Kelionių draudimai „visiškai prieštarauja normoms ir standartams“, kuriuos rekomendavo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), penktadienį per virtualią spaudos konferenciją kalbėjo ministras.

„Tokie veiksmai neapgalvoti ir yra pakurstyti panikos... Rizikinga atskleisti tai, kas aptinkama“, – sakė jis pridurdamas, kad jo šalis tampa „atpirkimo ožiu“.

Pietų Afrikai, kuri iki pandemijos nuo turizmo buvo priklausoma 7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) ir 1,5 mln. darbo vietų, draudimas, įvedamas prasidėjus pietų pusrutulio vasaros atostogų sezonui, bus skausmingas.

Jungtinė Karalystė ir keletas kitų valstybių taip pat sustabdė skrydžius į pietinę Afriką ir iš jos. Jungtinė Karalystė, didžiausias užsienio turistų, keliaujančių į Pietų Afriką, šaltinis, prieš įvesdama draudimą nesitarė su šalies vyriausybe.

„Tokiomis aplinkybėmis mažėja tikimybė, kad šalys su moksliniu potencialu praneš, kai ką nors aptiks“, – sakė Nicholas Crispas, einantis Pietų Afrikos sveikatos apsaugos departamento generalinio direktoriaus pareigas ir šalies vakcinacijos programos vadovas.

Jis sako pirmąkart išgirdęs apie draudimą iš vieno JK atstovybės pareigūno siųstos „Whatsapp“ žinutės, kurioje pastarasis atsiprašė. N. Crispas neįvardino pareigūno.

Nors atmainą, žinomą kaip B.1.1.529, aptiko Pietų Afrikos mokslininkai, nuo tada ji buvo nustatyta vienam keliautojui Belgijoje, atvykusiam iš Egipto, rašoma vieno vyriausybės patarėjo „Twitter“: paskyroje. Tą pačią informaciją per spaudos konferenciją patvirtino ir sveikatos apsaugos ministras J. Phaahla.

Vienas atvejis nustatytas ir Izraelyje, Botsvana ir Honkongas taip pat pranešė apie keletą atvejų. Honkonge atmaina nustatyta asmeniui, keliavusiam iš Pietų Afrikos, o Botsvana tik patvirtino, kad atmaina buvo užsikrėtę keliautojai, bet nenurodė, iš kokių šalių jie atvyko.

Nors jau pasiskiepijusiems asmenims buvo nustatyta proveržio infekcijų, iki šiol negauta pranešimų, jog šie žmonės sirgę sunkiai, per spaudos konferenciją sakė Ianas Sanne‘as, Pietų Afrikos ministerijos patariamosios COVID-19 tarybos narys.

Penktadienį, lyginant su ketvirtadieniu, koronaviruso atvejų skaičius Pietų Afrikoje išaugo nuo 2 465 iki 2 828 užsikrėtimų per parą, rodo Nacionalinio užkrečiamųjų ligų instituto duomenys. Teigiamų testų dalis pakilo nuo 6,5 iki 9,2 procentų.

Viso pasaulio mokslininkai išreiškė tą patį susirūpinimą, kurį išsakė Pietų Afrikos mokslo ekspertai dėl mutacijų „žvaigždyno“, aptikto atmainoje, per spaudos konferenciją telefonu sakė Tulio de Oliveira, genų sekoskaitos institucijų Pietų Afrikoje vadovė.

Pasaulio sveikatos organizacija mutaciją įvardino kaip „atmainą, keliančią susirūpinimą“ ir suteikė jai graikiškos omikron raidės pavadinimą.

„Mes baudžiami nepagrįstai“, – pareiškė I. Sanne‘as.