Apie papildus, saugančius nuo vėžio bei neva padedančius išgydyti šią ligą, papasakojo dvi Nacionalinio vėžio instituto gydytojos – gydytoja dietologė Lilija Jasevičienė ir gydytoja onkologė chemoterapeutė Edita Baltruškevičienė.

Vartoja ne tik papildus, bet ir žibalą, musmirių nuovirus

Kaip pasakojo E. Baltruškevičienė, nė vienas papildas vėžio negydo, dėl to labai svarbu perspėti kiekvieną pacientą, kai jam nustatomas vėžys, nepradėti gydytis netradicine medicina, netradicinėmis priemonėmis. Gydytoja perspėja, kad atsisakius tradicinio gydymo ir vietoje jo vartojant tik įvairius papildus bei žoleles, pacientų būklė smarkiai pablogėja ir kartais jiems padėti nebegalima.

„Būna, kad pacientai atsisako tradicinio gydymo ir vietoje to siunčiasi iš užsienio įvairius papildus. Labai gaila, bet kai jie kreipiasi į mus, dažniausiai jau nebegalime padėti. Liga jau būna smarkiai pažengusi ir paciento būklė būna labai bloga. Vėžys papildais negydomas. Papildai yra kaip ir jų pavadinimas – tik papildoma priemonė, kuri galbūt padėtų palaikyti gerą organizmo būklę“, – sakė gydytoja.

Vėžio prevencijai labai svarbi sveika gyvensena bei gera mityba. Šiuo metu taip pat daug kalbama apie didelę žuvų taukų, vitamino D reikšmę. Lietuvoje ypač trūksta vitamino D ir tai siejama su įvairiomis imuniteto, lėtinėmis ligomis, taip pat ir su onkologinių ligų blogesne eiga, didesne tikimybę joms išsivystyti.

Vėžys

Pasak pašnekovės, yra atlikti tyrimai dėl krūties, storosios žarnos vėžio, kurie iš tiesų įrodo, kad vitamino D stoka gali pabloginti gydymo rezultatus, sudaryti sąlygas ligai plisti ir atsirasti.

Tačiau kodėl žmonės geriau renkasi nepatvirtintą gydymą nei tą, kuris paremtas mokslu? Pasak E. Baltruškevičienės, pacientai bijo chemoterapijos dėl galimų jos šalutinių reiškinių, taip pat, išgirdę diagnozę, pradeda skaityti nepatvirtintą informaciją įvairiuose interneto puslapiuose. O internete galima rasti daugybę netikros informacijos ir teiginių, kad tam tikri papildai padėjo išgydyti vėžį. Visgi, gydytoja pabrėžia: „nesu mačiusi nė vieno paciento, kuris išsigydė papildais ar žolelėmis.“

O žmonių išradingumui, rodos, ribų nėra.

„Kartais pacientai, kai papasakoja, kokius preparatus ruošiasi vartoti... Dažnai tai būna toksinės medžiagos, kurios gali sukelti įvairius organų pažeidimus. Naudoja ir musmirių užpilus, ir degutą, žibalą“, – pasakojo gydytoja.

Dėl netinkamo vartojimo negrįžtamai pažeidžiamos kepenys

Vartodamas per didelius papildų kiekius žmogus ne tik nė kiek sau nepadės, tačiau ir labai smarkiai pakenks. E. Baltruškevičienė prisimena, jog ir NVI yra buvę atvejų, kai atvykusiam pacientui nė negalima skirti chemoterapijos, nes kepenų rodikliai smarkiai pakitę, įvykęs toksinis kepenų pažeidimas.

Edita Baltruškevičienė

Vėliau paaiškėjo, kad pacientas vartojo preparatus su ugniažole, kuri gali neigiamai veikti kepenis.

„Žmogus nori sau padėti, bet taip smarkiai pakenkia, kad nebegalime skirti tradicinio gydymo. Todėl labai norisi perspėti pacientus, kad jie nepultų į kraštutinumus ir visada pasitartų su specialistais. Vitaminas D, žuvų taukai, polifenoliai gali būti naudojami ir specifinio gydymo metu. Bet nerekomenduojame gydymo metu vartoti didelių antioksidantų, vitaminų dozių, nes jie gali apsaugoti ir vėžines ląsteles, kurias gydymo metu bandome sunaikinti“, – sakė gydytoja onkologė chemoterapeutė.

O ir nesergant vėžiu nereikėtų tikėtis, kad nuo galimos ligos apsaugos vien papildai. Pasak gydytojos, būtinrai reikia sveikos gyvensenos, geros mitybos, taip pat gali padėti adekvatus antioksidantų, vitaminų vartojimas.

Galima papildyti mitybą vitaminais, tačiau aklai tikėtis stebuklo neverta

Tokios pačios nuomonės laikosi ir gydytoja dietologė Lilija Jasevičienė. Ji pabrėžia, kad aktyvaus gydymo metu su papildais reikėtų elgtis itin atsargiai, nes jie gali trukdyti gydymui.

„Yra atlikta tyrimų, kaip papildai padeda sergant krūtų, plaučių, kepenų ir kitų organų vėžiu. Kai kurie tyrimai parodo, kad efektas yra. Tačiau reikia suprasti, kad tie tyrimai būna atlikti su konkrečia onkologine liga, pavyzdžiui, plaučių vėžiu, ir neištirta, kaip jis veiks kitos lokalizacijos vėžį.

Lilija Jasevičienė

Marketingas yra marketingas ir žmonės yra suinteresuoti uždirbti pinigų. Taip, kai kurie tyrimai tikrai parodo teigiamą rezultatą. Tačiau kiek pasaulyje yra rekomendacijų, šiuo metu tikrai niekas nerekomenduoja, kad prie tam tikro vėžio būtinai reikėtų gerti tam tikrus papildus. Taip tikrai nėra. Kaip tik rekomenduoja vitaminus gauti iš maisto. O jau sergantiems vėžiu yra įrodyta vitamino D nauda“, – kalbėjo L. Jasevičienė.

Pasak gydytojos, pacientams patariama atlikti vitamino D tyrimą ir, jei jo trūksta, gydytojai skiria jį papildomai, taip pat ir su kitais vitaminais. Tačiau specifinių papildų nuo vėžio gerti nerekomenduojama. Be to, didelės dozės vitaminų nėra nekaltos, jos taip pat gali sukelti pasekmių.

L. Jasevičienė pastebi, kad pacientai dažniausiai ateina pasikonsultuoti dėl kurkumino. Ir iš tiesų, šis preparatas turi nemažai duomenų, kurie rodo, kad jis padeda sergant įvairiomis ligomis ir pagerina imuninę sistemą.

Tad, pasak gydytojos, negalima sakyti, kad visi papildai yra blogis, kartais, po aktyvaus gydymo, jie tikrai gali padėti. Visgi, juos reikia gerti trumpais periodais, be to, būtina prisiminti, kad jie gali veikti su kitais vaistais.

„Negalima galvoti, kad nereikia judėti, nereikia sveikai maitintis ir nuo visko apsaugos papildai. Būna, kad žmogus nutukęs, nejuda, bet pasiskaito tokią reklamą, geria papildą ir galvoja, kad jį apsaugo. Visiškai neapsaugo, gali būti, kad ir naudos nėra. Nemanau, kad sveikiems žmonėms jis padės“, – sakė L. Jasevičienė.

Maisto papildai

Taip pat žmonėms susidomėjimą kelia betagliukanai. Ši medžiaga taip pat daug reklamuojama internete. Pasak gydytojos dietologės, betagliukanai turi įrodymų, kad mažina cholesterolį, bet visur pabrėžiama, kad nėra pakankamai rezultatų ir ne visiems jie padeda.

„Jei kyla klausimas, gerti ar negerti, tai sakyčiau, kad gydymosi metu tikrai negerti, o po gydymosi galima šiek tiek papildyti savo mitybą vitaminais. Bet reikia daryti pertraukas ir juos keisti. Ir kad vienas papildas būtų stebuklingesnis už kitus – netikiu. Nėra tokių papildų, kuriuos galima gerti ir žinoti, kad tikrai nesusirgsi vėžiu“, – sakė pašnekovė.

Gydytoja pabrėžė, jog visi preparatai gali turėti šalutinį poveikį. Net iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodančios vaistažolės, jas vartojant netinkamai, pridarys daugiau bėdos nei naudos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)