Už ambasadorių paskyrimo tvirtinimą atsakingas komitetas trečiadienį tarėsi, bet atidėjo sprendimą dėl konkuruojančių pretenzijų į abiejų šių šalių vietas, sakė diplomatai.

Atidėjus sprendimą lieka dirbti pasiuntiniai, kuriuos į JT paskyrė ankstesnės, dabar jau nuverstos Afganistano ir Mianmaro vyriausybės. Vyriausybė Mianmare buvo nuversta per perversmą vasario mėnesį, o Talibanas valdžią Afganistane užgrobė rugpjūtį.

„Šis sprendimas neatspindi tikrovės šalyje ir mūsų šalies egzistavimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė Mianmaro chuntos atstovas Zawas Minas Tunas.

„Toliau įprastai teiksime [paraiškas JT] pagal diplomatines procedūras ir teisę į atstovavimą, remdamiesi tarptautiniais ir vietos įstatymais“, – pridūrė jis.

Kol kas Mianmaro pasiuntiniu JT lieka Aung San Suu Kyi vyriausybės paskirtas Kyawas Moe Tunas.

Netrukus po pučo jis sulaukė tarptautinės žiniasklaidos dėmesio iš savo kėdės JT pademonstravęs trijų pirštų gestą – protestavusių demokratijos šalininkų pasveikinimą – ir ignoravęs chuntos poziciją, kad jis nebeatstovauja šaliai.

Rugpjūčio mėnesį JAV prokurorai paskelbė apkaltinę du Mianmaro piliečius sąmokslu jį užpulti. Chunta neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi ir savo pasiuntiniu JT pasirinko buvusį kariškį Aungą Thureiną.

Chaosas šioje Pietryčių Azijos valstybėje tvyro nuo vasarį įvykdyto perversmo, kai kariškiai nušalino Aung San Suu Kyi Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) vyriausybę. Pučas išprovokavo nacionalinio masto protestus ir represijas prieš kitamanius.

Talibanas savo ruožtu rugsėjo mėnesį paprašė JT priimti jo buvusį atstovą Dohoje Suhailą Shaheeną (Suhailą Šahiną) – juo norima pakeisti Afganistano nušalinto prezidento Ashrafo Ghani ministrų kabineto narį Ghulam Isaczai.

S. Shaheenas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad JT „atėmė iš Afganistano žmonių jų teisėtą teisę“.

„Mes turime Afganistano žmonių paramą ir galime ginti šalį, žmones ir visas sienas“, – naujienų agentūrai AFP pridūrė jis.

Gh. Isaczai vis dar užima Afganistano biurą JT būstinėje ir dalyvavo neseniai įvykusiame Saugumo Tarybos susitikime, kur atvirai kritikavo Talibaną.

Talibanas siekia tarptautinio pripažinimo savo naujajai vyriausybei, šaliai išgyvenant ekonominę ir humanitarinę krizes.

JT skiriamųjų raštų komitete buvo „konsensusas“ atidėti sprendimą, AFP sakė du diplomatai, nesutikę skelbti savo pavardžių.

„Kinija, Rusija ir Jungtinės Valstijos laikėsi tokios pačios pozicijos“, – sakė vienas iš jų.

Devynių narių komitetas kitą savaitę turi pateikti ataskaitą Generalinei Asamblėjai, sakė diplomatai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją