„Šioje migracijos krizėje niekšai nuėjo taip toli, kad žudo žmones“, – sakė A. Lukašenka per susitikimą su Baltarusijos gynybos ministerijos atstovais.

Migrantai atvežami prie Baltarusijos sienos „negyvi, o gal pusgyviai“ iš ES pusės ir ten išmetami, tvirtino 67 metų A. Lukašenka, pasirodęs vilkintis karinę uniformą.

Europos Sąjunga kaltina A. Lukašenką, dažnai vadinamą „paskutiniu Europos diktatoriumi“, tyčia skraidinant žmones iš krizių zonų, pavyzdžiui, Irako, ir stumiant juos prie ES sienos. Migrantai taip pat ne kartą skundėsi dėl netinkamo Baltarusijos saugumo pajėgų elgesio.

Baltarusijos pasienietis pirmadienio rytą pranešė, kad pasienyje su Lietuva rastas negyvas vyras, savaitgalį buvo aptiktas kitas kūnas.

Informacijos negalima patikrinti nepriklausomai. Tarptautinis Raudonasis Kryžius neseniai pranešė apie daugiau nei 10 mirčių prie sienos rytiniame ES flange.

Lenkijos pasieniečiai pirmadienį pranešė, kad per 24 valandas iš Baltarusijos į Lenkijos teritoriją mėgino patekti iš viso 92 migrantai.

Baltarusijos pasieniečiai skelbė prie sienos su Lietuva aptikę mirusio migranto kūną

Baltarusijos valstybinis pasienio komitetas sekmadienį pranešė, kad prie sienos su Lietuva buvo aptiktas migranto kūnas.

„Lapkričio 27 dieną Polocko valstybės sienos apsaugos būrio Vidzų kontrolės punkto [prižiūrimoje] teritorijoje buvo aptiktas maždaug 30 metų afro-azijietiškos išvaizdos vyro lavonas“, – nurodoma komiteto pranešime, sekmadienį paskelbtame platformoje „Telegram“.

„Lietuvos jėgos struktūrų atstovų išmestas sumušto pabėgėlio kūnas be gyvybės ženklų miegmaišyje buvo [rastas] ant pat Lietuvos ir Baltarusijos sienos“, – pridūrė komitetas.

Pranešime nurodoma, kad buvo iškviesta tyrėjų grupė, kuri turės nustatyti mirties aplinkybes ir priežastis.

VSAT paneigė

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis sekmadienį teigė, kad tarnyba informacijos apie tokį galimą įvykį neturi.

„Beje, toje baltarusių maždaug nurodytoje vietoje pastaruoju metu nebuvo migrantų bandymų patekti į Lietuvą, nebuvo ir neįleidimo atvejų“, – teigė jis.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Pirmadienio vakarą Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) išplatino pranešimą, kuriame teigiama, jog pastaruoju metu Baltarusijos pareigūnai platina nieko bendra su tikrove neturinčius pranešimus, kuriuose Lietuvos pasieniečiai kaltinami žiauriu elgesiu su migrantais, jų mušimu iki mirties ir net lavonų „permetimu“ į Baltarusiją.

Lietuvos VSAT tokias dezinformacijas kategoriškai neigia, o panašius kaimyninės šalies pranešimus traktuoja kaip absurdiškus.

Tikėtina, kad panašių provokacinių informacijų apie Lietuvos pasieniečių „nukankintus“ ir į Baltarusiją pergabentus mirusius migrantus šios šalies režimas artimiausiu metu sukurps ir daugiau.

Neatmestina, kad Baltarusijos struktūros pasienyje su Lietuva gali imtis ir kitų sveiko proto ribas peržengiančių provokacijų.

Primityvoka taktika permesti kaltę Lietuvai ir kitoms ES šalims dėl pasienyje su Baltarusija susidariusios migrantų krizės nėra nauja.
Baltarusijos tarnybos jau anksčiau yra nekart bandžiusios inscenizuoti ir surežisuoti migrantų sumušimus, suluošinimus ar net mirtį, kaltę už tokį „nežmonišką elgesį“ suverčiant Lietuvai bei Lenkijai.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)