Nemokami apskaitos kursai be jokių žvaigždučių

Lietuvoje yra apie pusšimtis mokslo įstaigų, kurios periodiškai padeda, norintiems išmokti buhalterinės apskaitos. Internete yra nemažai interneto puslapių parduodančių nuotolinį mokymą, kur sumokėjus galima parsisiųsti tekstines bylas. Bet ar tai atitinka šiuolaikiško žmogaus poreikius, kuris pripratęs gauti atsakymą po sekundės? Konkurencingi apskaitos kursai ir jų medžiaga turėtų atrodyti taip:

• Turėti savo telefone: nemokamai, aukštos kokybės ir prieinamą bet kada;
• Galimybė mokytis ir atlikti užduotis savarankiškai;
• Baigus studijas, prisiminti tam tikras temų dalis po 1 ar net 25 metų;
• Pradėti mokytis įstaigoje, o prireikus pakartoti kursą namie;
• Praleidus paskaitą ar kursą — pasivyti klasiokus;
• Mokytis, vedant realią įmonės apskaitą.

Deja, bet dar iki 2020 metų vasaros praktiškai visi šie poreikiai buvo sunkiai įgyvendinami. Kelių metų derinimai su tuzinu mokymo įstaigų ir dėstytojais pagaliau pradėjo duoti rezultatus, kuriuos pagreitino karantinas, ir, pagaliau, buvo pradėti nemokami apskaitos kursai su viena lyderiaujančių Lietuvos aukštųjų mokyklų — Kauno Kolegija. Lietuvoje yra apie 3 000 apskaitos įmonių, apie 500 auditorių, daugiau nei 60 000 verslų, kuriems nuolat tvarkoma buhalterija, bet yra itin mažai apskaitos dėstytojų, kurie sistemingai ir gerai dėsto apskaitą, nebijo kamerų ir viešumo. Vieni geriausių iš jų dabar yra kiekvieno Jūsų telefone arba kompiuterio ekrane — tereikia „Google“ arba „Youtube“ platformose parinkti tinkamus žodžius arba aplankyti skiltį „Apskaitos kursai“ B1.lt svetainėje.

Kursai sukurti studentams ir moksleiviams, siekiant suteikti žinias nuo apskaitos ABC iki gilinamojo ciklo. Buvo pastebėta, kad pasirodžius pirmosioms kursų dalims „Buhalterinė apskaita“ ir „Finansinė apskaita“, pamokas peržiūrėjo ne tik apskaitininkai, aukštųjų mokyklų studentai ar užsienyje dirbantys vadovai, bet ir turintys patirties buhalteriai. Išleidus mokomosios medžiagos „Mokesčių apskaita“ ir „Kompiuterizuota apskaita“ dalis, buvo gauti teigiami atsiliepimai dėl žinių pagilinimo. Tai paskatino išleisti mokomosios medžiagos „Gilinamasis ciklas“ dalį, kuri pildoma iki šiol. Pavyzdžiui, neseniai paskelbta „el. prekybos apskaita“ nebuvo dėstoma prieš dešimtį metų, o būtent tada ir baigė mokslus didžioji buhalterių dalis.

Šiuo metu viešai prieinama apie 50 atskirų paskaitų, iš kurių didžiąją dalį sudaro teorija, o likusią — praktinės užduotys. Studijuojantys turi galimybę iškart atlikti praktiką programoje, nes visa mokymosi medžiaga pateikiama nemokamai ir be jokios registracijos. Taip suteikiama galimybė skirtingoms mokymo įstaigoms naudoti pateiktą informaciją savo mokymo procese. Šiuolaikiška dėstymo metodika ne tik padėjo skirtingo segmento apskaitą dėstančioms įstaigoms, bet ir palaipsniui kelia apskaitos dėstymo standartą Lietuvoje.

Ar tik apskaita?

B1.lt atstovo manymu, panašiu metodu išdėstyta medžiaga galėtų atsirasti apie kiekvieną specialybę, kuri turi poreikį Lietuvoje. Tai, kad kursus peržiūrėjo šešiaženklis skaičius vartotojų, VMI atstovai teigiamai atsiliepė ir net rekomendavo sukurti dar keletą dalių, o Užimtumo tarnyba rekomenduoja šiuos kursus savo svetainėje, — parodo tikrą kursų paklausą.

Natūralu, kad ne tik privatus sektorius turėtų rūpintis nemokamais kursais, o ir valstybinės įstaigos su jiems skirtu protingu biudžetu. B1.lt atstovas tiki, kad Lietuvoje atsiras ir daugiau tokių iniciatyvų. Jeigu JAV ir Didžiosios Britanijos lyderiaujančios mokslo įstaigos dalinasi profesionalia medžiaga viešai, kodėl Lietuvos įstaigos praleidžia šį „trendą“? Kodėl ir mokyklų visa dėstymo medžiaga su uždaviniais ir atsakymais negalėtų būti prieinama kiekvienam ir be jokios registracijos?

Ar bus daugiau viešų projektų?

Pasak B1.lt atstovo, remti visas sritis yra neįmanoma, bet greituoju metu pasirodys dar du edukaciniai projektai, kurie taps flagmanais savo nišoje ir turės potencialą nemokamai padėti kiekvienam mažam ir vidutiniam verslui Lietuvoje.

2022 metų pavasarį startuos tikrai maloni staigmena apskaitos srityje, kuri turėtų pakeisti kiekvieno pažangaus apskaitininko, buhalterio ar auditoriaus dienotvarkę.

Užsakymo nr.: PT_88521861