Nėštumas buvo normalus

Karoliui gimus, buvo nustatytas Cornelia De Lange sindromas, kuris pasireiškia 1 iš 60 tūkst. vaikų, todėl jis atrodo ir elgiasi lyg būtų kūdikis. Šis sindromas pasireiškia sutrikusiu ir sulėtėjusiu vystymusi, širdies raumens funkcijos sutrikimu, susijungusiais ryškiais antakiais, kiek kitokia nei normalaus žmogaus veido struktūra, siaurais kvėpavimo takais bei lėtai augančiu svoriu, nes vaiko organizmas nepasisavina jam reikalingų maisto medžiagų.

Kaip pasakojo mama, nėštumas buvo įprastas ir sklandus, todėl niekas net neįtarė, kad gali taip nutikti. „Nėštumas buvo normalus, daug svorio nepriaugau, tik Karolio svoris nelabai augo, bet gydytojai dėl to nesijaudino, sakė, gims ir priaugs. Kai man padarė Cezario pjūvį ir išėmė sūnų, išgirdau, kaip seselė pasakė, kad tam vaikui kažkas negerai. Man buvo šokas. Karolį kaipmat išsinešė ir kokią savaitę laikė inkubatoriuje. Kai atsigavo, gydytoja pasakė, kol neišmoksime gerti iš buteliuko, niekur nevažiuosime. Taip norėjome namo, kad per savaitę išmokome“, – dabar su šypsena prisimena Vaida.

Karolis

Šiandien Karolis yra 92 cm ūgio ir 9 kg svorio. Jam yra nustatytas augimo atsilikimas, vidutinio laipsnio baltyminių energetinių medžiagų trūkumas, neurosensorinis abipusis prikurtimas, traukulinis sindromas, širdies pertvarų defektas, elgesio sutrikimas, anksčiau buvo rijimo sutrikimas.

Sūnų augina viena

Dėl visų šių sunkių ir baugiai skambančių diagnozių Karoliui reikia intensyvios ir dažnos specialistų pagalbos, kad išmoktų šliaužioti, pradėtų kalbėti ir galėtų pamažu stiprinti savo raumenis. Šiuo metu Karolis turi didelę svajonę – turėti rankų ir kojų elektrinį minamą dviratuką, kuris leistų raumenis stiprinti būnant namuose. „Mes jį jau išbandėme ir labai patiko. Specialistai sako, kad Karoliui šis daiktas labai padėtų, galėtų sūnus išmokti greičiau šliaužioti. Naujas toks dviratukas kainuoja 5 tūkst. eurų, jei dėvėtas – apie 2 tūkst.“, – pasakojo berniuko mama.

Šiuo metu Karolis savarankiškai jau paima į rankas buteliuką, žaislus, gali pats valgyti, jei rankytėje ką nors laiko. Bando gultis ant pilvo ir lovoje šliaužti, palaikomas už rankyčių, po truputį žengia pirmuosius žingsnius, domisi žaislais, aplinka, kitais vaikais. Anot mamos, visa tai yra neįkainojama pažanga ir didelio darbo rezultatas.

Paklausta, ką prognozuoja medikai, Vaida sakė, kad yra vilčių, jog Karolis pats vaikščios, kalbės. „Bet reikia su juo daug dirbti, sportuoti. Kuo daugiau mankštų, tuo didesnė tikimybė jam atsistoti ant kojų. Tam reikia ir svorio. Šiuo metu kas vakarą leidžiame specialius augimo hormonus, specialistai sako, kad turėtų padėti. Progresas yra, bet reikia laiko“, – sakė mama.

Karolis

Karolį moteris prižiūri viena, kartu augina dar 12 metų dukrą. „Jis prie manęs labai pripratęs. Nepaisant to, kad turi klausos sutrikimą, mane supranta puikiai, juk aš esu su juo nuo pat gimimo“, – pasakojo moteris.

Kadangi šiuo metu Karolis jau lanko darželį, Vaida turi galimybę dirbti. Vis dėlto lėšų šeimai trūksta. Reikia pirkti brangius vitaminus, papildus, reguliariai važinėti pas medikus į Kauną ir Vilnių. Visa laimė, kad berniukui nei mankštos, nei apžiūros nekelia jokio streso. „Kuo toliau, tuo kantresnis Karolis tampa visoms procedūroms. Apskritai jis yra ramus, labai geras berniukas. Jam labai patinka bendrauti su vaikais, vaikai jį myli“, – pasakojo Vaida. Ji tiki, kad vieną dieną sūnus galės vaikščioti.

Šeimą globojantis labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“ kviečia padėti įgyvendinti šios šeimos svajonę ir padėti Karoliui.

Paramą galite suteikti:

A/S LT80 7300 0101 44236452

Gavėjas – Labdaros ir paramos fondas „Rūpestinga širdelė“

“Swedbank” AB

Banko kodas – 73000

Paskirtis – PARAMA KAROLIUI

Siųsdami SMS numeriu 1670 su žodžiu AUKA (SMS kaina 5 EUR)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)