Pasipuošti miesto gatves, šventiškai įrengti parduotuvių vitrinas, įžiebti kalėdines egles aikštėse – visą tai vyksta kiekvienais metais visuose didesniuose miestuose. Tačiau 2021-uosius Vilnius nusprendė užbaigti ypatingai. Nuo lapkričio 27 d. iki sausio 2 d. Vilniaus plėtros ir turizmo agentūra „Go Vilnius“, bendradarbiaudama su Lietuvoje ir užsienyje keliones geležinkeliais organizuojančia bendrove „LTG Link“ pirmą kartą paleido unikalų transportą – kalėdine tema išpuoštus traukinius. Visą gruodį kasdien po kelis kartus jie bus naudojami šventinėms kelionėms į sostinę iš Kauno ir Klaipėdos, su sustojimu Šiauliuose. Tai projekto „Paragauk Kalėdinio Vilniaus“ dalis. Idėja maždaug tokia: šventiškai atvykti iki Vilniaus, šventiškai čia papuotaukite, pernakvokite ir tada taip pat šventiškai grįžkite namo. Skamba gerai, bet kaip visą tai veikia realybėje, nusprendžiau patikrinti pačiu pirmuoju kalėdinio traukinio reisu.

Prisipažinsiu, kai kažkas skelbia, kad ką nors papuoš šventiškai – iškart nepuolu džiaugtis, nes patirtis rodo, kad ne visada tai pavyksta labai gerai. Kartais, taupydami verslai, ar savivaldybės, taip prisitaupo, kad yra buvę atvejų, kai papuošimai atrodė ypatingai liūdnai. Taip liūdnai, kad net verkti norėjosi. Bet tai ne šis atvejis. Šįkart mes tikrai galime drąsiai sakyti, kad nušluostėme nosis visiems, ir garantuotai daug kam sukelsime nemenką pavydą.

Traukinys Klaipėda-Vilnius dar niekada nebuvo toks gražus ir toks šventiškai pakylėtas, kokį aš jį pamačiau šį šeštadienį, bent jau antrasis vagonas – būtent jis ir buvo paruoštas Kalėdų tema. Prieš vidurdienį iš Klaipėdos geležinkelio stoties išvykusio reiso keleiviai savo kelionę pradėjo nuo fotografavimo ir filmavimo. Tikriausiai nesumeluosiu sakydamas, kad visi be išimties į vagoną žengė lėtu žingsniu, stengdamiesi nepražiopsoti nė vienos detalės. Kai kurie net puolė daryti vaizdo skambučius draugams ir šeimos nariams. „Pažiūrėk, pažiūrėk, kur aš esu. Negaliu patikėti, čia toks traukinys į Vilnių veža“, - su kažkuo kalbėjo ruda skrybėlaite pasipuošusi keleivė. „Pažiūrėk, Kalėdas jums atvežu“, - juokėsi kita šviesiaplaukė keliautoja. Fotosesijos vagone vyko nuo pirmos iki paskutinės važiavimo minutės. Ir jose dalyvavo tiek jauniausi keliautojai, tiek patys vyriausi. Kalėdos juk tokia šventė – jos suminkština visų mūsų širdis.

Didžiulė žaisliukas ir šviečiančiomis girliandomis papuošta Kalėdų eglė, šventiški, ne tik ant traukinio lubų, bet ir ant stalų bei langų įtaisyti šviestuvai, ryškios raudonos užuolaidos ir ant langų, ir tarp vagono perėjimų, Kalėdų tema dekoruoti muzikos instrumentai, jaukumo suteikiančios pagalvėlės, tai, ko mūsų šalies traukiniuose dar neteko matyti – kilimai ir įvairios kitos detalės. Nė kiek neperdedu, įžengus į tokį traukinį, pasijunti patekęs į kažkokią pasaką, ar į kalėdinį filmą. Dar vienas išskirtinumas – kalėdinis vagonas turi net specialų, šventinį kvapą. Visą tai pagal „Go Vilnius“ užsakymą sukūrė populiariausias ir geriausiai vertinamas šalies dekoratorius Mantas Petruškevičius, kurio kurtos parduotuvių ir kavinių vitrinos jau ne vienerius metus džiugina vilniečius ir miesto svečius. Pats Mantas prisipažino, kad kalėdinį traukinį puošė įkvėptas savo paties kelionės legendiniu, visame pasaulyje žinomu Rytų ekspresu, kursuojančiu tarp Londono, Paryžiaus ir Stambulo.

Tik viena svarbi detalė, Rytų ekspresas vadinamas ne tik pačiu gražiausiu traukiniu pasaulyje, bet ir pačiu brangiausiu. Už tas grožybes vagonuose – keliautojai turi dosniai susimokėti. O štai į Vilnių važiuojantys traukiniai savo kainos nepakeitė, ji liko tokia, kaip įprasta važiuojant iš Kauno, Klaipėdos ar Šiaulių.

Štai todėl prognozuoju, kad per kelias dienas tikriausiai neliks laisvų vietų į visus kalėdinius traukinius. Jų tvarkaraštį galima rasti puslapyje govilnius.lt/kaledos. Perkant bilietus reiktų pažymėti, kad norite sėdėti būtent antrame traukinio vagone. Tai galioja tiek vykstant iš Kauno, tiek iš Klaipėdos. Kiti tame pačiame reise esantys vagonai – nepakeisti. Būkite atidūs užsisakinėdami.

Naująją Vilniaus reklamavimo idėja sužavėti buvo ne tik lietuviai, bet ir tuo pačiu reisu važiavę baltarusiai ir vokiečiai, studijuojantys Klaipėdoje. „Traukiniais važinėju dažnai, po visą Europą, bet tokio vagono niekur neteko matyti. Net Vokietijoje, kurioje puikiai išvystytas geležinkelių transportas – taip nebūna“, - džiūgavo iš Miuncheno kilusi Ingrid, traukiniu vykusi į Vilniaus oro uostą.

Lietuvių originalumu didžiavosi ir iš Klaipėdos kilusi, bet šiuo metu Škotijoje gyvenanti Daiva. „Kai įlipau į šį vagoną, man toks stiprus jausmas širdį užliejo, pagalvojau – kaip gera čia pas jus Lietuvoje, niekur nesinori išvažiuoti“, - įsijautrinusi kalbėjo moteris.

Šventiniai traukiniai į Vilnių keliautojus veža tam, kad šie pasinertų į mūsų sostinėje sukurtą kalėdinę pasaką. Ne tik aplankytų pagrindinę, vakar įžiebtą Kalėdų eglę, bet ir užsuktu į restoranus, jaukias senamiesčio parduotuvėles ir apsistotų mūsų viešbučiuose. Tam šiuo metu sudarytos ypatingos sąlygos.

Visą šį laiką – iki sausio 2-osios daug Vilniaus kavinių ir restoranų siūlo paragauti specialiai žiemos šventėms sukurtų ir laikinai meniu atsiradusių patiekalų bei gėrimų. Salotų baras „Mano guru“ siūlo bulvių ir silkių pyragą „Foršmaką“, naujas baras „Vyno vieta“ kviečia ragauti šventinio pašteto, geriausių Lietuvos restoranų sąraše esantis restoranas „Gaspars“ paruošė čai arbatą su prieskoniais, ypatingu interjeru garsėjantis restoranas „Geri laikai“ kviečia ragauti šventinių putėsių, meksikietiškas restoranas „Casa Peligrosa“ šiam laikotarpiui gamina meksikietišką krembriulė ir šalia jos patiekia kavos puodelį. Tai tik maža dalis iš viso didžiulio sąrašo. O įdomiausia, kad šiuos kalėdinius skanumynus galima užsisakyti už specialias, šventėms draugiškas kainas. Tiesa, tam reikalingi specialūs „Go Vilnius“ išleisti kuponai, kuriuos nemokamai galima pasiimti iš Vilniaus turizmo informacijos centrų, esančių Pilies gatvėje ir oro uoste. Arba tiesiog atsisiųsti iš „Go Vilnius“ internetinio puslapio ir atsispausdinti.

Šventinę kainą siūlo ir dauguma Vilniaus viešbučių. Stilingas, jaunimo pamėgtas viešbutis „Comfort Hotel” įvedus specialų, šventinį kodą nakvynę siūlo už 45 eurus, po generalinio remonto šiemet atsidaręs, visiškai naujai įrengtas viešbutis „Neringa“ nakvoti Vilniaus svečius vilioja už 70 eurų, vienas prabangiausių šalies viešbučių „Pacai“ apsistoti priims už 151 Eur, o didžiausi taupuoliai turėtų atkreipti dėmesį į ekonominio, bet stilingo viešbučio „ibis Vilnius Centre“ pasiūlymą – nakvynė jame kainuos viso labo 36 Eur. Tame pačiame „Go Vilnius“ puslapyje galima rasti visą eilę viešbučių su geromis kainomis. Ir su kodais, kuriuos reikės pateikti norint gauti specialiąją nuolaidą.

Mane tikrai nuoširdžiai nustebino, kai prie „Paragauk kalėdinio Vilniaus“ restoranų ir viešbučių sąrašo radau karalių, prezidentų ir pramogų pasaulio žvaigždžių pamėgtą „Stiklių“ viešbutį. Tris dešimtmečius Vilniuje tai prabangos ir aukščiausios klasės vardas, kur su nuolaida papulti beveik neįmanoma. Na, juk nieko nuostabaus: čia gyveno Daniel Craig, Naomi Watts, Kylie Minogue, Rod Stewart, Helen Mirren ir dešimtys kitų įžymybių.

Atvykęs šventiniu traukiniu nupėdinau iki turizmo informacijos centro ir iš ten paėmęs akcijos kuponus jau stovėjau prie „Stiklių“ durų. Šiaip jau nuoširdžiai manau, kad buvau pirmasis šios prabangios vietos svečias su kuponu. Jie svečiams siūlo paragauti kalėdinio gėrimo – grogo. Bet papildomai ten dar galima užsisakyti jų prabangiųjų desertų, arba sumuštinių ir kitų užkandžių. Aišku, jeigu biudžetas neriboja, siūlau pavalgyti jų restorane. Arba dar geriau – apsistoti pačiame viešbutyje, kuris taip pat šiuo metu siūlo specialią akciją. Naktis už 119 Eur.

Šventinė Vilniaus kampanija dar tik prasidėjo, o aš jau dabar spėju, kad kitais metais, gal ir dar kitais – norėsis visą tai pakartoti. Per daug gerai sugalvota. Tokių laimingų žmonių, kaip vakar traukinyje, Lietuvoje seniai nemačiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)