„Žymūs žmonės yra tie patys žmonės, – primena pašnekovas. – Reikia pripažinti, kad iš dalies šių žmonių dalia nėra lengva. Dabar ir jie patys dažniau pasisako, kad nors ir socialiniuose tinkluose atrodo, jog jų gyvenimas gražus, bet realybėje būna visko. Gyvenimas tokių žmonių, bent jau dvasine prasme, nėra lengvas. Jie dažnai patiria stresą, nerimą, turi įvairių psichikos sveikatos problemų, nes tas spaudimas yra didžiulis. Būti žinomu, viešu asmeniu yra apskritai sudėtinga.“

Tiesa, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro vadovas pastebi, kad visuomenės nuomonė kiek skiriasi, kuomet kalba pasisuka konkrečiai apie pramogų verslo garsenybes.

„Kai kalbame apie politikus, ministrus, valstybės tarnautojus ir pan. visuomenės reakcija dažniausiai būna vienareikšmiška, tokius poelgius smerkianti. Tačiau kai tai atsitinka su šou verslo atstovais, kuriems tokie aukšti reikalavimai nėra keliami, atsiranda įvairių vertinimų. Dėl to šiais atvejais buvo ir smerkiančių, ir ginančių, su tais žinomais žmonėmis susitapatinusių balsų.

Martynas Marcinkevičius

Aš, kaip psichiatras, šioje vietoje dėmesį atkreipiu į tai, kad jeigu žmogus vairuoja išgėręs, tai dažniausiai rodo, jog žmogus greičiausiai turi problemų su alkoholiu, nes tai yra vienas iš alkoholizmo diagnostikos kriterijų. Tai, kuomet žmogus nesusitvarko su socialinėmis situacijomis, kai tas alkoholis ima valdyti situaciją, o ne pats žmogus ją“, – pastebi gydytojas.

Kalbant apie visuomenės požiūrį į tokius atvejus, pasak pašnekovo, svarbu žinoti, kad ir tokie asmenys bus nubausti. Anksčiau, kriminalinėmis istorijomis apipintais 90-aisiais, ne vienas yra girdėjęs pavyzdžių, kuomet neblaivūs prie vairo pričiupti ir nešvariais darbeliais pagarsėję verslininkai nuo baudos išsisukdavo pažintimis ar kyšiu, o retkarčiais dar ir būdavo palydimi pareigūnų namo. Laimei, tokia praktika jau praeitis.

„Nėra geras dalykas, kad vairuotojai, tame tarpe ir žinomi žmonės, sėda neblaivūs prie vairo, bet yra gerai, jog tie jų pasivažinėjimai yra baudžiami, kad juos pagauna, atima vairuotojo pažymėjimą, išviešina ir skiria realias baudas. Tai rodo, kad tokie asmenys nėra nebaudžiami. Apskritai, kai kalbame apie bausmes, yra vienas pagrindinis principas, kad ne tiek svarbus baudos dydis, bet labai svarbu jos neišvengiamumas. Šioje vietoje yra geras dalykas tai, kad ką bepagautų, ar tai būtų žinomas politikas, teisėjas, Seimo narys, šou verslo atstovas – visiems jiems pritaikomos realios bausmės. Tas visuomenę veikia teigiamai, nes suprantama, kad jeigu jau tokie asmenys yra baudžiami, tai, natūralu, ir paprastas žmogus bus nubaustas. Bausmės neišvengiamumas disciplinuoja visuomenę“, – Delfi tikina pašnekovas.

Pastebėta, kad tiek E. Mildažytės, tiek M. Stonkaus ar kitų žinomų žmonių situacijoje, kai ši nesibaigia tragiškai, sulaukta ne tik kritikos, bet ir paramos žinučių. Palaikymą ir užtarimą siunčia ne tik garsenybių gerbėjai, o ir kolegos. Tokią atmosferą, esančią socialiniuose tinkluose, gydytojas psichiatras M. Marcinkevičius vertina dvejopai.

„Šioje vietoje išskirčiau du dalykus. Pirma, tai, kas vyksta socialiniuose tinkluose, manau, bet kokioje temoje – ar tai būtų ši, ar skiepai, ar kita aktualija – visada atsiras konfrontacija. Kitaip tariant, jei vienas pasmerkė, tai kitas būtinai pasielgs priešingai. Socialiniuose tinkluose norima visada sukurti konfliktą ir intrigą. Dėl to nenorėčiau per daug komentuoti šios erdvės, nes dabar tapo madinga į kiekvieną dalyką vos ne visada reaguoti konfrontacija, nes neva tik tada mes tampame įdomūs. <...>

Martynas Marcinkevičius

Žvelgiant iš kitos pusės, aš būčiau tos nuomonės, kalbant ne tik apie girtus vairuotojus, kad viešinti tai reikia, bet reikia nepamiršti, kaip sakė Kristus: „Kas be nuodėmės, tegul pirmas į mane meta akmenį“. Manau, kad žmonės turi sulaukti tos bausmės, kuri yra numatyta. Kartais net nereikia vairuoti išgėrus, vien pasakius savo nuomonę žmonės sulaukia labai negražių dalykų. Tas totalinis puolimas, manau, tikrai yra negeras dalykas ir tai dažniausiai ateina iš tų pačių socialinių tinklų, kur vyrauja tie vadinamieji heiteriai. Kada žmogus tiesiog sutrypiamas, paniekinamas, pažeminamas – tai yra labai blogai. Bausmė už nusižengimą turi būti numatyta, adekvati ir žinoma, o ne tai, kad kartu su tuo žmogus, kaip asmenybė, būtų sumaišomas su žemėmis. Tai atsispindi net vaikų auklėjime – vaikas turi būti baudžiamas už tai, ką negero padarė, o ne, gink Dieve, sakyti, kad dėl to jis yra blogas, nemylimas ir t.t. Ir geri žmonės daro klaidų, ir geri žmonės kartais padaro blogų dalykų. Nė vienas iš mūsų nėra šventas“, – priminė Vilniaus psichikos sveikatos centro direktorius.

Pasiteiravus, kodėl neigiami įvykiai neretai sulaukia žymiai daugiau dėmesio, nei geros naujienos, pašnekovas neslepia, kad tai slypi mūsų pačių viduje ir pasirinkimuose.

„Tai atskira ir labai skaudi tema, – pripažino psichiatras. – Iš tikrųjų tai būdinga visam pasauliui, bet mes žinome, kad tai ypač būdinga mums, Lietuvai, jog mus veikia ta neigiama informacija. <...> Iš tiesų tai mes dirginame savo pačius primityviausius instinktus, pačius žemiausius jausmus. Čia lygiai tas pats, kai internete bandoma ieškoti pozityvių anoniminių komentarų – tokių reta. Taip nutinka, kai mes paleidžiame savo gyvulišką ir žemesnio lygio prigimtį, nusiimame savo smegenų žievę, kuri yra mūsų žmogiškumo esmė ir tada paleidžiame lietis visas tas piktas, negeras emocijas. Dauguma tokių žmonių visa tai skleidžia anonimiškai, kada neva nebus galima identifikuoti, kas tu.

O kodėl to susilaukia žinomi žmonės? Čia atsiranda ir kitų mechanizmų, pavyzdžiui, paslėptas pavydas. Iš vienos pusės žvaigždėmis mes žavimės, bet iš kitos pusės – jiems pavydime. Kas tikrai aišku, kad visa tai labai išplito ir iki šiol klesti esant socialinių tinklų palaikymui. Tą mūsų suprimityvėjimą, nuėjimą į gyvulišką lygmenį, nusiėmimą žmogiškumo, atsakomybės stipriai skatina socialiniai tinklai. Ir tai vyksta sąmoningai, nes tas žmonėms patinka, tai generuoja milžiniškus, fantastinius pelnus.

Deja, deja, visi turime tą tamsiąją pusę ir ne dėl to, kad esame blogi žmonės. Ta tamsi pusė yra mūsų evoliucijos dalis, mūsų gyvuliški instinktai, o mes žmonėmis esame tiek, kiek mes galime su jais kovoti.“

Neblaivūs E. Mildažytė ir M. Stonkus prie vairo

Garsi televizijos laidų vedėja bei prodiuserė E. Mildažytė policijai įkliuvo rugsėjo 19 d. Alkotesteris tuomet parodė 2,36 prom. – tai vidutinis girtumas, dėl kurio 55-erių eterio žvaigždės laukia teismas.

E. Mildažytei teko nakvoti areštinėje, iš ten buvo paleista po paros. Apie įvykusį skandalą ji pirmąsyk prabilo tos pačios dienos pavakarę ir viešai pripažino, kad gailisi bei dėl visko atsiprašė.

Panaši situacija pasikartojo ir prieš pat ilgąjį rudens švenčių savaitgalį, kai spalio 29 d. pareigūnams neblaivus prie vairo įkliuvo M. Stonkus. Aktoriui, sėdusiam prie „Suzuki“ vairo, buvo nustatytas 1,67 prom. girtumas. Jam buvo surašytas protokolas.

Žinomas vyras, lygiai taip pat, kaip ir E. Mildažytė savo netinkamą elgesį pripažino, policijai nesipriešino, dėl to, kas nutiko gailisi ir atsiprašė. Visgi komikui po susidūrimo su pareigūnais nakvoti areštinėje neteko, sulaikytas jis nebuvo.

Ketvirtadienį žinomą aktorių pareigūnai apklausė. Tol, kol įvyks teismas, jis vairuoti negalės.

Šiuo metu teismo, įvyksiančio gruodžio 22 d., taip pat laukia ir E. Mildažytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)