Portale „Minfo“ publikuojamas Aurimo Guogos straipsnis „Ką galite padaryti kad šiuo metu išgelbėtume gyvybių?“. Jame išsakoma daug klaidinančių teiginių.

Melas: vakcina nuo COVID-19 – ne skiepas

„Jei tai būtų skiepas, jį susileidusieji turėtų būti apsaugoti nuo ligos, o ir apskritai šios turėtų būti nepalyginamai mažiau nei pernai. Taigi faktai bado akis, kad tas preparatas nuo ligos neapsaugo. Tokiu atveju tai ne skiepas“, – rašo A. Guoga.

Pirmiausia, kas yra skiepas? Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) informuoja, kad skiepai – vakcina – yra laikoma saugiausia ir patikimiausia apsauga nuo gyvybei pavojingų užkrečiamųjų ligų (infekcijų). Taip apsaugomas ne tik kiekvienas žmogus, tačiau ir sukuriama saugi aplinka visuomenei. Kiekviena vakcina yra skiriama apsaugoti žmogaus organizmą nuo konkrečios ligos/infekcijos visą gyvenimą arba tam tikrą laikotarpį. Pavyzdžiui, gripo vakcina – vienam gripo sezonui, difterijos – 5–10 metų. Medikas, skirdamas vakciną, vadovaujasi vakcinos aprašu, kuriame yra nurodytos įskiepijimo dozės ir pakartotino skiepijimosi laikas.

Tam, kad skiepai būtų efektyvūs ir susidarytų imunitetas, privaloma laikytis atitinkamos vakcinacijos sekos (kurso), kuris nurodytas vakcinos apraše. Skiepų efektyvumas siekia nuo 90 iki 99 procentų.

Imituodamas natūralią infekciją, vakcinos preparatas parodo imuninei sistemai ligos sukėlėją, prieš kurį imuninė sistema pagamina antikūnus ir kitus gynybos mechanizmus. Taip ir skiepai nuo COVID-19 yra tikri skiepai: vakcina paskatina gamintis antikūnius, kurie padeda organizmui geriau apsisaugoti nuo koronaviruso infekcijos.

Melas: vakcina naikina imunitetą

„Vakcina naikina sveikatą – tas puikiai paaiškina kodėl susidarė tokia padėtis. Žmonės leidžiasi imunitetą naikinantį preparatą, todėl daug smarkiau serga. Štai kaip viskas stoja į vietas vos pakeitus vieną sąvoką: užėjus virusui jie nustojo stiprinti imuninę apsaugą, vietoj to masiškai leidosi preparatus, kurie šią apsaugą naikina“, – teigia autorius.

Vakcina nuo COVID-19 imuniteto nenaikina. Vakcina sukelia imuninę reakciją ir skatina organizmą „prisiminti“ ligą, jos nesukeldama. Paskiepijus susidaręs imunitetas apsaugo ne tik imunizuotą žmogų, bet ir nepaskiepytus visuomenės narius, pavyzdžiui, kūdikius, kurių dar negalima skiepyti dėl amžiaus. Šis kolektyvinis imunitetas yra veiksmingas tik tuo atveju, jei buvo paskiepyta pakankamai žmonių. Tačiau nesiskiepijęs, o liga persirgęs ir imunitetą įgijęs žmogus, turi didesnį šansą užkrėsti kitus, nepaskiepytus žmones.

Manipuliacija: ragina pakeisti žodžius

„Kadangi mus įnikę skaito susileidėliai, juos tai smarkiai paveiktų. Jei po kelis kartus per dieną girdėtų, jog tai sveikatą naikinantis preparatas, netrukus susimąstytų“, – siūlo A. Guoga.

Jis ragina visus, kalbančius apie vakciną, ją vadinti ne „skiepais“, o „imunitetą naikinančiu preparatu“. Autorius tikisi, kad šitaip melagingai pervadinant vakciną, bus sėkmingai sumanipuliuojama medikais pasitikinčiųjų žmonių sąmone.

Iš tiesų, nors sergančiųjų ir mirštančiųjų vis dar daug, svarbu įsivaizduoti ir kaip būtų išvis be vakcinos. Pavyzdžiui, iki lapkričio 10 dienos surinkti duomenys rodo, kad iš 6,2 tūkst. asmenų, iki šiol mirusių nuo COVID–19, pilnai paskiepyti buvo tik 374. Medikų teigimu, kone visi pilnai paskiepyti mirusieji turėjo gretutinių ligų.

  • Šaltiniai
  • http://www.ulac.lt/uploads/downloads/leidiniai/duk_skiepus.pdf
  • https://lt.wikipedia.org/wiki/Vakcina
  • https://vaccination-info.eu/lt/faktai-apie-vakcinas/kaip-veikia-vakcinos
  • https://nvsc.lrv.lt/uzkreciamuju-ligu-valdymas/skiepai-patikima-apsauga-nuo-ligu
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės