KASIRIVIMABAS/IMDEVIMABAS („Regeneron-Roche“)

ES šis vaistas registruotas RONAPREVE firminiu pavadinimu, o Jungtinėse Amerikos valstijose REGEN-COV. RONAPREVE taikomas lengvos ar vidutinio sunkumo ligos gydymui, siekiant išvengti ligos progresavimo ir hospitalizacijos ar net mirties.

Bendras efektyvumas, apsaugant nuo hospitalizacijos ir mirties yra 70 proc. Skiriama vienkartinė intraveninė infuzija, ne vėliau kaip per pirmąsias 10 dienų nuo COVID-19 simptomų pasireiškimo. Ši indikacija patvirtinta Europos vaistų agentūros.

RONAPREVE gali būti taikomas sunkia COVID-19 forma sergančių hospitalizuotų pacientų gydymui, kai dar NĖRA reikalinga intensyvios tėkmės (15-60 l/min) deguonies terapija (high-flow) ar dirbtinė plaučių ventiliacija (DPV). Tokiu atveju:

- efektyvumas apsaugant nuo mirties – 36 proc.;
- efektyvumas apsaugant nuo mirties, jei pacientai iki gydymo neturėjo antikūnų prieš S baltymą, t.y. jų imuninė sistema pati nesugebėjo reaguoti į virusą – 56 proc.;
- skiriama vienkartinė intraveninė infuzija hospitalizavus;
- ši indikacija dar nėra patvirtinta jokioje šalyje.

Sunkia COVID-19 sergančių hospitalizuotų pacientų, kuriems reikalinga intensyvios tėkmės deguonies terapija ar DPV, gydymui RONAPREVE neskiriamas, nes gali pabloginti ligos eigą ir išeitis. RONAPREVE gali būti taikomas simptominės ir sunkios C19 ligos bei mirties prevencijai didelės rizikos grupės žmonėms, kuriems: vakcinacija neatlikta, imuninis atsakas po vakcinacijos dar nesusidarė, t.y. atlikta nepilna vakcinacija ar praėjo per mažai laiko po pilnos vakcinacijos, optimalus apsauginis imuninis atsakas nesusidaro dėl esamų ligų ir vartojamų vaistų, sutrikdančių imuninės sistemos funkciją.

COVID-19 prevencijai RONAPREVE skiriamas didelės rizikos grupės žmonėms, kurie turėjo kontaktą su COVID-19 infekuotu asmeniu ar esant didelei tokio kontakto tikimybei, pavyzdžiui, slaugos namų gyventojams. Po kontakto prevencijai RONAPREVE turi būti paskirtas per 96 val.

Didelės rizikos grupės asmenims prevenciškai skiriamo RONAPREVE efektyvumas:
- apsauga nuo simptominės ligos – 81,4 proc;
- apsauga bendrai nuo simptominės ligos ir besimptomio užsikrėtimo – 66,4 proc.;
- esant simptominei infekcijai, RONAPREVE skyrimas 2 savaitėmis sutrumpino simptomų pasireiškimo trukmę, kuri buvo 1,2 sav. gydytiems ir 3,2 sav. negydytiems tiriamiesiems;
- RONAPREVE reikšmingai sutrumpino didelės viruso apkrovos (užkrečiamumo) trukmę, kuri buvo 0,4 sav. gydytiems ir 1,3 sav. negydytiems tiriamiesiems.

Vaistas gali būti skiriamas asmenims nuo 12 metų amžiaus. Numatoma gydymo kurso kaina – apie 1800–2000 Eur. Tyrimai rodo, kad RONAPREVE efektyviai neutralizuoja įvairias COVID-19 atmainas – beta, gama, delta, miu.

Vaistai nuo skausmo

MOLNUPIRAVIRAS („Merck Sharp & Dohme“)

Tai vaistas, skirtas lengvos ar vidutinio sunkumo COVID-19 ligos gydymui, siekiant išvengti ligos progresavimo ir hospitalizacijos ar net mirties.

Molnupiraviro efektyvumas:

- bendra apsauga nuo hospitalizacijos ir mirties – 50 proc.;
- apsauga tik nuo COVID-19 sukeltos mirties – 100 proc. Nemirė nė vienas tiriamasis, gavęs molnupiravirą, o placebo grupėje buvo 8 mirtys.

Molnupiraviras turi būti pradėtas vartoti per pirmąsias 5 dienas nuo simptomų pasireiškimo, kuo anksčiau, tuo geriau. Molnupiraviro vartojimas – po 4 kapsules 2 kartus per dieną, gydymo kursas 5 dienos.

Kol kas klinikinio tyrimo duomenys nėra publikuoti recenzuojamame žurnale. Molnupiraviras jau registruotas Jungtinėje Karalystėje, firminiu pavadinimu Lagevrio. EVA svarsto paraišką dėl jo registravimo ES. Gydymo kurso kaina apie 600–700 Eur.

Klinikinio tyrimo metu visų tiriamųjų buvo reikalaujama laikytis kontracepcijos priemonių bent 28 dienas nuo įtraukimo į tyrimą, o moterys, prieš įtraukimą į tyrimą, turėjo įrodyti, kad nesilaukia, atlikdamos privalomą nėštumo testą.

„Pfizer“ vaistai nuo koronaviruso

PAXLOVID („Pfizer“)

PAXLOVID skirtas lengvos ar vidutinio sunkumo ligos gydymui, siekiant išvengti ligos progresavimo į hospitalizacijos reikalaujančią eigą ar letalią baigtį.

PAXLOVID efektyvumas:

- bendra apsauga nuo hospitalizacijos ir mirties yra 89 proc., jei vaistas skiriamas per pirmąsias 3 dienas nuo simptomų pasireiškimo ir 85 proc., jei vaistas skiriamas per pirmąsias 5 dienas nuo simptomų pasireiškimo;
- apsauga tik nuo COVID-19 mirties – 100 proc, t.y. nemirė nė vienas tiriamasis, gavęs PAXLOVID, o placebo grupėje buvo 7 mirtys.

PAXLOVID vartojimas – po 3 tabletes 2 kartus per dieną, gydymo kursas 5 dienos.

Kol kas klinikinio tyrimo duomenys nėra publikuoti recenzuojamame žurnale, nėra paskelbta pakankamai duomenų apie vaisto šalutinius poveikius. Šiuo metu paraišką dėl PAXLOVID registravimo ES svarsto EVA. Numatoma gydymo kurso kaina – apie 600–700 Eur.

PAXLOVID slopina (inhibuoja) proteazės veiklą, t.y. COVID-19 virusas nebegali pasigaminti funkcionalių baltymų, reikalingų naujų jo kopijų susidarymui.

Vaistai – tai gelbėjimosi ratas žmonėms, kurių imuninė sistema yra „paliegusi“ ar „pavargusi“

Priešingai nei vakcinos, minėti vaistai nuo COVID-19 yra skirti ne bendrajai populiacijai, o rizikos grupių žmonėms, ypač tiems, kuriems dėl įvairių priežasčių pakankamas apsauginis imuninis atsakas prieš COVID-19 nesusidaro nei po vakcinacijos, nei persirgus.

Antakalnio atraminė ligoninė

Šie vaistai tinkami sergant hospitalizacijos dar nereikalaujančia liga ar esant didelei užsikrėtimo ir sunkios ligos eigos ar mirties rizikai po kontakto su infekuotoju. Šie vaistai nėra skirti masiniam profilaktiniam vartojimui (sąlyginai) sveikiems žmonėms, siekiant išvengti galimo užsikrėtimo.

Tiriamas molnupraviro bei PAXLOVID taikymas po kontakto su COVID-19 infekcijos bei simptominės ligos prevencijai. Svarstoma, kad ateityje gali būti taikomas kelių priešvirusinių vaistų, turinčių skirtingą veikimo mechanizmą, derinys, siekiant virusą pulti keliais frontais bei riboti jo galimybes įgyti atsparumą vaistams.

Skirtingų preparatų klinikiniuose tyrimuose rizikos grupės buvo nustatomos pagal skirtingus kriterijus. Apibendrinant, rizikos veiksniai, kuriems esant taikytini šie vaistai, yra:

- amžius didesnis nei 60 metų;
- antsvoris ir nutukimas;
- lėtinė inkstų liga (terminalinės stadijos);
- diabetas;
- imunodeficitai, imunosupresinės būklės;
- imunosupresinė terapija;
- širdies ir kraujagyslių ligos (širdies nepakankamumas, arterinė hipertenzija);
- lėtinės plaučių ligos, pvz., LOPL, vidutinio sunkumo ar sunki astma, IPL, cistinė fibrozė, plaučių hipertenzija;
- pjautuvo formos ląstelių anemija;
- kai kurios neuropsichiatrinės ligos, genetiniai, metaboliniai sindromai, sunkūs apsigimimai;
nėštumas (netinkamas molnupiraviras);
- dirbtinės kūno angos – stomos, ypač tracheostoma.

Vaistų nuo koronaviruso yra tiriama ir daugiau, juos bus galima apibūdinti ateityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės