Gyvūnų globėjų asociacijos prezidentas Vytautas Gustaitis sako, kad asociacija priima Lietuvoje likusius žiemoti gandrus – tam Klaipėdoje yra įrengtos specialios patalpos.

„Kadangi keičiasi klimatas ir gamtos sąlygos, vis daugiau gandrų žiemai lieka Lietuvoje. Mūsų šalyje dabar stebim keliasdešimt šių paukščių, kurie nėra išskridę. Žmonės, kurie gali prieiti prie gandrų, juos paimti, arba tie, kurie juos globoja, bet neišgalės išmaitinti žiemą, juos turėtų perduoti asociacijai“, – sako jis.

V. Gustaitis teigia, kad gandrams įrengta šildoma patalpa, patiesti šiaudai, sparnuočiai ten gyvena ne pirmą žiemą ir jaučiasi bei išgyvena puikiai.

Patalpos gandrams žiemoti

„Mes bendradarbiaujame su ūkininkais, gyventojais, pas kuriuos gandrai peri. Situacija paprastai būna tokia: gandrai išperi jauniklius, vyksta atranka, todėl dalį gandriukų jie išmeta iš lizdo. Žmonės, kurie gyvena aplink, tuos gandriukus pasiima, lesina, augina. Jie išauga ir tampa naminiais, prijaukintais paukščiais, kurie niekur nebesitraukia nuo namų. Kai ateina žiema, žmonės dažnai kreipiasi, sako – neturi vietos, kur juos laikyti, arba neturi lėšų išmaitinti, nes vienam gandrui per dieną reikia nuo 600 iki 800 gramų žalios mėsos. Todėl kviečiame gyventojus gandrus perduoti mums. Mes galime juos pagloboti per žiemą“, – tikina V. Gustaitis.

Jis sako, kad labai smagu matyti šiuos sparnuočius pavasarį, kai visa eskadrilė išeina iš jiems skirtų patalpų, pasimankština sparnus ir pakyla į orą.

„Ypač gera matyti, kada jie pas mus sugrįžta. Klaipėdoje turime gana didelę teritoriją, kur jie būna beveik iki vidurvasario, kol pradeda poruotis. Jie visada pas mus sugrįžta tarytum į namus. Tokį reginį pamatysi ne kasdien. Visi paukščiai leidžiasi į mūsų teritoriją ir visi po tą kiemą laisvai vaikšto. Gandrus visą žiemą šeria prižiūrėtojai, prie kurių paukščiai pripranta ir atpažįsta“, – kalba pašnekovas.

Jis sako, kad skraidantys, žmonių vengiantys gandrai – nepagaunami, tačiau jei paukštis nusilpęs, sužeistas ar prijaukintas, tačiau jo laikyti per žiemą negalite, asociacija juos priims iš bet kurio miesto.

Asociacijos kontaktai:

  • Kaune: „Gyvūnų priežiūros centras“ šv. Gertrūdos g. 46, tel. 837 322 333;
  • Klaipėdoje: „Vakarų Lietuvos gyvūnų priežiūros centras“, Kalnuvėnai, Klaipėdos raj., tel. 8 687 36888;
  • Alytuje: „Alytaus regiono gyvūnų globos namai“, Norgeliškės, Alytaus raj., tel. 8 686 29110.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)