Vienas LNK kalbintas vyras svarstė, ar iš viso reikėjo griežtinti alkoholio ribojimus ir leisti jų įsigyti tik nuo 21 metų.

„Vis tiek didžiąją dalį alkoholio suvartoja ne aštuoniolikmečiai, o vyresnio amžiaus žmonės“, – teigė jis.

Kitas tvirtino, jog jei jaunuolis nori alkoholio, visada jo nusipirks.

LNK kalbinta moteris antrino sakydama, kad tiems, kuriems reikia, alkoholio susiranda, bet jei bus galima oficialiai jo gauti, nebus gerai.

„Nemanau, kad daugiau ar mažiau pradės gerti, nuo jo paties nuomonės priklauso – arba jis geria, arba ne“, – sakė kita vilnietė.

Jauna mergina kėlė klausimą, kodėl negali pirkti alkoholio, jei 18 metų galima pirkti cigaretes, laikytis teises.

Seimo nariai teikia siūlymą, kad 18 metų asmenys galėtų nusipirkti tik silpno alkoholio, pavyzdžiui – alaus ir vyno, kurio koncentracija neviršija 15 procentų stiprumo.

Norint įsigyti stipriųjų gėrimų ir toliau būtų taikoma 20 metų amžiaus riba.

Tačiau Vyriausybė siūlo leisti stipriuosius gėrimus pirkti jau nuo 18 metų.

„Logika yra tokia, kad arba mes laikome 18 metų asmenis suaugusiais žmonėmis, arba ne. Mes dėl to Vyriausybėje balsavome ir sprendimas buvo toks – mes laikome 18 metų asmenis suaugusiais žmonėmis“, – kalbėjo Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė, kad kalbama ne apie 12 metų asmenis.

„Kalbame juk apie pilnamečius, 18 metų asmenis, kurie tarnauja kariuomenėje, susituokia, moka mokesčius, eina ir dirba“, – argumentavo ministrė.

Tiesa, stiprų alkoholį, pavyzdžiui degtinę ir viskį 18 metų asmenys galėtų pirkti ir gerti po pereinamojo laikotarpio – nuo 2023 metų sausio 1 dienos.

„Matome, kad yra šešėlis. Vis tiek tie žmonės, kurie dabar negali įsigyti alkoholio jo įsigyja. Tai tą darytų legaliai“, – sakė A. Armonaitė.

Už teisę 18 metų asmenims gerti stipriuosius alkoholinius gėrimus pasisako ir sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys. Tačiau jo komandos narė, viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė pasirašė neigiamą ministerijos išvadą. Tad išeina, kad ministras mano vienaip, o jo vadovaujama ministerija kitaip.

„Sveikatos apsaugos politiką formuoja ministras su komanda. Taip kad aš visų sveikatos apsaugos ministerijos ir pavaldžių įstaigų dirbančių darbuotojų asmeninės nuomonės nežinau“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) siūlo palikti dabartinę tvarką. Sako, kad leidimas stipriuosius alkoholinius gėrimus gerti nuo 20 metų duoda gerų rezultatų.

Pernai lietuviai oficialiai per metus išgėrė per 11 litrų alkoholio. O prieš ribojimus išgerdavo keliais litrais daugiau, Europos Sąjungos (ES) vidurkis – 9 litrai.

„Nors Lietuva patenka į šalių penketuką, net padariusi didžiausią pažangą per pastaruosius penkerius metus kalbant apie alkoholio suvartojimą. Bet mums dar yra stengtis, kur pasiekti tą europinį vidurkį“, – sakė NTAKD direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian.

Statistikos departamentas skaičiuoja, kad pagal suvartojamo alkoholio kiekį Lietuvoje vienam vyresniam nei 15 metų šalies gyventojui kasdien tenka po bokalą alaus, nemažą taurę vyno arba 80 gramų degtinės.

„Tyrimai rodo, kad smegenys formuojasi maždaug netgi iki 28 metų. Tai faktas tas, kad alkoholio vartojimas gali stipriai paveikti tai, kaip formuojasi žmogaus smegenys – kaip jis išmoksta priimti sprendimus, spręsti problemas“, – LNK sakė psichologė Milda Orkaitė.

Kad dabartiniai alkoholio ribojimai nebus švelninami tikisi ir buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Jis savo feisbuke paskyroje už tokius siūlymus Vyriausybę išvadina „kvailiausybe“.

„Labai reta Vyriausybė pasiryžta tai daryti būtent dėl politinių nuostatų. Nes visuomenei nepatinka apribojimai. Tai kai jau nebereikia nieko daryti ir gali džiaugtis rezultatais, yra tiesiog kvaila juos naikinti“, – sakė buvęs ministras A. Veryga.

Švelninant alkoholio kontrolės ribojimus siūloma, kad pačios savivaldybės nuspręstų, kuriose viešose vietose būtų leidžiama vartoti alkoholį, kad alkoholiu būtų galima prekiauti visomis savaitės dienomis nuo 10 iki 20 valandos, taip pat atlaisvinti alkoholio reklamos nuostatas – reklama nelaikyti alkoholio gamintojų pateikiamos informacijos socialiniuose tinkluose.

Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimams dar turės pritarti Seimas.