Iš pradžių, kam aktualu ir kas patenka į rizikos grupes turėti mažiau testosterono?

Amžius. Pusė aštuoniasdešimtmečių vyrų jau nebeturi pakankamai testosterono. Bet ir keturiasdešimtmečiai berniukai atsiduria rizikos zonoje. 10, 20, net 40 procentų šansas. Skaičius literatūroje matysite įvairius, nes viskas labai priklauso nuo šalia amžiaus esančių rizikos faktorių.

Vienas iš jų – nutukimas. Riebalinis audinys yra moteriškų hormonų šaltinis. Raumenukas – vyro atributas. Kuo daugiau riebaliukų ir mažiau raumenukų, tuo didesnis šansas, kad gali trūkti testosterono. Įprastai užtenka vos paversti tą balansą reikiama linkme ir situacija palengva keičiasi: auginant raumenis mažėja riebalinio audinio gaminamų moteriškų estrogenų ir didėja maskulininio testosterono. Tad vos kritinė riebalų masė bus pakeista raumenų – svorio metimo procesas labai paspartės. Tačiau jei svoris niekaip nepasiduoda mažinimui, o judėjimo apkrovos ir apsukos nepasiduoda didinimui, reikėtų sunerimti.

Nes kitas simptomas – fizinio krūvio netoleravimas ir raumenų masės praradimas. Taip, netoleruoti fizinio krūvio galima ir dėl dešimtmečius trunkančio amžinojo sofos įšalo, ir dėl ženklaus nutukimo, ir, pagaliau, dėl kaprizingo nenoro toleruoti to krūvio. Tačiau, jei visaip bandoma, stengiamasi, o nesiseka – testosterono koncentraciją išsitirti reikėtų. Stop, brangūs vyrukai, pumpuojantys raumenukus cokoliniuose aukštuose įsikūrusiose interesų būreliuose, čia ne Jums informacija. Bergždžios pastangos užauginti 45 cm bicepsiuką vietoje esamo vargano, sukeliančio kitų būrelio narių šypsenas 41 cm, nėra indikacija tirtis testosteroną. Vartoti jį papildomai – irgi.

Nuovargis, jėgų nebuvimas, dėmesio stoka, liūdna nuotaika. Taip, labai nespecifiniai simptomai, tačiau kai jie eina kartu su kitais simptomais, tai yra nuovargiu, apvaliu pilvuku ir apvaliu skaisčiu veiduku, įrėmintu skysta barzdele, reikėtų pagalvoti ir apie testosterono ištyrimą.

Lytinio potraukio sumažėjimas. Ramiau mielieji, padėkite grėsmingai pakeltas klaviatūras į vietą, niekas Jūsų impotentais nevadina. Erekcija Jus dar aplanko, nors ir nebe tokia tvirta, ilgalaikė ir dažna kaip šešiolikos metų. Pradėjus procesą pakankamai greitai (kol ji dar lankosi) ir laimingą pabaigą pasiekti galima. Tačiau atsiranda kita bėda – noro nėra. Kur kas labiau traukia televizoriaus pultelis ar kompiuterio monitorius. Dažnai tai nurašoma „atsibodusiai“ santuokai ir „nepatraukliai“ santuokos partnerei. Gavus papildomų dirgiklių gyvame (sekretorė ar studentė) arba skaitmeniniame ekvivalente (trumpi teminiai filmukai, peržiūrimi mažame inkognito langelyje, slepiant jį už darbinio dokumento) esamo testosterono kiekio užtenka norui sukelti. Bet skonio receptoriams reikia vis naujų įspūdžių, ir reikia stipresnių skonių ir dirgiklių (kitų metų pirmakursė arba pikantiškesnė filmukų kategorija). Problema gali slypėti ne vien neatnaujintame šeimos meniu, o ir suprastėjusiuose dėl testosterono trūkumo gurmano skonio receptoriuose.

Agresija, irzlumas ir labilios emocijos. Čia su vyrais kalbėti beprasmiška. Jie savo nervų ir susidirginimo nepastebi, visada būna kalti aplinkiniai. Tad, mielosios, jeigu pusamžį jūsiškį staiga ištinka PMS‘as, ir bijote jam bent žodį pasakyti, nes įsiplieskia kaip degtukas, o po to sėdi ir valandomis nekalba, tai arba jam nuolat kažką skauda (o jis bijo į polikliniką eiti, nes ten tetos su adatom), arba jam andropauzė (vyriškas klimaksas). Na, arba jis buvęs neįvertintas krepšininkas.

Turite bent 3 iš 6? Verta išsitirti ne vitaminų koncentraciją, bet testosterono. Na taip, vitamino D tyrimas irgi bus žemiau ribų, bet rimtos pagalbos reikės, jei ribų nesieks testosteronas. Tiesa, tirant testosteroną svarbi jo naudinga, vadinama „laisva“ dalis, tad reikės dar atlikti albumino ir lytinius hormonus surišančio baltymo koncentraciją, tad geriau ištyrimą ir vertinimą palikti specialistams, o ne „Google“ ir „Delfi“.

Ir misterio T atsargų papildymas irgi ne internetinių vaistinių, papildus sportuojantiems parduodančių kioskelių ir draugų, kuriems „padėjo ampulė iš Baltarusijos“ reikalas. Gavus ne to, ko reikia, ne tada, kada reikia, ir ne tiek, kiek reikia, galite visiškai užplombuoti savojo, gimtojo, tokio artimo Jums „T“ gamybą. Geriau užkirsti kelia jo mažėjimui. Kaip?

Valerijus Morozovas

Kaip jau minėjau, geriausias testosterono draugas – raumenukas. O geriausias raumenuko draugas – kinetinė jėga. Todėl judam. Kuo daugiau raumenų dirbs judesio metu, tuo didesnė jų kompanija vėliau skatins testosterono gamybą.

Mažinam riebalų masę. Riebalai gamina estrogenus, o tie slopina testosteroną. Riebalų mažinimui tereika dviejų sąlygų: didinti kalorijų deginimą (žr. pastraipą aukščiau) ir mažinti kalorijų gavimą (žr. pastraipą žemiau).

Žiūrime, ką valgome ir geriame. Jei jau mažiname estrogenų gamybą viduje, tai būtų gerai negauti jų ir su maistu. Sojos baltymai, ankštiniai, perdirbta pramoniniu būdu gaminama mėsa, pieno produktai – galimi natūralių estrogenų šaltiniai. Alkoholis irgi ne draugas, o alus (atleisk man, mylimas pūtuojantis, apynių prisotintas, sodrus, aromatingas gėrime) – priešas numeris vienas. Nuolatinis rijimas pusfabrikačių, prisotintų soja ir pigių gyvulinės kilmės subproduktų likučiais, užgeriant tą masę pigiu alaus skonio gėrimu padidins vyrams papukus daugiau, nei kada nors padidins silikonas moterims.

Subalansuota mityba

Išsimiegame. Kokybiškas miegas mažina kortizolio ir insulino kiekius, tad mažiau auginamas riebaliukas ir labiau jaučiamas pasitenkinimas atliekama veikla (pvz. didinant savo kinetinę energiją). Plius po gero išsimiegojimo rytais vyrus aplanko erekcijos fėja, tad paskata geram miegui dar didesnė.

Realizuojame save. Stresas nepadeda niekam, išskyrus vėžiui, diabetui, insulinui ir infarktui, kurie, vargu, ar tokia jau gera kompanija. Tuo metu pasitenkinimas savo veikla ir užbrėžtų tikslų pasiekimas apdovanoja mus laime ir mažina laisvų radikalų kiekį. Kaip lengviau pasiekti tikslus? Neiškelti jų per aukštai.

Mylimės. Visiems reikia realizacijos. Visiems reikia sėkmingų pabandymų. Šitiems dviem (testosteronui ir erekcijai) irgi. Paauglystės dilema (nori, bet nėra kur ir su kuo) vedybiniame gyvenime apsisuka 180 laipsnių. Bet buvo laimėjimų paauglystėje, bus laimėjimų ir penktoje dešimtyje.

Papildai ir vitaminai. Na, kaip be jų, juk dėl to ir skaitote tokius tekstus – tikėdamiesi lengvai pasiekiamų rezultatų. Pakankamas magnio, cinko ir vitamino D3 kiekis dietoje tikrai padeda palaikyti normalų testosterono lygį, jeigu yra pakankamai fizinio krūvio. Bet kuriuo atveju – bent jau nepakenks.

Tad mielieji pusamžiai nusilpę antsvorio turintys vyrai, kojas į rankas ir pirmyn, vejamės testosteroną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)