Tvarumo ir inovacijų apdovanojimams iš visų trijų Baltijos šalių gautos 323 paraiškos. „Poveikio aplinkai“ kategorijoje nominuoti 137 pasiekimai, „Žaliųjų inovacijų“ kategorijoje – 103 paraiškos, o „Pokyčių ambasadoriaus“ kategorijoje, kurioje siekiama pagerbti ryškiausius tvarumo lyderius, gautos 82 paraiškos. Paraiškų sulaukta iš visų Baltijos šalių. Trečdalis jų atkeliavo iš Lietuvos, ketvirtadalis – iš Estijos, o aktyviausios buvo Latvijos įmonės bei ambasadoriai, iš jų gauta kiek daugiau nei 40 proc. visų paraiškų.

„Nors tvarumo ir inovacijų apdovanojimai Baltijos šalių mastu rengiami pirmą kartą, visų trijų šalių įsitraukimas yra tikrai didelis. Tai rodo, kad įmonės ir organizacijos ne tik aktyviai galvoja apie tvarias inovacijas, bet ir sėkmingai jas taiko praktikoje bei yra pasirengusios pasidalinti savo patirtimi. Ypač smagu, kad gavome daugybę startuolių paraiškų – tai teikia viltį, kad Baltijos šalys sugebės rasti efektyvius sprendimus mūsų laukiantiems aplinkos ir visuomenės iššūkiams“, – pabrėžia inovacijų valdymo įmonės „Helve“ įkūrėja Marija Ručevska.

Visų kategorijų finalininkai bus paskelbti lapkričio 25 dieną. „Poveikio aplinkai“ ir „Žaliosios inovacijos“ kategorijose bus išrinkti trys Baltijos šalių finalininkai iš kiekvienos veiklos srities, o į „Pokyčių ambasadoriaus“ kategorijos finalą pateks po tris kiekvienos šalies atstovus.

Finalininkus išrinks Baltijos ir kitų Europos šalių ekspertai iš įvairių tvarumo bei inovacijų sričių. „Poveikio aplinkai“ kategorijos ekspertų grupei pirmininkaus „ActNow Ventures“ įkūrėjas Wallace‘as Greenas, „Žaliųjų inovacijų“ kategorijos komisijai atstovaus investicijų ir tvarumo konsultantė dr. Johanna Braun, o „Pokyčių ambasadorių kategorijos vertintoja bus „tech2impact“ steigėja Sasha Lipman. Apdovanojimų vertinimo metodiką padėjo sukurti viena iš Europos žaliųjų technologijų lyderių „Plan A“, sukūrusi pirmąją programinę įrangą įmonių išmetamiems teršalams stebėti ir mažinti. Įmonė „PwC“ prie komisijos prisijungia su savo ekspertų kompetencija bei patirtimi.

„Džiaugiamės galėdami prisijungti prie naujos iniciatyvos, skatinančios atskleisti patirtį ir žinias apie tvarius procesus įmonėse ir visuomenėje bei matydami tiek daug paraiškų. Tvarumas tampa vis svarbesniu klausimu įmonių darbotvarkėje, o, įvertinę tai, kas jau nuveikta, įkvėpsime tuos, kurių ši užduotis dar tik laukia“, – sako Maija Orbidanė, „PwC“ tvarumo paslaugų vadovė.

Visų trijų Baltijos šalių nugalėtojai bus paskelbti gruodžio 9 d. „Rimi Baltic Sustainability Awards“ apdovanojimų ceremonijoje, kuri vyks „Future Forum“ konferencijos uždarymo metu. Renginys bus transliuojamas nuotoliniu būdu, tad visi norintieji kviečiami registruotis į apdovanojimų ceremoniją renginio svetainėje www.balticsustainabilityawards.eu.

Konkursą kartu su pagrindiniu partneriu „Rimi Baltic“ organizuoja inovacijų valdymo bendrovė „Helve“, renginį taip pat remia elektroninių sprendimų bendrovė „Dokobit“, „PwC“ ir bankas „Citadele“.