„Pirma: omikron pasižymi labai neįprastu mutacijų deriniu ir jos būtent toje viruso vietoje, kuri padeda virusui įsiskverbti į žmogaus organizmo ląsteles. Vadinasi, tai gali turėti įtakos viruso užkrečiamumui ir plitimo greičiui“, – feisbuke rašė Užkrečiamųjų lygų ir AIDS centro vadovas prof. Saulius Čalinskas.

Antra, pasak virusologo, koronaviruso pmicron variante atitinkamų mutacijų yra kelis kartus daugiau lyginant su delta variantu, kuris, kaip žinome, yra 60 proc. labiau užkrečiamesnis nei pirminis Wuhano viruso variantas.

„Vadinasi, yra pagrindo manyti, kad omikron variantas dar labiau užkrečiamas“, – teigė S. Čaplinskas.

Trečia, pasak profesoriaus, jeigu pasitvirtintų, kad omikron variantas yra labiau užkrečiamas už delta ir plinta sparčiau, vadinasi, plisdamas pasaulyje ir išstumdamas deltą, gali sukelti naują užsikrėtimų bangą.

„Su daugiau sunkių ar lengvų ligos atvejų, dar negalima pasakyti, nes nėra aiškus šio viruso varianto virulentiškumas. Tai kelia susirūpinimą“, – rašė S. Čaplinskas

Ketvirta, kaip pastebėjo ULAC vadovas, per kelias dienas vienoje Pietų Afrikos provincijoje registruotas labai didelis užsikrėtimų augimo tempas (būtent omikron variantu) gali būti dėl to, kad virusas apeina vakcinos sukurtą apsaugą (imunitetą). Ir tai mokslininkams kelia susirūpinimą.

„ Kokių pagrindinių atsakymų laukiama iš pasaulio mokslininkų?
1. Ar atmaina labiau užkrečiama?
2. Ar vakcinos veiksmingos prieš šią atmainą?
3. Kokio sunkumo ligą sukelia ši nauja atmaina?“, – rašė S. Čaplinskas.

Lenktynės su nauja atmaina įgyja pagreitį

Kaip jau skelbta, lenktynės su omikron – nauja koronaviruso atmaina – įgyja pagreitį. Griežčiausiu keliu pasuko Izraelis – uždaro sienas visiems užsieniečiams.
O Jungtinė Karalystė griežtina visų atvykėlių testavimą ir izoliaciją, be to grąžina privalomas kaukes. Omikron jau atkeliavo ir į Australijos žemyną, skelbė LNK „Žinios“.

Užsieniečiai Izraelyje – nepageidaujami. Stabdydamas omikron atmainą Izraelis pusei mėnesio planuoja uždaryti sienas svetimšaliams. Draudimas įsigaliotų artimiausiu metu, o grįžusiems į tėvynę izraeliečiams teks karantinuotis.

Izraelio gyventojams draudžiama lankytis net 50 Afrikos šalių, kai kitos valstybės skrydžius įšaldo tik 7 ar 10 to regiono šalių.

„Parskridau po dviejų dienų viešnagės Stambule, planavau ilgesnes atostogas, bet dėl naujų Izraelio sprendimų nutraukiau atostogas ir grįžau“, – kalbėjo Nezar al–twna.

Izraelis dėl naujo užkrato vėl visų kontaktų seks per telefonus, nors net teismai šį sekimą buvo apriboję.

„Dabar turime sustiprinti sienas, kad Izraelis liktų atidarytas bent jau viduje. Prašau visuomenės kantrybės ir drausmės“, – kalbėjo Izraelio premjeras Naftali Bennett.

Aptikti omikron užkrato atvejai ima gesinti prieškalėdinį siautulį ir Jungtinėje Karalystėje.

„Baisoka, mes bijome“, – sakė viena Londono gyventoja.

Kita tikėjosi, kad nebus įvestas dar vienas griežtas karantinas.

Iš bet kurios šalies į Jungtinę Karalystę atvykstantys keliautojai turės ne tik darytis PGR testą, bet ir dar ir izoliuotis, kol gaus neigiamą jo atsakymą.

„Mes nedrausime žmonėms keliauti, bet reikalausime, kad visi, kas atvyksta į mūsų šalį turės antrą dieną po atvykimo pasidaryti PGR testą ir izoliuotis, kol bus gautas neigiamas atsakymas“, – teigė Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Jonhnsonas.

Kaukės Jungtinėje Karalystėje vėl bus privalomos ir transporte ir parduotuvėse. Bet dalis gyventojų jų kratosi.

„Blogai, man nepatinka, aš nenešioju kaukės“, – sakė vienas Londono gyventojas.

Naujoji koronaviruso omikron atmaina fiksuojama ne tik Europoje: Vokietijoje, Čekijoje, Italijoje, nukeliavo atmaina ir į tolimą Australiją.
Žemyne atvykėliams teks izoliuotis.

„Manau, kad suvaržymai – atvykstančiųjų iš užsienio izoliavimas 72 valandas, kol kas yra protinga ir praktiška priemonė“, – kalbėjo Australijos premjeras Scott Morrison.

Beje, Nyderlanduose, kur iš pietų Afrikos atskrido net du lėktuvai su dešimtimis užsikrėtusiųjų, jau patvirtinta tarp jų ir omikron atmaina, jie karantinuoti viešbutyje šalia oro uosto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)