„Šįryt mane informavo apie tarpinstitucinę nusikalstamą schemą, kurioje dalyvavo daugybė institucijų. Deja, tarp jų galimai yra ir keli savivaldybės darbuotojai“, – feisbuke rašė R. Šimašius.

Jis padėkojo Specialiųjų tyrimų tarnybai, „kuri ėmėsi to, kas neabejotinai vyko dešimtmečius, ką smarkiai pravalėme, bet be tokio teisėsaugos įsitraukimo galutinai užbaigti buvo sunkiai įmanoma. Lietuva bus švaresnė“.

„Savivaldybės komanda bendradarbiauja su tyrėjais, visi pasirengę atsakyti į klausimus“, – teigė R. Šimašius.

Meras pasidžiaugė, kad tarp įtariamųjų nėra jo politinės komandos narių. Nėra ir nė vieno, kuris pradėjo darbą per pastaruosius šešerius metus, mano kadencijų metais, ir nėra nė vieno, kuris tuo metu pakilo karjeros laiptais. Dar kartą ačiū tarnyboms, kai bus tikslesnės informacijos – pasidalinsiu“, – teigė R. Šimašius.

BNS žiniomis, vykstant tyrimui įtarimai pateikti septyniems savivaldybės darbuotojams.

Specialiųjų tyrimų tarnyba Delfi pateikė savo komentarą. Kaip informavo STT atstovė Renata Keblienė, teisėsauga atlieka stambaus masto ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos teritorijų planavimo ir statybų valstybinės priežiūros srityse.

Žmonės buvo įveliami į biurokratines pinkles

Meras užsiminė, su kuo yra susiję korupciniai veiksmai.

„Esu informuotas, kad įsibėgėjo didžiulis tarpinstitucinis tyrimas, kurio metu tiriama korupcija, kai žmonės, kad galėtų atlikti teisėtus veiksmus, buvo įveliami į biurokratines pinkles, kad galėtų atlikti tai laiku ir gerai. Tarp institucijų deja yra ir savivaldybės darbuotojų“, - sakė R. Šimašius.

Meras teigė, kad savivaldybė padeda institucijoms.

„Sveikinu, kad ėmėsi tų dalykų, apie kuriuos puse lūpų buvo šnekama dešimtmečius“, - sakė R. Šimašius.

Jo teigimu, daug detalių pateikti jis apie tyrimą negali.

„Pagal tai, kiek esu informuotas STT vadovo, tai yra savivaldybės darbuotojų, bent keletas. Yra daugelio kitų institucijų darbuotojų. Detaliau komentuoti negaliu“, - sakė R. Šimašius.

R. Šimašius teigė, jog tyrimas susijęs su „statybų ir žemės reikalais“.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, galimai tai yra 7 žmonės. Ką minėjau, tai yra žmonės, kurie labai seniai dirba savivaldybėje. (…) Reikalai susiję su statybų ir žemės reikalais, būtent vilkinimu nepagrįstu ir nebevilkinimu reikalaujant atlygio“, - sakė jis.

Pasak mero, tie darbuotojai arba jau nušalinti, arba bus nušalinti.

„Jeigu viskas pasitvirtins, tai nė kruopelytės nebus tam tolerancijos“, - sakė R. Šimašius.

Vėliau ketvirtadienį spaudos konferenciją surengs ir STT.

Išplatino laišką

Vilniaus miesto savivaldybės Administracijos direktorė Lina Koriznienė ketvirtadienį parašė laišką visiems savivaldybėms darbuotojams. Jos teigimu, STT darbuotojai apsilankė ir savivaldybės patalpose.

„Šiandien STT pareigūnai apsilankė ir pas mus. Šiuo metu keli kabinetai yra užplombuoti, vykdomos kratos. Kol kas žinome nedaug, tad netikėkit gandais ir nespekuliuokit patys. Nekaltumo prezumpcija galioja visiems, tad palaukime tyrimo išvadų.

Pagrindinė žinutė – miestas nesustoja, organizacija nesustoja. Akivaizdu, kad pastaraisiais metais einame teisingu keliu, skaitmenizuojame, šlifuojame procesus. Tik reikia dar intenstyviau ir greičiau. Deja, vienas lauke ne karys – dalį procesų turi padėti šlifuoti ir institucijos“, – rašė L. Koriznienė.

Ji žadėjo visus informuoti, kai tik bus naujos informacijos.

STT tyrimas palietė ir Statybos inspekciją

„Džiaugiamės, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (Statybos inspekcija) teikta informacija padeda ikiteisminio tyrimo institucijoms nustatyti galimas įstaigos tarnautojų ir kitų asmenų padarytas nusikalstamas veikas", - rašoma ketvirtadienį išplatintame pranešime spaudai.

Jame pabrėžiama, kad Statybos inspekcija laikosi nulinės tolerancijos korupcijai politikos, todėl darbuotojai, kurie šiuo atveju savo veiksmais išdavė įstaigos paskirtį ir tikslus, savo nusikalstamu elgesiu paniekino organizaciją ir savo kolegas, nedelsiant bus atleisti. Dėkojame Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) už pagalbą šalinant korupcijos apraiškas statybos priežiūros srityje, šiuo atveju pritaikyti veiksmai buvo būtini įgyvendinti aukštesnius skaidrumo standartus sektoriuje.

Statybos inspekcija tęsia aktyvų bendradarbiavimą su STT. Be abejonės korupcijos pasireiškimo tikimybę įstaigoje ženkliai sumažins ir Statybos inspekcijos pasiūlytos bei Seimo šią savaitę jau priimtos įstatymų pataisos, kuriomis korupciniu požiūriu rizikingiausios įstaigos teikiamos paslaugos nuo 2022-05-01 bus perduotos teikti ekspertizės įmonėms.

Statybos inspekcija skelbia, kad bendradarbiaudama su teisėsaugos institucijomis per pastaruosius metus iniciavo 12 pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl galimų nusikalstamų veikų. Neturime duomenų ar šiuo metu aptariamas STT atliekamas ikiteisminis tyrimas yra susijęs su Statybos inspekcijos teikta informacija.

Statybos inspekcija kviečia piliečius būti sąmoningais ir pastebėjus bet kokias galimas korupcijos apraiškas, informuoti apie jas STT.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)