Tokius gandus įkvėpė mėgėjiškas vienos moters padarytas vaizdo įrašas, kuriame rodomas spontaniškas vakcinacijos centras, įsikūręs priešais mokyklą. Pasibaisėjusi moteris be kadre matomų žmonių sutikimo filmuoja vakcinacijos stotelės darbuotojus kartodama, kad tai, ką ji mato, yra improvizuotas priešais mokyklą įsikūręs vakcinacijos centras. Vienas centro darbuotojas moters paprašo dėvėti kaukę, tačiau ji atsisako, motyvuodama, kad yra lauke, viešoje vietoje.

Vėliau moteris su telefonu eina prie kitų vakcinacijos centro darbuotojų, stengiasi nufilmuoti jų vardus ir veidus, grasina iškviesti vadovą ir atsisako paklusti prašymams nefilmuoti kadre matomų asmenų.

Šiuo vaizdo įrašu pasidalino ir socialinio tinklo „Facebook“ vartotojai iš Lietuvos, tvirtindami, esą tokios palapinės skirtos vaikų, išeinančių iš mokyklos, skiepijimui nuo COVID-19 be tėvų sutikimo.

Klaidinanti žinutė

Taip pat aiškinama, esą prieš vaizdo įraše kalbančią moterį naudojama agresija, nors peržiūrėjus reportažą akivaizdu, kad yra atvirkščiai – paprašyta užsidėti kaukę, bendraujant su kitais žmonėmis, ji atsisako tai padaryti, taip pat atsisako liautis filmavusi žmonių, kurie filmavimui nedavė sutikimo.

Nors vaizdo įraše iš tiesų matomas improvizuotas COVID-19 vakcinacijos centras, įsikūręs šalia mokyklos, netiesa, kad vaikai jame skiepijami be tėvų ar globėjų sutikimo.

Kai kurių Didžiosios Britanijos miestų savivaldybės savo oficialiose interneto svetainėse pranešė apie suteikiamą galimybę vaikams nuo 12 iki 15 metų amžiaus pasiskiepyti netoli mokyklų įsikūrusiuose laikinuose vakcinacijos centruose.

Pavyzdžiui, Stokporto miesto savivaldybės interneto svetainėje lapkričio mėnesį pasidalinta pranešimu apie būtent tokius laikinuosius vakcinacijos centrus, kuriuose gali pasiskiepyti 12 – 15 metų vaikai, besimokantys ne savivaldybės mokyklose, nuotoliniu būdu ar namuose. Vaikams siūloma pasiskiepyti viena „Pfizer“ vakcinos doze gavus tėvų sutikimą. Sutikimo formos vaikų tėvams išsiunčiamos paštu, tačiau jas taip pat galima pasirašyti atvykus į laikinąjį vakcinacijos centrą. Laikinųjų vakcinacijos centrų paslaugomis gali pasinaudoti ir vaikai, praleidę galimybę pasiskiepyti mokykloje.

Pranešime užsimenama, kad šalies mokyklose tebetęsiama skiepijimo programa, todėl vaikams rekomenduojama pasiskiepyti nuo COVID-19 savo mokymosi įstaigoje.

Išvados

Didžiojoje Britanijoje, skatinant gyventojus skiepytis nuo COVID-19 ir palengvinant galimybę tai padaryti, įvairiose miestų vietose nuspręsta įkurdinti laikinuosius vakcinacijos centrus. Dalyje jų „Pfizer“ vakcinos doze kviečiami pasiskiepyti 12 – 15 metų amžiaus vaikai, besimokantys ne savivaldybės mokyklose, iš namų ar nuotoliniu būdu, taip pat praleidę vizitą savo mokymosi įstaigoje. Šiuos vakcinacijos centruose, kaip ir nusprendus pasiskiepyti savo mokymosi įstaigoje, būtina pateikti tėvų ar globėjų pasirašytą leidimą skiepytis. Tokie leidimai tėvams išsiunčiami paštu į namus, tačiau dėl kokių nors priežasčių neturint leidimo su savimi tėvai ir globėjai juos gali gauti ir atvykę su vaiku į vakcinacijos centrą. Taigi, informacija, esą vaikai Didžiojoje Britanijoje skiepijami be tėvų ar globėjų sutikimo yra melaginga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės