Reaguojant į COVID-19 pandemijos keliamus iššūkius, verslui buvo pasiūlyta Ekonomikos ir inovacijų ministerijos administruojama priemonė „COVID-19 MTEP“, sudaranti galimybes kurti naujas inovatyvias technologijas, padedančias greičiau įveikti kilusią sveikatos bei ekonomikos krizę.

Priemone „COVID-19 MTEP“ sėkmingai pasinaudojo ir ketvirtus gyvavimo metus skaičiuojanti įmonė „Nord Robotics“, užsiimanti robotizuotų sistemų pramonei kūrimu. Įmonė, gavusi Europos Sąjungos (toliau – ES) struktūrinių fondų finansavimą, šiuo metu įgyvendina projektą, kurio metu planuojama sukurti robotizuotą COVID-19 mėginių tyrimo sistemą. Bendra projekto vertė siekia daugiau nei pusę milijono eurų.

Mobili tyrimų laboratorija

Šiauliuose įsikūrusios įmonės „Nord Robotics“ direktorius Andrius Grudžinskas pasakoja, jog baigus kurti robotizuotą COVID-19 mėginių tyrimo sistemą, ji taps mobilia tyrimų laboratorija. Tokia laboratorija bus lengvai transportuojama ir pastatoma bet kokioje patogioje vietoje – pavyzdžiui oro uoste ar prekybos centre.

„Pacientui priėjus prie tyrimų laboratorijos, išmaniajame ekrane bus atliekama registracija, pasirenkamas testas – greitasis, PGR ar kitas, jei reikia – atliekamas mokėjimas bei pateikiami nurodymai. Pagal pasirinktą testą pateikiamos reikiamos priemonės mėginiui paimti – mėgintuvėlis seilėms ar pagaliukas testui iš nosies. Žmogus, sekdamas nurodymus ekrane, paliks mėginį, kurį paims robotas. Robotas mėginį apdoros ir įkels į testavimo įrangą. Testavimo įranga pateiks rezultatus sistemai, rezultatai bus siunčiami pacientui registracijoje nurodytais kontaktais bei perduodama sveikatos sistemos duomenų bazėms“, - apie kuriamą inovaciją pasakoja A. Grudžinskas.

 Nord Robotics

Toks įrenginys taps tikru perversmu medicinos sektoriuje – šiuo metu darbas tiek mėginių paėmimo punktuose, tiek ir laboratorijose yra itin įtemptas, žmonės dirba viršvalandžius ir yra pavargę dėl labai didelio darbo krūvio. „Nord Robotics“ direktorius tikisi, jog įmonės kuriamas robotinis sprendimas ženkliai palengvins laboratorijų darbą, kadangi robotiniam centrui aptarnauti reikės vos 1-2 žmonių. Testus atliekant robotiniame centre, neliks tiesioginio medicinos personalo ir sergančiojo kontakto. Tai reiškia, kad neliks rizikos užsikrėsti nuo sergančiojo, o taip pat poreikio naudoti apsaugines priemones.

ES investicijos – inovatyviems sprendimams

Pasak A. Grudžinsko, šiandien beveik visose gyvenimo srityse nauji gamybos sprendimai bei kasdien tobulėjančios technologijos keičia tradicinius rankomis dirbamus darbus. Todėl įmonė nuolat ieško inovatyvių sprendimų ir tiki, kad robotai ir automatizavimas – tai visų mūsų ateitis. Dėl šios priežasties „Nord Robotics“ pasinaudojo ES investicijomis ir šiuo metu kuria inovatyvų produktą, kuris prisidės sprendžiant koronaviruso keliamus iššūkius.

„Šiuo metu medicinoje robotai nėra plačiai naudojami. Žinodami, kiek daug rankinio darbo reikalauja medicininių tyrimų atlikimas, nusprendėme pasinaudoti ES finansavimu ir pateikėme robotizuoto COVID-19 viruso tyrimų centro sprendimą, kuris palengvintų laboratorijų darbą. Roboto integracija – puikus sprendimas, nes robotas atlieka darbą itin tiksliai, kokybiškai, produktyviai. Integravus robotinę sistemą, iki minimumo sumažinamos žmogiškos klaidos, tuo pačiu nuo mechaninio monotoniško darbo atlaisvinami brangūs žmogiškieji resursai, kurių labai trūksta laboratorijose. COVID-19 tyrimo sistema apjungs tris atskiras sistemas – tiesioginį mėginių paėmimą iš žmogaus, autonomišką mėginių analizę bei rezultatų pateikimą klientui ir duomenų integravimą į sveikatos sistemos duomenų bazes“, - sako A. Grudžinskas.

„Nord Robotics“ projekto įgyvendinimą pradėjo šių metų vasario mėnesį ir tikisi, kad 2022 metų pavasarį jau galės pristatyti veikiantį prototipą.

Paskelbus priemonę „COVID-19 MTEP“, Ekonomikos ir inovacijų ministerija sulaukė 69 paraiškų, kurioms buvo prašoma skirti 43 mln. Eur siekiantį finansavimą. Iš viso teigiamai įvertinti 47 projektai, kuriems Ekonomikos ir inovacijų ministerija skyrė 26,2 mln. Eur. ES investicijų.

Sekite naujienas internete www.esinvesticijos.lt ir www.eimin.lrv.lt

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ekonomikos ir inovacijų ministerija, jos skelbimas finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_88758059