Tai konstatavo Vilniaus miesto apylinkės teismas, išnagrinėjęs Šalčininkuose gyvenančio P. Dobrodejaus baudžiamąją bylą. Teisėjas Rolandas Bužinskas paskelbė, kad pasitvirtino ikiteisminio tyrimo metu surinkti ir teisminio nagrinėjimo metu patikrinti duomenys apie neteisėtus dabar jau buvusio kalinių prižiūrėtojo veiksmus, todėl už padarytas nusikalstamas veikas P. Dobrodejui teismas skyrė 6 tūkstančių eurų baudą.

Kadangi beveik vieną parą P. Dobrodejus buvo sulaikytas, teismas į bausmę įskaitė sulaikymo laiką ir nuteistajam į valstybės biudžetą nurodė sumokėti 5,9 tūkst. Eur. Baudą nuteistasis galės sumokėti per pusantrų metų, o teismo nuosprendį, jeigu su juo nesutiks, apskųsti aukštesnės instancijos teismui.

Buvęs kalinių prižiūrėtojas baudžiamojon atsakomybėn buvo patrauktas ne tik dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi Vilniaus pataisos namuose, bet ir dėl viešosios tvarkos pažeidimo, kai dar 2019 m. kovo 27 d., apie 5 val., Šalčininkuose, Vilniaus g., prie vykusios diskotekos, įsivėlė į konfliktą su kitu šalčininkiečiu ir šiam du kartus sudavė į veidą, išmušdamas du dantis. Nuo smūgių nukentėjusysis nugriuvo ant žemės, o kai netrukus atsistojo, sulaukė dar penkių smūgių į veidą ir kitas vietas.

Anksčiau ši baudžiamoji byla jau buvo nutraukta, nes kaltininkas buvo susitaikęs su nukentėjusiuoju, tačiau teismas ją atnaujino, nes nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą vienerių metų laikotarpiui atleistas P. Dobrodejus, dirbdamas Vilniaus pataisos namuose, vėl buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, o iki laidavimo pabaigos tebuvo likę 14 dienų.

Neįtikėtina, bet įvykdytas nusikaltimas P. Dobrodejui neužkirto galimybės toliau dirbti pataisos įstaigoje, kurioje dėl pavartoto smurto pats galėjo atsidurti.

Kaip nurodoma baudžiamojoje byloje, Kalėjimų departamento Kriminalinės žvalgybos valdybos pareigūnai turėjo informacijos, kad Vilniaus pataisos namuose dirbantis P. Dobrodejus palaiko netarnybinius santykius su dėl tyčinio nužudymo bausmę atliekančiu nuteistuoju Dmitrijumi Kruglikovu (g. 1983 m.).

„Aprūpina jį draudžiamais daiktais (mobiliojo ryšio telefonais, SIM kortelėmis), taip pat pastarąjį informuoja apie pareigūnų tarnybinę taktiką ir metodus vykdant nuteistųjų priežiūrą ir elgesio kontrolę, t. y. kokios yra naudojamos techninės priemonės, kur bus atliekamos kratos ir pan., o dalyvaudamas kratose, ignoruoja aptinkamus pas nuteistuosius draudžiamus daiktus ir tokiu būdu leidžia nuteistiesiems išvengti drausminės ir (ar) administracinės atsakomybės“, – apie P. Dobrodejaus ir D. Kruglikovo santykius teigė Kriminalinės žvalgybos skyriaus pareigūnai.

Jie taip pat pažymėjo, kad organizuojant draudžiamų daiktų patekimą esą gali talkinti laisvėje esantis D. Kruglikovo brolis bei šio sutuoktinė, kurie „surenka draudžiamus daiktus bei galimai už piniginį atlygį juos perduoda P. Dobrodejui, o šis įneša juos į Vilniaus pataisos namus ir perduoda nuteistajam D. Kruglikovui“.

Kad prižiūrėtoju dirbęs P. Dobrodejus būtų įnešęs mobiliojo ryšio telefonų ar kitų nuteistiesiems draudžiamų turėti daiktų, tyrimo metu pareigūnams taip ir nepavyko nustatyti, nors jis buvo stebimas maždaug pusę metų. Tačiau tyrimo metu išaiškėjo, kad P. Dobrodejus nuteistajam perdavė USB laikmeną, kuris vėliau buvo surastas kratos metu.

Šiame USB rakte buvo įrašyti įvairūs filmai.

„Ne, piniginio atlygio už tai negavau, tai buvo vienkartinis atvejis“, – dabar aiškina buvęs pareigūnas. Bet ar taip buvo iš tikrųjų, sunku atsakyti – kaip sakoma, už rankų nebuvo pagautas.

„Nežinau, perdaviau ir tiek“, – paklaustas, kodėl taip pasielgė, šiuo metu tarptautiniame Vilniaus oro uoste dirbantis P. Dobrodejus taip ir nenorėjo paaiškinti savo poelgio.

Dabar jau buvęs pareigūnas taip pat aiškino, kad taip pat už dyką teikė informaciją apie pareigūnų planuojamas atlikti kratas nuteistųjų gyvenamosiose patalpose.

„Negaliu paaiškinti, kodėl taip elgiausi, tai buvo klaida, dėl to gailiuosi“, – paklaustas apie motyvus, teisme į kalbas nesileido P. Dobrodejus, kurį Kalėjimų departamento pareigūnai ne tik slapta sekė, bet ir klausėsi jo pokalbių telefonu.

Pavelas Dobrodejus
Ikiteisminio tyrimo metu jis tyrėjams sakė, kad bausmių vykdymo sistemoje dirbo nuo 2015 m. rudens – iš pradžių dirbo Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, bet kai šis buvo uždarytas, jį, kaip ir kitus pareigūnus, perkėlė į Vilniaus pataisos namus.

P. Dobrodejus tikino, kad dėl nužudymo kalintį D. Kruglikovą pirmą kartą pamatė Vilniaus pataisos namuose. Nors jis taip pat yra kilęs iš Šalčininkų, tačiau esą jo anksčiau nepažinojęs, tik matęs šio brolį, su kuriuo kartais susitikdavo viešuose renginiuose.

„Vykdydamas tarnybą, kai apeidavau kameras ar vesdavau nuteistuosius į pasivaikščiojimo kiemelius, po truputį išsikalbėjau su nuteistuoju D. Kruglikovu, kuris jau žinojo, kad ir aš esu kilęs iš Šalčininkų, – apklausos metu kalbėjo P. Dobrodejus. – Šis nuteistasis vis bandė su manimi užmegzti kontaktą, o po 2021 m. pradžios jis pradėjo prašyti, kad jam atneščiau mobiliojo ryšio telefoną, USB laikmenas, tabako.“

Buvęs pareigūnas tikino, kad esą taip ir neišdrįso atnešti draudžiamų daiktų, tačiau nutarė jam perduoti USB raktą.

„D. Kruglikovas man už šią paslaugą nieko nežadėjo, tai dariau neatlygintinai, bet kodėl taip dariau ir neėmiau už tai atlygio, paaiškinti negalii“, – P. Dobrodejus sakė, kad netrukus sulaukė nuteistojo brolio skambučio, kuris atvežė ir perdavė USB laikmeną.

„Namie pasižiūrėjau, kas įrašyta laikmenoje, ten buvo serialai, o paskui susiskambinau su D. Kruglikovu ir pranešiau, kad viskas yra gerai, aš turiu USB laikmeną, – sakė dabar jau buvęs kalinių prižiūrėtojas. – Kai nuvykau į darbą, šią laikmeną laikiau savo kuprinėje, o paskui, kai nuteistąjį D. Kruglikovą vedžiau į pasivaikščiojimo kiemelį, vietoje, esančioje tarp koridoriaus ir pasivaikščiojimo kiemelių, kur nėra vaizdo kamerų, laikmeną perdaviau.“

Apklausos metu P. Dobrodejus taip pat prisipažino, kad D. Kruglikovui pasakodavo, kada ir kur bus atliekamos kratos, aiškino, kokie ir kaip dirba technikos prietaisai, kurie skirti mobiliojo ryšio aptikimui.

Nuteistasis D. Kruglikovas nuolat klausinėjo apie tokius dalykus, klausdavo, kur laikomi kiti nuteistieji, kur ir pas kokius pareigūnus nuteistieji eina“, – sakė P. Dobrodejus.

Jis prisipažino, kad ne kartą D. Kruglikovo gyvenamojoje vietoje buvo atlikęs kratą, tačiau jokių draudžiamų daiktų esą nerasdavo.

Ikiteisminį tyrimą dėl P. Dobrodejaus piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atlikę pareigūnai taip pat apklausė D. Kruglikovą, kuris tikino, kad niekada pareigūno neprašė įnešti draudžiamų daiktų į įkalinimo įstaigą. Jis taip pat neprisipažino, kad iš šio pareigūno sužinodavo apie planuojamas kratas, taip pat neigė, jog P. Dobrodejus jam pasakodavo apie kitus zonoje bausmę atliekančius nuteistuosius. Tuo metu USB laikmeną, kuri buvo rasta per kratą jo gyvenamojoje patalpoje, nuteistasis tikino turėjęs jau seniai ir ją į Vilniaus pataisos namus atsivežė iš Alytaus, kur kurį laiką buvo įkalintas.

D. Kruglikovas yra nuteistas 12 metų laisvės atėmimo bausme dėl tyčinio nužudymo – pirmuosius ketverius metus jis praleido griežčiausiomis kalėjimo sąlygomis. Net septynis kartus teistas šalčininkietis yra pripažintas pavojingu recidyvistu. Jis buvo nuteistas su kitu šalčininkiečiu – jie mirtinai suspardė ir sudaužė 56 metų vyrą.

Teismas yra nustatęs, kad mirties vakarą vyrai girtavo vienoje Šalčininkų rajone esančioje kavinėje, o prieš jos užsidarymą išeidamas nužudytasis nuo stalo paėmė pustuštį degtinės butelį ir ketino išeiti namo. Tai pamatęs D. Kruglikovas su bičiuliu pasivijo į tėvus tinkantį vyriškį ir ėmė jį spardyti, daužyti kumšiais. Nukentėjusiajam buvo suduota ne mažiau kaip vienuolika smūgių, atvykę greitosios pagalbos medikai jam jau nebegalėjo padėti – vyras mirė patyręs sunkią galvos traumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją