Viešvilės valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyr. specialistas ir vyr. reindžeris Saulius Bartminas pasakoja, kad nufilmuoti 6 vilkai sudaro vieną šeimą.

„Vilkų šeima susideda iš alfa poros – patelės ir patino, ir jų vaikų. Kitaip tariant, – iš visų giminingų vilkų. Jauniklius turi teisę atsivesti tik alfa pora, t. y. alfa patelė“, – pasakoja jis.

Anot jo, girioje nufilmuota alfa pora turėtų būti 5-6 metų amžiaus.

„Vilkai nuo šeimos retai atsiskiria. Alfa pora atsiveda 6-8 jauniklius, bet išgyvena nedaugelis: 1-3 individai, o kartais ir nė vieno. Jei vilkams yra blogos gyvenimo sąlygos, trūksta maisto išteklių, jie gali jauniklių neturėti. Atrodo, vieną šiemet gimusį jauniklį užfiksavome. Bet tik vieną“, – teigia jis.

Specialistas pasakoja, kad vilkų šeimą sudaro ne daugiau 10-ies individų.

„Kiek žinau, tik Žuvinto rezervate yra 12-os individų šeima. Vilkai nemėgsta labai daug socialinių kontaktų, jei vienoje šeimoje yra labai daug individų, tarp jų prasideda nesutarimai ir pykčiai. Būna kurį nors iš šeimos išveja. Tas 10-ies vilkų skaičius laikosi daugiau mažiau visą laiką“, – sako S. Bartminas.

Jaunikliai savo poras kuria ne visada. Dažniau, jei yra išvejami tėvų, ar medžiojant suardoma jų šeima.

Pašnekovo nuomone, Lietuvoje vilkų gaujų ar bandų, kurias sudarytų keliasdešimt individų susijungus kelioms skirtingoms šeimoms, pamatyti praktiškai neįmanoma. Nebent būtų labai sunku susirasti maisto.

„Vilkų šeimai reikia didelės teritorijos. Šis plėšrūnas medžiodamas per parą gali nueiti 100 kilometrų“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)