Diplomatinius Lietuvos ir Kinijos santykiai, kaip per spaudos konferenciją trečiadienį pranešė Kinijos ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis Qu Baihua, bus palaikomi laikinojo reikalų patikėtinio lygmeniu. Tai yra yra žemiausia diplomatinių atstovybių vadovų klasė.

Atidarius atstovybę Taivaniečių pavadinimu, anot Q. Baihua, buvo pažeistas „vienos Kinijos“ principas.

„Raginame Lietuvos vyriausybę pripažinti klaidą ir nenuvertinti Kinijos žmonių valios ir ryžto ginti šalies teritorinį vientisumą ir nacionalinį saugumą“, – teigė ambasados atstovas.

Kubilius ragina Kiniją ištaisyti savo klaidą

Visgi A. Kubilius, komentuodamas Kinijos poziciją teigė, kad klaida yra ne Lietuvos, o Kinijos veiksmai.

„Aš manau, kad Kinijos pozicija yra klaida ir galiu tik paraginti Kiniją ištaisyti savo klaidą, nes santykiai su Taivanu visų pirma yra Lietuvos reikalas, kaip juos stiprinti, gerinti. Ir Europos Parlamentas yra paraginęs ES šalis tuos santykius pakelti į aukštesnį lygį“, – Delfi sakė A. Kubilius.

Jo teigimu, Taivaniečių atstovybės pavadinimas atspindi tautą.

„Jų atstovybė, mano įsitikinimu, nesukuria jokių juridinių ar diplomatinių pasekmių. Kad Kinija į tai reaguoja labai jautriai, mes tą žinome, bet, mano manymu, laikas Kinijai suvokti, jog šalys turi teisę pačios spręsti, kokius santykius palaikyti su Taivano žmonėmis“, – akcentavo europarlamentaras.

Kinijos bandymai bausti tokias šalis kaip Lietuvą, pasak A. Kubiliaus, atsisuka prieš juos pačius. Kinijos ambasados atstovas Qu Baihua spaudos konferencijos metu taip pat teigė, kad nė viena šalis nėra pajėgi atsverti Kinijos rinkos, kuri yra viena didžiausių pasaulyje.

„Čia yra akivaizdus grasinimas ir Lietuvos verslas su tais grasinimais susiduria realiame gyvenime, bet vėlgi – tai mums nėra naujiena. Lygiai taip pat elgdavosi Rusija.

Verslas turi žinoti, kad užmezgant santykius su tokiomis ekonomikomis, kurios valdomos autoritarinių režimų, visada gali susidurti su rizika, kad autoritarinis režimas nutars imtis kokių nors sankcijų, jam nepatiks koks nors pavadinimas, koks žodis politikoje ir taip toliau. Čia mums nieko naujo tame nėra“ , – komentavo A. Kubilius.

Jo nuomone, reikia suvokti, kad plėtoti ekonominius santykius su Kinija yra rizikinga.

Andrius Kubilius

„Tai rodo patys Kinijos veiksmai“, – konstatavo politikas.

Kinijos veiksmai sukelia solidarumą Lietuvai

A. Kubilius taip pat atkreipė dėmesį, kad Kinijos taikomas spaudimas gali sukelti priešingų nei norima rezultatų.

„Kinijos spaudimas, kokį ji dabar demonstruoja Lietuvos atžvilgiu, sukelia labai daug solidarumo, palaikymo Lietuvai tiek žodinio, tiek dalykinio“, – pastebėjo politikas.

Europarlamentaras pastebėjo, kad šiuo metu JAV lankosi užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, kuris su amerikiečiais kalbasi apie įvairius susitarimus, potencialiai naudingus Lietuvos ekonomikai.

„Aš matau, kad JAV ėmėsi labai konkrečių veiksmų, kad atsvertų visus tuos galimus nuostolius, kuriuos Lietuvos verslas gali patirti dėl Kinijos visokių sankcijų. Taigi, mes tikrai nepaliekame vieni ir atsiveria žymiai didesnės galimybės ir rinkos“, – sakė A. Kubilius.

Kinijos ir Lietuvos ekonominiai santykiai iki šiol, pasak jo, buvo gana mažos apimties.

„Man teko visai neseniai lankytis Taivane. Reikia atsiminti, kad Taivano ekonomika, skaičiuojant ją pagal BVP vienam gyventojui, yra žymiai stipresnė už Kinijos ir tai yra 20 mln. gyventojų ekonomika, pirmaujanti pasaulyje aukštosiose technologijose.

Tos galimybės, kurios mums atsiveria... Kaip sakoma, būkime kuklūs, bet teisingi – tokių galimybių mes iki šiol nelabai turėjome, ir tokių galimybių nelabai turėjome ir Kinijos rinkoje“, – komentavo buvęs premjeras.

„Mes esame už tai, kad kada nors Taivanas ir Kinija draugiškai sutartų dėl kokių nors savo ateities santykių perspektyvos, bet, mano manymu, tai yra galima tik tada, jei Kinija kada nors, aš tikiuosi, kad tai gali įvykti, pasuks platesnės demokratijos plėtojimo keliu“, – tęsė A. Kubilius.

Politikas taip pat pateikė ir Honkongo pavyzdį.

„Šiuo atveju Kinijos grasinimai, kad kažkas, kažkur nesilaiko „vienos Kinijos“ principo, verčia prisiminti, kad pati Kinija, paskelbusi, kad Honkongo atžvilgiu laikysis „vienos Kinijos-dviejų sistemų“ principo, ji šio principo nesilaiko ir Honkongo demokratinę, politinę sistemą sutriuškino.

Tenka priminti Kinijai, kad kai ji bando priekaištauti kitiems, jog jie nesilaiko kažkokių susitarimų, tai pati Kinija labai ryškiai ir grubiai pažeidė savo įsipareigojimą, duotą Didžiajai Britanijai“, – pridūrė europarlamentaras.

Kinijos diplomatas: Lietuva kurčia Kinijos prašymams dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo

Kinijos ambasados Lietuvoje atstovas Qu Baihua (Čiu Baihua) trečiadienį pareiškė, kad Lietuva yra kurčia Kinijos prašymams dėl Taivaniečių atstovybės pavadinimo ir griežtai ragina ištaisyti šią klaidą.

„Pavadinimas yra problema, mes nesipriešiname verslo ryšiams, tačiau (...) Lietuva kurčia mūsų prašymams“, – spaudos konferencijoje žurnalistams sakė diplomatas.

Jo teigimu, su Lietuvos atstovai šis klausimas buvo aptartas ne kartą, tačiau iš valdžios atstovų „teigiamo atsakymo nesulaukta“.

Anot Q. Baihua, atidarius atstovybę tokiu pavadinimu, buvo pažeistas „vienos Kinijos“ principas.

„Raginame Lietuvos vyriausybę pripažinti klaidą ir nenuvertinti Kinijos žmonių valios ir ryžto ginti šalies teritorinį vientisumą ir nacionalinį saugumą“, – teigė ambasados atstovas.

Diplomatas teigė, kad nė viena šalis nėra pajėgi atsverti Kinijos rinkos, kuri yra viena didžiausių pasaulyje.

Qu Baihua

Kinijos diplomatas aiškino, kad ambasadoriaus atšaukimas jau yra retas žingsnis, kuris rodo, kad Kinija nesutinka su jūsų pareiškimais.

„Tikimės, kad jūs turėsite galimybę persvarstyti ir pakeisti Jūsų sprendimus“, – sakė Qu Baihua.

Paklaustas, kas bus, jeigu Lietuva nepakeis savo sprendimo Qu Baihua iš pradžių sakė, kad „nieko nebus“, tačiau perklaustas patikslino, kad dvišaliai santykiai nepagerės.

Kinijos ambasada neleido TV žurnalistams ir portalams filmuoti bei transliuoti spaudos konferencijos.

Pradėjo veiklą Taivaniečių atstovybė

Praėjusią savaitę Vilniuje darbą pradėjo Taivaniečių atstovybė.

Jos vadovu paskirtas Ericas Huangas, taip pat vadovaujantis Taipėjaus atstovybei Latvijoje.

Taivaniečių atstovybė pristatoma kaip biuras, skirtas plėtoti prekybiniams, ekonominiams ir kultūriniams ryšiams, bet ji taip pat tvarkys konsulinius klausimus. Valdantieji pabrėžia, kad atstovybė diplomatinio statuso neturi.

Lietuvos sprendimas leisti Taivano salos atstovybei šalyje veikti taivaniečių vardu pykdo Kiniją, protestuojančią dėl bet kokių Taivano mėginimų veikti kaip nepriklausomai valstybei.

Kitur pasaulyje Taivano atstovybės veikia sostinės Taipėjaus vardu, nusistovėjus tarptautiniam sutarimui, kad toks pavadinimas neprieštarauja „vienos Kinijos“ politikai, neleidžiančiai Taivano salos traktuoti kaip atskiros valstybės.

Pastaraisiais metais Lietuvos ir Kinijos santykiai nuosekliai blogėjo. Lietuva dar pavasarį išstojo iš Vidurio ir Rytų Europos šalių bendradarbiavimo formato su Kinija 17+1.

Prieš kelis mėnesius Kinija atšaukė savo ambasadorių šalyje ir pareikalavo, kad Lietuva padarytų tą patį. Ambasadorė Diana Mickevičienė į Vilnių konsultacijoms grįžo rugsėjo pradžioje.

Sekmadienį Kinija pranešė, kad Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių.

Tai reiškia, kad Vilniuje ir Pekine nebedirbs Kinijos ir Lietuvos ambasadoriai, o diplomatinėms atstovybėms vadovaus žemesnio rango diplomatai – reikalų patikėtiniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (167)