Kaunietė V. kreipėsi į „Delfi“ redakciją po to, kai gatvėje iš jos buvo mėginta išvilioti pinigus. Moteris spėjo, kad tamsesnio gymio ir nelietuviškai kalbančios moterys – romų tautybės. Tą, kuri ją užkalbino, kaunietė ir nufotografavo.

„Vaikščiojau Laisvės alėja, prie manęs priėjo kokių 20 metų mergina. Ji man ėmė rodyti laikiklį su lapais. Viršutiniame lape viršuje buvo daug piktogramų/paveikslėlių, reiškiančių neįgaliuosius. Paveikslėliai labai ryškūs, dideli, spalvoti, kad neliktų abejonių, jog tai neįgaliuosius remianti organizacija. Toliau užrašas, kviečiantis padėti, kad būtų įkurta organizacija, besirūpinanti neįgaliųjų reikmėmis.

Mačiau dviejų žmonių užpildytas eilutes (parašas, vardas pavardė, aukojama suma eurais). Toliau trys eilutės buvo ištrintos, nes aiškiai matėsi, kad buvo įrašyta „ištrinamu“ rašalu, kuris buvo ištrintas, bet ant popieriaus likusios žymos, leidžiančios atpažinti, kas buvo parašyta. Aukojamos sumos buvo 10-20 eurų. Bent jau tokie skaičiai buvo įrašyti į lapą. Ar tai sukčė įrašė, norėdama paskatinti ir kitus aukoti, ar išties kažkas paaukojo, nežinau.

Mergina nekalbėjo, bendravo rodydama pirštais ir skleisdama garsus, apsimetinėdama kurčnebyle. Iškart supratau, kad tai apgaulė, nes prieš keletą metų tokia pat situacija, net keletą kartų, buvo Mickevičiaus gatvėje. Vieną kartą pinigų aukoti prašė vaikinas, kitą kart mergina. Abiem atvejais pagrasinus iškviesti policiją, dėdavo į kojas sparčiu žingsniu.

Pinigų prašanti mergina

Šįkart man atsisakius pasirašyti ir „aukoti“ ji skubiai nuo manęs atsitraukė ir priėjo prie vyresnės moters, stovėjo man atsukusi nugarą. Kai pamačiau, kad vyresnė moteris traukia iš savo rankinės piniginę, priėjau prie jų. Pasirodo, mano nebylė puikiai kalba, tik kalbėjo nelietuviškai. Kokia kalba – nežinau.

Moteriai pasakiau, kad tai sukčiai, šią aukojimo schemą naudoję ne vienerius metus. Moteris pasipurtė, pasakė, kad nustebusi, jog Lietuvoje kuriamai organizacijai, aukoti prašantis žmogus nekalba lietuviškai. Sukčė atsitraukė, apsisuko ir ėmė sparčiai eiti link fontano pusės Laisvės alėjos centre. Prie jos prisijungė kita mergina, maždaug tokio pat amžiaus, ir jos ėmė taip greit eiti, kad beveik bėgo. Merginos tamsesnio gymio.

Esu ypatingai blogai nusiteikusi tokių asmenų atžvilgiu. Žmonės noriai aukoja organizacijoms, jiems rūpi, kad artimas ar svetimas būtų aprūpintas pagalba. O šie sukčiai mažina žmonių pasitikėjimą vieni kitais. Gaila, kad jaunos ir sveikos merginos nesukuria pridėtinės vertės dirbdamos, o vagia pinigus iš pasitikinčių ir gero norinčių žmonių“, – pasakojo V.

„Delfi“ primena, kad tokia schema seniau buvo paplitusi ir kituose miestuose, todėl reiktų būti budriam. O kilus įtarimams dėl neteisėto pinigų pasisavinimo – kreiptis į policiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)