Žinių radijo laidoje „Sveikatos laikas“ apie radiologinius tyrimus pasakojo gydytojas radiologas Eduardas Keleris.

Itin dažnai naudojamas radiologinis tyrimas, kurį per gyvenimą tenka atlikti kone kiekvienam, yra rentgenas. Nors rentgeno spinduliai buvo atrasti prieš daugiau nei 100 metų, šis tyrimas vis dar laikomas tikra klasika.

„Net ir šiuo metu jis labai reikalingas tiriant kaulus. Tai nėra nurašytas tyrimas. Tačiau rentgeno spinduliai žalingi, kitaip nei kokia echoskopija, kurią atliekant nėra spindulių, ar magnetinis rezonansas. Dėl to reikia atsirinkti, kam reikalingas tas tyrimas, ir juo negalima piktnaudžiauti. Šis tyrimas dar neprarado savo aktualumo“, – sakė E. Keleris.

Pasak gydytojo, šiuo metu, be rentgeno, net nėra geresnio būdo ištirti plaučius. Kitas galimas variantas – nebent kompiuterinė tomografija, tačiau ir ją atliekant naudojami tie patys rentgeno spinduliai, tik jų 1000 kartų daugiau.

Piršto sąnario endoprotezavimas

„Paprastas rentgenas, kai kyla klausimas, ar lūžęs kaulas, ar sveiki plaučiai, yra labai geras, greitas tyrimas. Aišku, rentgeną šiek tiek pastūmė į šoną kompiuterinė tomografija, magnetinis rezonansas. Tačiau jis liko kaip skubiosios pagalbos tyrimas“, – kalbėjo gydytojas.

Echoskopija ir MRT laikomi nekenksmingais

Kitas dažnai naudojamas tyrimas yra echoskopija – šį tyrimą žmonės dažnai vadina ultragarsiniu tyrimu.

„Tai labai geras tyrimas, jei aparatas ir tyrėjas geri, nes reikia įgūdžių. Geras tyrėjas echoskopu gali ištirti ir smulkias struktūras, net kraujagysles“, – sakė E. Keleris.

Gydytojas prisiminė, kaip per 20 metų nuo jo darbo pradžios pasikeitė šis tyrimas. Dabar pašnekovas su šypsena prisimena tą laiką, kai aparatai būdavo daug prastesni nei dabartiniai.

Ultragarso tyrimas

„Maždaug prieš 20 metų, kai pradėjau dirbti, poliklinikoje stovėjo senas aparatas, tada buvo visiška neviltis. Atėjo žmogus su cista kirkšnyje, ji akivaizdžiai jautėsi čiuopiant. Uždėjau daviklį, o jis rodė tik kokį centimetrą nuo odos paviršiaus, nieko nebuvo įmanoma matyti. Tokia neviltis buvo, siaubas.

Dabartinių aparatų net negalima palyginti su anais. Tas pats, kaip atsisėsti į 30 metų senumo automobilį ir dabartinį“, – sakė „Žinių radijo“ pašnekovas.

Rentgeno spinduliai iš pradžių buvo laikomi nekaltais, tačiau dabar jau žinoma, kad tokiais tyrimais piktnaudžiauti negalima. Ultragarso tyrimai pagal poveikį žmogui yra vieni nekalčiausių. Šiam tyrimui iš esmės nėra jokių apribojimų.

O štai magnetinio rezonanso nerekomenduojama atlikti pirmus 3 nėštumo mėnesius, taip pat turint senesnį širdies stimuliatorių, nors apskritai šis tyrimas, manoma, nėra žalingas žmogui.

„Manoma, kad magnetinis rezonansas yra nekenksmingas tyrimas. Lietuvoje jis naudojamas jau apie 20 metų. Atliekant šį tyrimą geriausiai matyti tie audiniai, kurie turi daugiausia vandens. Tai plaučiai, žarnynas, o kaulai nelabai bus ištirti. Geriausiai jis tinka smegenims, stuburui, sąnariams, kepenims, kasai, prostatai, gimdai. Net širdį galima magnetiniu rezonansu tirti“, – kalbėjo pašnekovas.

Magnetinio rezonanso tyrimas

Gydytojas prisiminė ir kuriozinę situaciją, nutikusią pacientą tiriant magnetiniu rezonansu.

„Buvo situacija, kad paguldėme pacientą norėdami atlikti tyrimą ir jis sulenkė koją. Technikas pasakė, kad pacientas nuleistų koją, tačiau jis jos nenuleido. Technikas dar kelis kartus pakartojo. Vėliau, jau supykęs ir atidaręs duris, pakartojo dar tą patį. Žmogus pasakė, kad negali nuleisti kojos, nes šlaunyje įdėtas metalas, o magnetas koją su metalu traukė į viršų, dėl to niekaip neišėjo jos ištiesti“, – prisiminė E. Keleris.

Viena iš dažnesnių pacientų baimių, jog atliekant magnetinio rezonanso tyrimą protezą magnetas išlups. Tačiau gydytojas ramina, jog tai iš esmės neįmanoma, tačiau senesni protezai gali pradėti kaisti, taip pat juos gali traukti. Visgi dabar gaminami protezai jau keliasdešimt metų yra ne magnetiniai, tad šis tyrimas saugus.

Kenksmingiausi – rentgeno ir kompiuterinės tomografijos tyrimai

Pasak gydytojo, iš visų radiologinių tyrimų labiausiai reikėtų apgalvoti prieš atliekant rentgeną ir kompiuterinę tomografiją, mat dažnai atliekant gali būti neigiamų pasekmių.

Gydytojas taip pat pastebi, kad dažniausiai piktnaudžiaujama kompiuterine tomografija.

„Dabar ant bangos magnetinis rezonansas, tačiau jis nėra žalingas, tad nėra ko nors labai blogo. O kompiuterinė tomografija turi daug žalingų spindulių, todėl šis tyrimas atliekamas dažniau, nei būtina, ir siunčiama dažniau, nei reikia.

Tokia tendencija – ne tik pas mus, o visame pasaulyje. Visi nori apsisaugoti, nes jei paleisi žmogų nenustatęs ligos, jis tave paduos į teismą, tad geriau jau jam skirti spindulių. Manau, būtų galima net perpus sumažinti šių tyrimų skaičių“, – sakė E. Keleris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)