Mažas šuniukas auga itin greitai – per mėnesį jis bus dvigubai didesnis nei buvo, dar po mėnesio, žiūrėk, ir trigubai. Tuo metu sparčiai auga jo raumenynas, kaulai, sąnariai, daug dirba širdis – ji turi aprūpinti augantį gyvūną visomis būtinomis medžiagomis. „Tokiam mažam šuniukui profilaktinius kraujo tyrimus reikėtų atlikti reguliariai, kas 1-2 mėnesius, kol pakeis pieninius dantis, nes šiame augimo periode atsiranda ypač didelis mineralinių medžiagų poreikis kaulams, baltymų – raumenims, geležies – kraujui. Trūkstant geležies, jaunam gyvūnui vystosi mažakraujystė, vidaus organai ir raumenys neaprūpinami pakankamu kiekiu deguonies, tad gali sutrikti jų vystymasis ir veikla. Laiku nustačius, geležies trūkumą galima pašalinti ir užbėgti už akių galimoms neigiamoms pasekmėms ateityje“, – sako veterinarijos klinikų „Siaurio Šnauceris“ įkūrėjas, gydytojas veterinaras Vytautas Siaurys.

Jaunų gyvūnų ligos vienokios, senjorų – kitokios

Šunų bei kačių sveikatos reguliarus profilaktinis patikrinimas labai svarbus dėl daugelio priežasčių, nes vienomis ligomis serga jauni gyvūnai, visai kitokios gali užklupti vyresnius. Reguliarūs cholesterolio, elektrolitų ir širdies tyrimai gali ankstyvoje stadijoje rasti pakitimų, o laiku pradėtas gydymas gali palengvinti ir prailginti gyvenimą. Lygiai taip pat reguliarus vidaus organų tyrimas gali leisti anksti aptikti inkstų ar kepenų nepakankamumą, ir gal užteks pritaikyti dietą ir bus stabilizuota jų veikla. Patinams prostatos taip pat nereiktų pamiršti – šunų specifinis prostatos antigenas gali parodyti labai ankstyvas problemas, o laiku pritaikytas gydymas užbėgti rimtoms ligoms už akių. Lygiai taip pat kalyčių pieno liaukų ir gimdos profilaktinis patikrinimas gali padėti laiku diagnozuoti problemą. Norėtųsi, kad žmonės į veterinarijos klinikas kreiptųsi ne tik su jau sergančiu gyvūnu, kai liga pažengusi, bet tiesiog atvyktų su sveiku gyvūnu profilaktiniam sveikatos būklės patikrinimui. Tada atsirastų galimybė imtis priemonių, kurios leistų užbėgti daugeliui ligų už akių ir taip užtikrinti kokybiškesnį bei laimingesnį augintinio gyvenimą.

Išnaudojamos ne visos galimybės

Kai žmogus su augintiniu kreipiasi dėl skiepų, jis net nepagalvoja, kad šiais laikais išsamūs kraujo tyrimai, apžiūra endoskopu, ultragarsinė diagnostika ar net sudėtingos galvos smegenų operacijos bei širdies stimuliatorių įdėjimas, sąnarių endoprotezavimas bei hemodializė gali būti atliekamos ir gyvūnams. Paprastas, neinvazyvus, nė trupučio neskausmingas širdies, pilvo ar inkstų echoskopavimas veterinarijos gydytojams gali suteikti labai daug informacijos apie gyvūno būklę bei galimas ligas. „Inovacijos ir naujos galimybės atsiveria visur, ne tik gydant žmones, – sako V. Siaurys. – Savo klinikose itin plačiai taikome viską, kas naujausia ir geriausia jūsų augintiniui. Kad ir hemodializė – pakaitinė inkstų terapija, kuri taikoma esant ūminiam inkstų pažeidimui ar apsinuodijus toksinėmis medžiagomis. Viena iš dažniausiai pasitaikančių priežasčių, kada prireikia šio gydymo – erkių pernešamų ligų (babeziozės ir kt.) komplikacija. Ligos pažeisti inkstai nesugeba normaliai funkcionuoti, ir organizme kaupiasi nuodingos medžiagos, tad medikamentinis gydymas gali būti neefektyvus. Vienintelė galimybė išgelbėti augintinį yra hemodializė. Mums nebėra naujiena atlikti akių tyrimus ar net kataraktos operacijas, protezuoti sąnarius ar net operuoti smegenis.“

V. Siaurys sako, kad privalo žengti koja kojon su šiuolaikine medicina ir užtikrinti augintiniui ilgą bei laimingą gyvenimą. „O tai, kad mūsų siūlomų paslaugų spektras dažną šeimininką nustebina, mus tik džiugina – jie žino, kad nutikus bėdai, bus, kas pasirūpins jų mylimais augintiniais“, – šypsosi veterinarijos gydytojas ir teigia neskaičiuojantis, kiek pinigų kainuoja naujausia aparatūra, nes svarbiausia – laiku užkirsti kelią ligai, o jei jau gydomas sergantis gyvūnas, pasirūpinti, kad jis pasveiktų be jokių liekamųjų reiškinių.