Tokia įvykių eiga susiklostė esant neišspręstai įtampai tarp JAV ir Rusijos ir „akis už akį“ išsiuntimams, dėl kurių anksčiau Maskva apribojo JAV diplomatinio personalo Rusijoje skaičių.

Naujasis JAV vizų režimas, įsigaliojęs nuo spalio 12 dienos, paskatino Rusijos URM atstovę žiniasklaidai Mariją Zacharovą karštai replikuoti.

Ji „Telegram“ platformoje rašė, kad Amerikos diplomatai jau seniai „griauna“ konsulinių paslaugų sistemą Rusijoje, paversdami „tikru pragaru“ tai, kas turėtų būti įprasta techninė procedūra.

Savo ruožtu Valstybės departamentas kaltę dėl viso to suvertė Maskvai.

„Rusijos vyriausybės sprendimas uždrausti JAV išlaikyti, įdarbinti ar sudaryti sutartis su Rusijos ar trečiųjų šalių darbuotojais daro didelę įtaką mūsų gebėjimui teikti konsulines paslaugas“, – sakoma Valstybės departamento atstovo spaudai pareiškime, kurį gavo agentūra AFP.

„Dėl itin riboto konsulinių darbuotojų skaičiaus Rusijoje šiuo metu negalime teikti įprastų vizų ar JAV piliečių aptarnavimo paslaugų“, – sakoma pareiškime.

Jame priduriama: „Suprantame, kad vizų prašytojams tai labai svarbus pokytis“, ir įspėjama, kad jie nevyktų į Varšuvą neužsiregistravę susitikimui ambasadoje.

Pareiškime pripažįstama, kad šį mėnesį įsigaliojęs perkėlimas į Varšuvą nėra „idealus sprendimas“.

Jame taip pat rašoma: „Atsižvelgėme į daugelį veiksnių, įskaitant artumą, skrydžių prieinamumą, patogumą pareiškėjams... rusakalbių tarp mūsų vietinių darbuotojų skaičių ir personalo prieinamumą“.

Varšuva nuo Maskvos yra nutolusi apie 1 200 km.

Valstybės departamento svetainėje Rusija įtraukta į trumpąjį sąrašą šalių, kuriose „JAV neturi konsulinės atstovybės arba kuriose politinė ar saugumo padėtis yra pernelyg nestabili ar neaiški“, kad konsuliniai darbuotojai galėtų nagrinėti imigrantų prašymus išduoti vizą.

Dauguma šiame sąraše esančių šalių, įskaitant Kubą, Iraną, Siriją, Jemeną ir Venesuelą, palaiko prastus tiesioginius santykius su JAV arba visai jų nepalaiko.

Tebesitęsiant ginčui dėl to, kiek kiekviena šalis gali komandiruoti diplomatų į kitos šalies teritoriją, Rusija įtraukė JAV į „nedraugiškų“ šalių, kurioms reikia leidimo įdarbinti Rusijos piliečius, sąrašą.

JAV pareiškime teigiama, kad Rusijos piliečiai, prašantys neimigracinių vizų, vis dar gali kreiptis į bet kurią JAV ambasadą ar konsulatą užsienyje, jei jie fiziškai yra toje šalyje.

Tuo tarpu JAV ambasada Maskvoje galės tvarkyti tik „diplomatines arba tarnybines vizas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (539)