Palydovą nešanti „Soyuz“ raketa ankstų ketvirtadienio rytą pakilo iš Plesecko kosmodromo Rusijos šiaurėje, pranešė šalies Gynybos ministerija, tačiau nedetalizavo.

Anot skrydžius į kosmosą stebinčio tinklalapio „Spaceflightnow“, raketa į kosmosą tikėtina iškėlė „Tundra“ palydovą. Remiantis naujienų agentūra „Interfax“, Rusija jau yra įvykdžiusi tris „Tundra“ palydovų paleidimo misijas – 2015 m., 2017 m. ir 2019 m.

Specializuotame tinklalapyje „Russian Space Web“ teigiama, kad ketvirtadienio misijos paleidimo trajektorija „sutampa su ankstesnių misijų“, kurių metu į kosmosą buvo iškelti palydovai, kurie yra Rusijos išankstinio perspėjimo apie raketas sistemos „Kupol“ dalis.

Rusija ketvirtadienį į kosmosą sėkmingai paleido karinį palydovą

2019 m. pristatyta sistema „Kupol“ yra skirta nustatyti balistinių raketų paleidimus ir sekti jas iki pat jų nusileidimo vietos, tačiau tiksli sistemos konfigūracija nežinoma.

2018 m. Jungtinės Valstijos, kurios įtaria Rusiją siekiant sukurti kosminį ginklą, pareiškė nerimą dėl „itin neįprastos“ vieno Rusijos palydovo veiklos. Maskva tai atmetė kaip „nepagrįstus kaltinimus“.
Praėjusią savaitę Rusija sulaukė daug tarptautinės kritikos, kai šalies kariuomenė sunaikino orbitoje skriejantį palydovą ir taip susiformavo nuolaužų debesis, privertęs Tarptautinės kosminės stoties (TKS) įgulą imtis išvengiamųjų veiksmų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)