Prieš šiemetinį JT viršūnių susitikimą dėl klimato kaitos socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame klipe kompiuterinis dinozauras įsiveržia į garsiąją JT Generalinės Asamblėjos salę Niujorke ir pasako pasaulio diplomatams, kad „išnykti yra blogai“.

Linksmas klipas, kurio angliškąją versiją įgarsino aktorius Jackas Blackas, perduoda rimtą JT plėtros programos (UNDP) žinią.

„Artėjate prie klimato katastrofos, – pareiškia dinozauras. – Ir vis tiek kiekvienais metais vyriausybės išleidžia šimtus milijardų valstybinių lėšų iškastinio kuro subsidijoms. Įsivaizduokite, jei mes būtume išleidę šimtus milijardų per metus didžiuliams meteorams subsidijuoti.“

„Gelbėkit savo rūšį“, – paragina įspūdingasis klipo veikėjas.

Dinozauras animuotame JT filmuke perspėja žmoniją.

Trečiadienį drauge su klipu paskelbtoje ataskaitoje UNDP sako, kad, jos duomenimis, pasaulis iškastinio kuro subsidijavimui vartotojams kasmet išleidžia keturis kartus daugiau, apie 423 mlrd. dolerių (364 mlrd. eurų), nei skiria neturtingų šalių pastangoms spręsti su pasauliniu atšilimu susijusias problemas.

Šis skaičius neapima netiesioginių naftos, anglių ir dujų deginimo kaštų, tokių kaip iškastinio kuro deginimo nulemtos taršos poveikis aplinkai ir žmonių sveikatai.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas ne kartą ragino nutraukti subsidijas iškastiniam kurui, bet daug vyriausybių nesiveržia to daryti baimindamosi, kad didesnės kainos gali išprovokuoti socialinius neramumus.

Dinozauras animuotame JT filmuke perspėja žmoniją.

UNDP vadovas Achimas Steineris pripažino, kad subsidijų iškastiniam kurui sistemos reformavimas nebus lengvas ir skirtingose šalyse gali atrodyti vis kitaip.

„Tačiau taip pat žinome, kad privalome nusigręžti nuo šių energijos šaltinių, prisidedančių prie mūsų planetos nykimo, – sakė jis. – Finansinės paramos jiems nutraukimas teisingu ir nešališku būdu yra tarp svarbiausių šios pereigos elementų.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)