Išskiriamos kelios maisto produktus atakuojančių parazitų rūšys, kurioms priklauso aruodvabaliai, duoniniai skaptukai ir aruodinės kandys. Svarbu suprasti, kad visų rūšių parazitai kelia pavojų žmonių sveikatai: gali išprovokuoti alergiją, įvairias ligas ir apsinuodijimą maistu. Jei jų užsiveisė jūsų virtuvėje, siūlome keletą laiko patikrintų metodų iš portalo econet.ru, padėsiančių visiems laikams atsikratyti nelemtais kenkėjais.

Pagrindiniai virtuvę okupuojančių vabalų naikinimo būdai

Daugeliu atvejų į virtuvę parazitai atkeliauja kartu su maisto produktais, įsigytais parduotuvėje arba turguje. Kai kurių rūšių javai iš karto neapdorojami ir laikomi sandėliuose, kuriuose veisiasi įvairūs parazitai. Į sufasuotas kruopas patenkantys vabaliukai nesunkiai pakelia net ir kelias paras užtrunkantį transportavimą ir toliau dauginasi pakuočių viduje.

Surinaminiai aruodvabaliai

Surinaminiai aruodvabaliai

Surinaminius aruodvabalius (Orizaephilus surinamensis) tradiciškai tenka aptikti miltuose, kvietinėse kruopose ir ryžiuose. Jų ilgis paprastai neviršija 3–4 milimetrų. Vabalų kūnas smulkus, kiek išgaubtas, rudos arba juodos spalvos. Vos pastebėję tokios išvaizdos kenkėjų, tuojau pat išmeskite visas maisto atsargas: nėra jokios prasmės džiovinti produktų saulėje ar perrinkinėti rankomis.

Lervas aruodvabaliai dažnai palieka ant sausų ir šiltų spintelių sienų, todėl net sunaikinus visas gyvenamąja jų vieta tapusias kruopas, praėjus kuriam laikui, šių parazitų vėl atsiranda. Štai kodėl visus spintelių ir dėžių paviršius būtina nuplauti dezinfekuojančiais tirpalais, jokiu būdų nepamirštant kampų ir vidinių durų paviršių. Kai viską kruopščiai nuvalysite, įvairiose spintelių vietose išdėliokite česnako skiltelių arba laurų lapų.

Duoniniai skaptukai

Duoninis  skaptukas

Jei duonos gaminius laikysite neatsižvelgdami į tam tikras taisykles, juose gali užsiveisti duoninių skaptukų (Stegobium paniceum). Juos nesunku atpažinti iš storoko, apvalaino rudos spalvos kūno. Duoniniams skaptukams vieni juokai prasibrauti pro sausainių arba krekerių pakuotes. Jie gali sugadinti net ir bute esančias knygas. Šie parazitai išsiskiria stulbinamu gyvybingumu. Į namus jie gali atklysti iš lauko ir tūnoti pasislėpę, pavyzdžiui, senuose mediniuose rėmuose.

Išnaikinti duoninius skaptukus ganėtinai sudėtinga. Jų lervų paprastai lieka plyšeliuose ant medinių objektų, todėl būtina pasistengti tinkamai pasirūpinti langų rėmų, grindų ir baldų paviršiais, t. y. užtaisyti net ir menkiausius plyšius. Įvairias kruopas ir miltus laikykite hermetiškuose induose su užsukamu dangteliu. Dažniau valykite ir vėdinkite duoninę.

Aruodinės kandys

Maistinės kandys

Patekusios į virtuvę aruodinės kandys (Nemapogon granella) sparčiai prideda galybę lervų bet kokios rūšies kruopose, duonos gaminiuose, sėlenose. Neaplenkia šie parazitai ir riešutų bei džiovintų vaisių. Daug nemąstydami privalote tuojau pat atsikratyti produktais, kuriuose aptikote smulkių vikšrelių, ilgainiui virstančių naujomis kandimis. Įsigykite specialių kandis atbaidančių priemonių, pavyzdžiui, su levandų eteriniu aliejumi, ir išdėliokite jas ant lentynų, kuriose sudėti maisto produktai. Nepamirškite pasirūpinti lentynų švara: jas reikia nuvalyti dezinfekuojančiu tirpalu.

Profilaktika ir apsisaugojimo priemonės

Jei vabaliukų virtuvinėse spintelėse užsiveisia ne pirmą kartą, privalote atsižvelgti į tam tikras taisykles ir rekomendacijas.

• Pakaitinkite kruopas orkaitėje nustatę 100 laipsnių temperatūrą. Procesas turi trukti 10 minučių. Kai tai atliksite, persijokite kruopas per sietelį.
• Ankštines kultūras galima 10 minučių palaikyti užpylus švariu vandeniu, kad vabaliukai ir jų lervos išplauktų į paviršių. Po šio proceso pupas reikia išdžiovinti.
• 1–2 valandoms pastatykite kruopų pakuotes į šaldymo kamerą.
Jei parazitų prisiveisė ypač gausiai, išvardyti metodai nepadės, nes išnaikinti visų lervų vis tiek nepavyks, o jei jų liks, jos tuojau pat ims atakuoti naujas atsargas.

Prieš pirkdami kruopas, pasistenkite kuo atidžiau jas apžiūrėti. Kad galėtumėte tai padaryti, rinkitės į permatomą pakuotę supakuotus produktus.

Puiki profilaktika nuo čia aptariamų kenkėjų – reguliari virtuvės spintelių revizija. Kartą per mėnesį išimkite iš jų visas sudėtas atsargas ir atidžiai jas apžiūrėkite, atkreipdami dėmesį į tai, ar nepažeista pakuotė. Nuvalykite lentynas skalbimo muilo arba acto tirpalu. Į vandenį taip pat įlašinkite kelis lašus levandų aliejaus.

Nuvalę lentynas, spintelės dureles palikite atviras, kad tinkamai išdžiūtų jos vidus. Išplaukite produktams laikyti naudojamus indus ir į kiekvieną įdėkite po skiltelę česnako.

Parduotuvėse galima rasti specialių priemonių, skirtų kandims arba aruodvabaliams naikinti. Rinkitės augalinės kilmės miltelius ir gelius – tokius, kurie nesukeltų grėsmės gyvūnams augintiniams (jeigu jų turite). Preparatų sudėtyje gali būti muskatų riešutų arba ramunėlių ekstrakto.

Parazitiniai vabzdžiai neims kelti jokių problemų, jeigu reguliariai pasirūpinsite spintelių švara ir apžiūrinėsite kruopas. Pasistenkite neprisikaupti pernelyg daug atsargų. Kruopas suberkite į permatomą stiklo arba plastmasinę tarą. Svarbu, kad ji būtų hermetiška ir užsukama dangteliu: toksai barjeras patikimai apsaugo nuo nepageidaujamų vabzdžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)