tikrųjų atsakymo nėra“, – teigė politikė.

Arūnas Dulkys

Ji kėlė klausimus, ar šiuo metu yra tinkamas laikas ligoninių pertvarkai, ar jos planai suderinti su medikų bendruomene, su gyventojais, kurie gali netekti paslaugų savo gyvenamoje vietovėje.

„Atsakymų, deja, nesulaukėme“, – tvirtino V. Blinkevičiūtė.

Kalbėdama apie inicijuojamą interpeliaciją A. Dulkiui, politikė teigė, kad išvadas darys po ministro pateiktų atsakymų į jam užduotus klausimus.

„Tiesą pasakius, jau dabar ta nuomonė galėtų būti ganėtinai aiški – deja, ministras tinkamai nesusitvarko su savo pareigomis“, – konstatavo LSDP pirmininkė.

Pasigenda strategijos migrantų krizės valdyme ir užsienio politikoje

V. Blinkevičiūtė taip pat komentavo migrantų krizę. Jos teigimu, situacija bendromis pastangomis yra valdoma, tačiau iškyla įvairių iššūkių.

„Artėjanti žiema kelia grėsmę migrantų sveikatai ir gyvybėms. Kol nematai šąlančių ir sergančių vaikų akių, galbūt atrodo, kad problemos nėra, bet kai pamatai ją ir įsigilini, supranti, kad tai yra didžiulė problema“, – sakė ji.

LSDP pirmininkė kėlė abejones, ar valdžia turi migracijos krizės valdymo strategiją, derinant ją su humanitariniais tikslais.

Priekaištų V. Blinkevičiūtė negailėjo ir dėl valdančiųjų reakcijos į Vokietijos kanclerės Angelos Merkel skambutį Aliaksandrui Lukašenkai.

„Nesikalbėjimo politika dar niekur nepasiteisino sprendžiant įvairias problemas, o reakcija iš valdančiųjų Lietuvoje buvo gana keistoka“, – teigė socdemų lyderė.

Politikė akcentavo, kad žingsniai užsienio politikoje turi būti daromi numatant galimas pasekmes.

V. Blinkevičiūtė užsienio politiką, kuri, pasak jos, negali būti kategoriškų pasisakymų zona, palygino su šeimos santykiais.

„Sugriauti santykius didelių pastangų nereikia, bet išsaugoti tuos santykius, neatsisakant vertybių, jau reikia ir kantrybės, ir didelių pastangų, ir diplomatijos, kartais ir kompromisų“, – teigė politikė.

Ji įvertino ir valdančiųjų santykius su prezidentu Gitanu Nausėda. Viešų konfliktų, pasak V. Blinkevičiūtės, neturi būti.

„Viešai kreipiuosi į premjerę Ingridą Šimonytę, nes vis dar tikiu ja. Pirmiausia dėl to, kad Lietuva neturi savo nuolatinio atstovo ES nuo praėjusių metų rugpjūčio mėnesio. Pusantrų metų. Tai neleidžia užtikrinti veiksmingą atstovavimą ES institucijose, menkina mūsų įvaizdį“, – tvirtino V. Blinkevičiūtė.

Ji tvirtino matanti konservatorių nenorą paskirti nuolatinį atstovą ES.

Politikės teigimu, socialdemokratai palaikys nepaprastosios padėties režimo pratęsimą pasienyje.

„Priimsime sprendimą. Manau, kad neišvengiama, esant dabartinėje situacijoje, ir toliau turėti neparastąją padėtį“, – komentavo V. Blinkevičiūtė.

Įvertino kolegų perbėgimus pas Skvernelį

V. Blinkevičiūtė neslėpė apmaudo, kad iš partijos nusprendė pasitraukti dalis partiečių, pasirinkusių pereiti į naują ekspremjero Sauliaus Skvernelio buriamą partiją.

Bene ryškiausiai viešojoje erdvėje nuskambėjo žinia apie Neringos mero Dariaus Jasaičio sprendimą palikti LSDP ir prisijungti prie S. Skvernelio.

Darius Jasaitis

„Kiekvienas galime atsirinkti, kur geriau būtų atstovaujami lūkesčiai. Nesmerkiu nei vieno, bet kai kas nustebino labai. Jeigu tu ruošiesi priimti tokius sprendimus, tai nebijok to pasakyti, turėk drąsos“, – komentavo V. Blinkevičiūtė.

Ji pripažino esanti nusivylusi.

„Nežiūrint į tai, Neringos savivaldybėje socialdemokratų skyrius yra ir bus. Kitą savaitę važiuojame, kalbėsimės, tarsimės, susitiksim ir pamatysit, kad turėsime savo kandidatus ir tuos žmonės, kurie tikrai atstovauja kairiąsias socialdemokratines vertybes“, – sakė LSDP pirmininkė.

V. Blinkevičiūtė paragino kolegas stebėti situaciją.

„Neužmikime ant laurų, nes kuo labiau mūsų Lietuvos žmonės pasitiki, (…) tuo daugiau atsiranda politinių priešų. Tiesiog turime tai suvokti, suprasti ir dirbti visi kartu kaip kumštis, kaip šeima su didžiule atsakomybe“, – ragino politikė.

„Aš nematau jokio pavojaus LSDP, jei įsikurs nauja partija, nes iš tikrųjų matau procesą, deja, taip yra, valstiečių partijos skilimo. Valstiečių partija tiesiog skaldosi, skyla. Buvo Karbauskio, dabar bus Skvernelio partija. Kitaip sakant: ta pati mergelė, tik su kita suknele“, – sakė V. Blinkevičiūtė, akcentavusi, kad bendradarbiaus su tomis partijomis, kurios teiks žmonėms reikalingus pasiūlymus.

Skvernelio partiją vadina „migrantų partija“

Socdemų lyderė naują S. Skvernelio partiją įvardijo kaip „migrantų partiją“.

„Kuriasi migrantų partija. (…) Ar ne pirmą kartą Lietuvoje toks darinys – nežinau, kokios jų vertybės, kol kas labai sunku pasakyti. Galvoju, kad didžiausias, matyt, nukraujavimas yra valstiečių partijos skilimas. Čia yra Ramūno ir Sauliaus tarpusavio kova, kuri tęsėsi visą laiką, o dabar matome tokią išdavą“, – po tarybos posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje komentavo V. Blinkevičiūtė.

Ji teigė, kad socialdemokratai yra praėjusi išbandymus, „ne vieną pūdą druskos suvalgiusi“ partija.

„Mums nebaisūs jokie išbandymai, bet dėl kiekvieno žmogaus nuoširdžiai man labai gaila. Visada galvoju, kas viduje tų žmonių – kas juos veža, veda, vardan ko tai yra daroma? Jeigu tu sprendi ir galvoji, tai visada sakau – pasakyk, paskambink, susitikime, aptarkime. Dėl to man yra skaudžiausia“, – pripažino politikė.

V. Blinkevičiūtės teigimu, Neringos LSDP skyrius išliks.

„Praradimas yra, bet Socialdemokratų partija yra kaip tik pakilime, vieninga, turi didžiulį žmonių pasitikėjimą. Už tą mes esame dėkingi ir tik į priekį einame, dirbame toliau“, – tęsė ji.

Politikė nenorėjo komentuoti, ar nauja S. Skvernelio partija bus rimtas konkurentas.

„Neužbėkime įvykiams už akių. Pagyvensime – pamatysime“, – sakė LSDP lyderė.

„Signalų turiu, tik kad pas mus vis daugiau žmonių ateina“, – pridūrė V. Blinkevičiūtė.

Paluckas: palikime vaikų dalybas Skverneliui ir Karbauskiui, o mes judėkime toliau

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Gintautas Paluckas taip pat teigė grėsmės partijai nematantis. Anot jo, S. Skvernelio ir Ramūno Karbauskio konfliktus reikėtų palikti jiems, o socialdemokratai turėtų ir toliau siekti savo tikslų.

„Jeigu tokią pabėgėlių partiją Saulius Skvernelis tikisi paversti tvariu, valstybiniam nacionaliniam interesui gebančiu atstovauti deriniu, tai aš labai stipriai tuo abejoju, bet, kaip ir buvo sakyta, mes turime savo politinę darbotvarkę, savo tikslus, o kai imamės savo darbotvarkę stengdamiesi ją realizuoti Seime ar kviesdamiesi ministrus ant kilimėlio, (...) mums sekasi geriausiai.

Todėl palikime S. Skvernelio ir R. Karbauskio šeimos, vaikų, turtų, santykių dalybas jiems, o mes savo ruožtu judėkime ta trajektorija, kuri yra užbrėžta mūsų politinės ir rinkimų programos“, – posėdžio metu kalbėjo G. Paluckas.

Opozicinė LSDP frakcija Seime turi 13 narių. Naujausios „Vilmorus“ apklausos duomenimis, socialdemokratai išlieka partijų reitingo viršūnėje – už juos lapkritį būtų balsavę 16,3 proc. gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)