Anot Nacionalinio vėžio instituto daktaro, gydytojo imunologu Mariaus Striogos, nauja koronaviruso atmaina gali pasižymėti atsparumu jau esamam imuniniam atsakui bei gebėjimu sparčiai plisti.

„Įtarimus ir nerimą kelia tai, kad Niu atmainos spyglio baltyme yra daug mutacijų (32, iš jų 10 - prie receptoriaus besijungiančioje srityje): tačiau vien tik mutacijų gausa dar nereiškia, kad jos lems didesnį naujos atmainos plitimo potencialą ir atsparumą antikūnų neutralizuojančiam poveikiui; svarbu, kurioje konkrečiai spyglio baltymo vietoje tos mutacijos yra, ir kiek jos keičia baltymo erdvinę struktūrą; taip pat yra prielaida, kad mutacijų gausa S baltyme gali sukelti jo tolesnį genetinį nestabilumą, virstantį ne pranašumu, o atsigręžiančiu pries pačią NIU atmainą. Į šiuos klausimus bus atsakyta - per artimiausias 10 dienų tikimasi kultivuoti pakankamus NIU atmainos kiekius būtinų tyrimų atlikimui“, - savo „Facebook“ paskyroje penktadienio bakare rašė M. Strioga.

Jo teigimu, taip pat itin svarbūs besikaupiantys epidemiologiniai duomenys šalyse, kur ši atmaina bando siautėti. „Visgi jei NIU atmainos minėtos savybės bus patvirtintos, tuomet ji turi realią galimybę nugalėti delta atmainą konkurencinėje kovoje už būvį natūralios atrankos procese. Didžiausią atsparumą neutralizuojantiems antikūnams turi beta atmaina, bet ji nepasižymi dideliu plitimo potencialu (nedaug viršija originalios viruso padermės užkrečiamumą), todėl delta atmaina ją nugalėjo savo skvarbumu. Labiausiai plintanti yra delta atmaina, tačiau ji nepasižymi reikšmingu atsparumu antikūnų neutralizuojančiam poveikiui, todėl nuo jos galima pakankamai efektyviai apsiginti skiepijantis. Jei naujoji NIU atmaina tikrai turi tiek beta, tiek delta atmainų privalumus, tada galime turėti reikalų. Kils nauja pandemijos banga? Nesinorėtų“, - prognozavo ir vylėsi M. Strioga.

Jis atkreipė dėmėsį, jog itin svarbus aspektas yra tai, kur susidarė nauja NIU atmaina (B1.1.529). O tai yra Afrikoje - mažiausiai vakcinuotame žemyne.

„Dabar NIU atmaina sparčiausiai bando įsitvirtinti Pietų Afrikos Respublikoje (PAR). Afrikos kontekste, PAR lyderiauja pagal vakcinacijos rodiklius, tačiau joje pilnai paskiepyta vos 24% populiacijos, nors ten nemaža dalis populiacijos imunizavosi natūraliai. Naujoji atmaina pagrinde plinta tarp jaunų žmonių, kurie sudaro mažiausiai vakcinuotą PAR populiacijos dalį - tik apie ketvirtadalis 18-34 metų asmenų yra pilnai paskiepyti. PAR revakcinacija dar praktiškai nevyksta, t.y. povakcininis ar infekcijos metu imuninis atsakas palaipsniui natūraliai blėsta. Tai labai pavojinga situacija ir palanki terpė naujoms atmainoms atsirasti. Yra požymių, kad niu atmainos spyglio baltymo mutacijos yra kumuliacinio pobūdžio, t.y. panašu, kad jos palaipsniui susidarė ilgalaikės infekcijos metu neimunizuotame imunosupresuotame organizme. Pirmasis NIU atmainos atvejis Europoje nustatytas Belgijoje neskiepytai jaunai moteriai, kuri 2021-11-11 grįžo iš Egipto per Turkiją, o ligos simptomai pasireiškė 2021-11-22“, - faktus dėstė M, Strioga

Todėl abejojantiems vakcinacijos poreikiu ir nauda, jis pasiūlė dar kartą pasverti visus argumentus ir priimti tinkamą sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)