Mobilizacija reiškia, kad bus tikslingai planuojamos ir rengiamos karinės ar civilinės gynybos priemonės siekiant neleisti, kad valstybei iškiltų grėsmė, arba siekiant likviduoti jos pasekmes, naudojant tam tikrus žmogiškuosius, materialinius ir finansinius išteklius, sakė D. Heiberga.

Sveikatos apsaugos ministerija prognozuoja, kad vyriausybė mobilizaciją paskelbti turės jau lapkričio 2 dieną.

Tai pirmas kartas, kai Latvijoje būtų pasitelkiamas Mobilizacijos įstatymas, pabrėžė D. Heiberga.

Sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas planuoja penktadienį pateikti vyriausybei įsaką dėl dalinės ar lokalios mobilizacijos, užsimindamas, kad anksčiau šį mėnesį šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį bus mobilizuojami žmogiškieji ištekliai. SAM turės įgaliojimus koordinuoti ir skelbti šaukimus, spręsti, kokioms sveikatos apsaugos darbuotojų kategorijoms bus taikoma mobilizacija.

Įsake taip pat bus nurodyta, kokio valstybės finansavimo reikia mobilizacijai.

SAM įsteigs savo institucijų, klinikinių universitetinių ligoninių, Gynybos ministerijos ir Teisingumo ministerijos pareigūnų darbo koordinavimo štabą, sakė D. Heiberga.

Rygos Rytų universitetinė klinikinė ligoninė, Paulo Stradinio klinikinė universitetinė ligoninė ir septynios regioninės ligoninės organizuos darbuotojų, dirbsiančių COVID-19 ir kituose skyriuose, apmokymą.

Šaukimus gaus asmenys, dirbantys privačiose sveikatos priežiūros institucijose, ir kitose srityse dirbantys sveikatos ekspertai, nurodė D. Heiberga.

Premjeras Krišjanis Karinis sakė, kad asmenys, kurie bus mobilizuojami, turėtų būti informuojami jau dabar, kad galėtų pasirengti pokyčiams.

Mobilizacija taip pat galėtų paveikti įvairių sveikatos priežiūros institucijų darbą, vėliau joms reikės valstybės paramos, pridūrė vyriausybės vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)